Kristendemokraterne: Alle børn har behov for en far og en mor

Konstitueret formand Isabella Arendt er i aften gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne på DR1.

Isabella Arendt er konstitueret formand for Kristendemokraterne, og derfor vil det være hende, der i aften står over for Kåre Quist i Mød Partierne på DR1. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det trak overskrifter landet over ved folketingsvalget i 2015, da Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, ved flere lejligheder stod fast på et ganske sjældent standpunkt i dansk politik, nemlig at homoseksuelle ikke skal have adgang til kunstig befrugtning via insemination.

- Vi mener, at et barn som udgangspunkt altid har behov for en far og en mor, lød det dengang fra formand Stig Grenov i Mød Partierne på DR1.

Her fire år senere skal partiet igen være med i Mød Partierne på DR1, men denne gang er det dog ikke Stig Grenov, som skal forklare partiets holdning i den varme stol over for vært Kåre Quist.

Formanden har nemlig bedt om orlov i en måned på grund af arbejdsrelateret stress, og derfor er næstformanden, Isabella Arendt, konstitueret som formand.

Men intet tyder på, at partiet har rykket sig på området. På Kristendemokraternes hjemmeside står der nemlig fortsat, at insemination bør rykkes ind under loven for kunstig befrugtning.

- Insemination bør ind under loven om kunstig befrugtning, hvor den hører hjemme, så den kan blive reguleret efter de samme regler. Det vil blandt andet betyde, at lesbiske ikke vil få adgang til insemination, står der på hjemmesiden.

Tilbage i 2015 måtte Kristendemokraterne svare på kritik og forklare sig, men det ændrede ikke på den stålsatte holdning.

For det handlede om barnets tarv, og staten skulle ikke finansiere en løsning, der ikke var for barnets bedste, forklarede Stig Grenov til Jyllands-Posten.

- Barnets ret til at have en far og mor er ikke ligegyldig. En enlig kan gå direkte ind og få kunstig befrugtning på statens regning. Hvad har vi gang i? Hvad er det for nogle forhold, vi giver børnene? sagde han i 2015.

Stig Grenov vakte opsigt i Mød Partierne ved folketingsvalget i 2015, hvor han forklarede, at han ikke syntes, at homoseksuelle burde kunne få kunstig befrugtning. Se klippet her.

1.465 regnbuefamilier i Danmark

Spørgsmålet om insemination er lige så relevant som dengang i 2015. Ifølge Danmarks Statistik var der nemlig per 1. januar 1.465 såkaldte regnbuefamilier, der dækker over børnefamilier, hvor to forældre af samme køn er gift eller lever i registreret partnerskab.

Og det er et tal, der bare er steget og steget år for år siden år 2000.

Samtidig har flere forskningsprojekter aflivet en bekymring om, at børn af homoseksuelle skulle klare sig dårligere end andre på grund af eksempelvis mobning eller forvirring om egen kønsidentitet.

Blandt andet har det mest langvarige amerikanske studie af lesbiske par ifølge Videnskab.dk fastslået, at børn af lesbiske har det lige så godt i 25-årsalderen som alle andre.

12 år siden loven blev lavet om

Man skal dog ikke ret mange år tilbage, før virkeligheden var en helt anden for lesbiske par og enlige kvinder i Danmark.

Faktisk er det kun lidt mere end 12 år siden, at loven blev lavet om af et smalt flertal i Folketinget, så alle kvinder havde adgang til fertilitetsbehandling.

Før det var behandlingen kun forbeholdt kvinder, der levede i et fast parforhold med en mand.

Bliver Kristendemokraterne valgt ind i Folketinget, har partiet flere andre holdninger på området, som man vil arbejde for. Blandt andet skal der afsættes flere penge til forskning i barnløshed frem for at bruge penge på at udvikle nye og dyre behandlingsmetoder.

Mens ægtepar, der har svært ved at få børn, skal leve op til nogle 'psykosociale minimumskrav' for at kunne få kunstig befrugtning.

Hvis du vil vide mere om Kristendemokraternes holdning på området, kan du i aften se konstitueret formand Isabella Arendt som gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne. Det er klokken 22.00 på DR1. Efterfølgende kan du stille spørgsmål til hende her i Tæt på på dr.dk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter