Kristendemokraterne misser Folketinget med 194 stemmer

Partiet gik glip af kredsmandat. En gylden chance, der glippede, vurderer analytiker.

Kristendemokraterne må her til morgen sidde med en ualmindelig ærgerlig følelse efter gårsdagens valg:

Efter lidt af en gyser, hvor partiet balancerede lige omkring spærregrænsen, måtte man erkende, at det heller ikke denne gang blev til et comeback til Folketinget.

Og her til morgen viser resultaterne, at det nærmest var så tæt, som det overhovedet kan blive. For mens Kristendemokraterne med sine 1.7 procent af stemmerne på landsplan ikke var tæt på spærregrænsen, var man uhyre tæt på et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds.

Her fik partiet 17.012 stemmer, men måtte se sig slået af Radikale Venstre, der sikrede sig det sidste kredsmandat med 17.206 stemmer.

- Det vil sige, at det er 191 stemmer, de mangler hos Kristendemokraterne i Vestjylland, så var de kommet i Folketinget med ikke bare et, men tre mandater, fordi kredsmandatet trækker tillægsmandater med sig, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

- Det er nærmest noget af det mest tragiske, jeg har oplevet. De er så tæt på at få det her kredsmandat i Vestjyllands Storkreds, siger han.

En gylden mulighed, der glippede

Det vestjyske kredsmandat har hele tiden været Kristendemokraternes plan b, hvis ikke det lykkedes at komme over spærregrænsen. Partiet har nemlig længe set muligheder for et stærkt valg med spidskandidaten Kristian Andersen.

Efter den første exit poll troede Stig Grenov og resten af Kristendemokraterne på, at det endelig ville lykkes at komme tilbage i Folketinget. Exit pollen viste sig dog ikke at svare til det endelige resultat. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Men det glippede altså på målstregen.

- Det er maksimalt bittert for et parti, der sådan set har gjort det rigtig godt under mærkelige forhold, og så mangler de under 200 stemmer i deres højborg, siger Jens Ringberg.

Kristendemokraterne måtte undervejs indsætte unge Isabelle Arendt som fungerende formand, efter Stig Grenov måtte trække sig fra posten grundet stress.

Arendt formåede at samle en langt mere positiv energi omkring partiet end set længe, og derfor skulle det måske også have været i år, hvis de skulle tilbage til Folketinget, vurderer Jens Rinberg.

- Nu skal hun holde dampen på sit parti oppe de næste måske fire år, og så må vi se, om de kommer ind. Men jeg vil nok sige, at det var en gylden chance, der glippede, siger han.

10 stemmer koster for LA-profil

I takt med at de personlige stemmer bliver talt op i løbet af formiddagen, vil der højst sandsynligt også vise sig flere tætte afgørelser, hvor få stemmer afgør, hvem der kommer ind.

Men allerede nu ser det ud til, at Liberal Alliances Laura Lindahl mister sin plads i Folketinget efter en yderst tæt afgørelse.

Ifølger valgforsker Kasper Møller Hansen er det nemlig kun 10 stemmer, der holder hende fra endnu periode.

Laura Lindahl under valgfesten hos Liberal Alliance på Christiansborg, efter det blev til en regulær vælgerlussing til partiet. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Noget hun selvfølgelig selv er en anelse ærgerlig over.

- Det her er nok en af de ting, jeg altid vil huske tilbage på som lidt surt, skriver hun på Twiter, hvor hun dog viser overskud med en grinende smiley.

Tidligere fremgik det af denne artikel, at Radikale Venstre havde fået 17.203 stemmer. Tallet er dog blevet korrigeret til 17.206. Derfor er antallet af stemmer, som Kristendemokraterne manglede for at komme ind, rettet fra 191 til 194.