Kristendemokraternes unge afløser: 'En fødselsdag, jeg sent vil glemme'

Isabella Arendt Laursen havde sin debut til partilederdebat i går aftes - på sin 26 års fødselsdag.

Isabella Arendt Laursen var ved at stige på et tog til Aarhus, da landskontoret ringede. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Selvom der var flere nye ansigter til partilederdebatten i går på TV 2, var der én person, som vi i hvert fald ikke på forhånd havde forventet.

Det var Isabella Arendt Laursen fra Kristendemokraterne, der fyldte 26 år i går og pludseligt måtte træde til, da partiets formand, Stig Grenov, efter debatten på DR1 blev ramt af sygdom.

- Pludselig ringer de inde fra landskontoret og siger 'Stig har fået det dårligt, så hvor tæt er du på Hovedbanen, og kan du tage debatten på TV2?'

Og det heldige var, at Isabella Arendt Laursen allerede var på Hovedbanegården, fordi hun var på vej til at stige på toget til Aarhus, hvor hun stiller op.

- Derfra gik det virkelig hurtigt. Jeg når hurtigt at købe en kop kaffe og kommer op og får sminke og mikrofon gjort klar, og så var vi live. Det var en meget hektisk og forvirrende time, siger hun.

En halv time efter Isabella Arendt Laursen var blevet ringet op af landskontoret, stod hun på landsdækkende tv til partilederdebatten på TV 2. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Alligevel nåede hun at blive nervøs, inden hun have debut i en partilederdebat, hvor hun blandt andet stod over for statsministeren.

- Jeg tænkte alt og ingenting på samme tid, men de andre var søde til at minde mig om at trække vejret, og at det nok skal gå, og da vi først gik i gang, er det jo ikke min første valgkamp, og så tog vi det på rutinen, siger hun og fortsætter:

- Partilederne lyder jo heldigvis meget som deres folk ude i resten af landet, og debatten løb meget, som debatter plejer at gøre, så da kameraerne først rullede, synes jeg, det gik fint.

Efter partilederdebatten i går fik hun også fødselsdagssang fra alle partilederne og statsministeren.

- Det var en vildt mærkelig og fed oplevelse, at hele partitoppen stod og sang fødselsdagssang for mig. Det er en fødselsdag, jeg sent vil glemme.

Ros fra formand Stig Grenov

Isabella Arendt Laursen er født i Fredericia i 1993, men sin unge alder til trods er det hendes tredje valgkamp. Hun stillede op til Folketinget første gang allerede som 18-årig i 2011.

Alligevel var det noget særligt at stå på landsdækkende tv over for de andre partiledere.

- Det var fedt at opleve, at jeg kan spille op mod dem, siger Isabella Arendt Laursen.

- Heldigvis har vi jo et system i Danmark, hvor det er helt almindelige mennesker, der kan stemme på helt almindelige mennesker, og det mærkede jeg også i går aftes.

Fra hendes formand er der også kun ros at hente:

- Hun kommer ind direkte fra højre side og går ind og lægger hele striben ned, lyder det fra partiformand Stig Grenov, der igen er på toppen efter sit ildebefindende efter udsendelsen på DR1.

- Det var held i uheld, for hun skulle have siddet i et tog på vej til Aarhus, men det gjorde hun så ikke, fordi det var hendes fødselsdag, og derfor kunne vi gøre det.

Vestjysk fremgang til Kristendemokraterne

I dagene op til at statsminister Lars Løkke Rasmussen i går trykkede på knappen, var det allerede diskuteret, om folketingskandidat Kristian Andersen skulle stille op til partilederrunderne i stedet for Stig Grenov.

Det afviste både TV 2 og Danmarks Radio.

Kristian Andersen er vestjyde og byrådspolitiker, og han leverede det bedste kommunalvalg til Kristendemokraterne nogensinde ved kommunalvalget 2017.

Her blev han topscorer i Ringkjøbing-Skjern kommune, hvor han trak seks mandater ind i byrådet. Heriblandt hans egen lillebror, skriver JydskeVestkysten.

'Vi har noget at byde på'

En af udfordringerne for partiet er også at få oplysningen ud til folket om, hvad partiet står for i dag, lyder det fra Bjarne Steensbech, DR's politiske analytiker.

- Billedet af Kristendemokraterne, tror jeg, er, at det fortsat er Kristeligt Folkeparti, som det hed engang. Og det er forestillingen om, at Kristendemokraterne stadig siger nej til eksempelvis abort. Og det er jo ikke tilfældet.

- Det er et parti, der har rykket sig på rigtig mange af de her spørgsmål, siger han.

Og det har han en god pointe i, siger Kristendemokraternes formand Stig Grenov.

- Vi er nødt til at forholde os til den politiske dagsorden, der er i dag. Vi har noget at byde på. Vi har et menneskesyn, som vi ikke har rokket os fra, og som vi bygger politik på ind i 2019.

Her vil Kristendemokraterne også gerne styrke det nære samfund nedefra, fortæller formanden:

- Vi kan se, hvordan folk går på gaden for at få ordentlige normeringer i vuggestuen og i børnehaverne, og vi ser også en udvikling henimod, at folk selv vil passe deres børn, og det vil vi gerne støtte dem i.

'Børn skal ikke have angst'

De sidste fire valgkampe har Kristendemokraterne ikke formået at få en plads i Folketinget. Sidste gang partiet havde mandater til at sidde på en af de 179 pladser var tilbage i 2005.

I den nyeste meningsmåling står partiet til at få 0,4 procent af stemmerne.

Isabella Arendt Laursen tror dog stadig på, at partiet har en chance.

En af de vigtigste mærkesager for den unge folketingskandidat er også helt ubetinget børn:

- Mit mål er, at det skal være rart at være barn, og børn skal ikke have angst, fordi de går i skole. Det er absolut min stærkeste mærkesag, at det skal være godt at være barn i Danmark.

Du kan høre meget mere om Kristendemokraterne i podcast-serien 'Partierne i Slotsholmen', som du kan finde her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter