LA og K skyder Lars Løkkes milliardplan ned: Brug dem på skattelettelser i stedet

Velfærdsløfte fra Lars Løkke får kølig modtagelse af både Søren Pape og Anders Samuelsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik i dag ud med det første store løfte i valgkampen.

På en tale ved Dansk Erhvervs årsdag slog han således fast, at Venstre har som mål at afsætte 69 milliarder kroner til velfærd frem mod 2025.

De 69 milliarder kroner betyder, at Venstre vil hæve det offentlige forbrug med 0,65 procent årligt mod 2025.

Pengene skal ifølge statsministeren bruges på kernevelfærd inden for blandt andet sundhedsområdet i en tid, hvor der kommer flere og flere ældre i befolkningen.

Men Lars Løkke Rasmussen skal ikke regne med at få støtte fra de to partier, han sidder i regering med.

Begge partier er lodret uenige i Venstres planer om at øge det offentlige forbrug. De ser hellere, at man bruger pengene på skattelettelser til borgere:

- Statsministeren ønsker, at den offentlige sektor skal vokse. Men vi har i forvejen en af verdens største offentlige sektorer så lad os lige bevare roen. Mit løfte er at passe godt på borgernes penge og sikre, at de kan få nogle af dem tilbage i form af skattelettelser, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

En anledning til at markere sig

Han understreger dog, at en valgkamp netop er dér, hvor partierne kan markere sig over for hinanden - også på de punkter, hvor de er uenige.

- Valgkampen er en glimrende anledning til, at vælgerne kan få at vide, hvad det enkelte parti står for - råt for usødet. Efter valget er overstået skal partierne få Danmark til at fungere - det er en forpligtelse, vi har - men nu siger vi, hvad vi hver især står for, siger Søren Pape Poulsen.

- Jeg er enig i, at der skal uddannes flere praktiserende læger, og at vi skal have mere politi, men derfra og til at give det løfte, som statsministeren kommer med, er der for langt for os. Vi ønsker, at borgerne skal beholde flere af deres egne penge, tilføjer Søren Pape Poulsen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er uenig i statsministerens planer om at øge det offentlige forbrug. Pengene skal bruges på skattelettelser i stedet, mener Pape. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Statsministeren får heller ikke opbakning til velfærds-løftet fra Liberal Alliance, slår partileder Anders Samuelsen fast:

- På valgkampens dag to er der sat gang i et kapløb om at bruge flest penge på den offentlige sektor. Det er en forkert vej at gå. Det er skatteborgerne, som har betalt de her penge. Nu konkurrerer nogle politikere om hurtigst muligt at bruge dem frem for at overveje, om skatteborgerne skal have nogle af pengene tilbage, siger Samuelsen til Ritzau.

Analytiker: Nye toner fra Venstre

Jens Ringberg, der er politisk analytiker i DR Nyheder, forklarer, at Løkkes budskab om et øget forbrug i den offentlige sektor er nye toner fra Venstre, der i sidste valgkamp ønskede nulvækst.

- Løkke prøver at appellere til vælgere på midten, der er bekymret for velfærden. De synes måske, at de ansatte på plejehjemmene løber for hurtigt, eller at der mangler pædagoger i vuggestuen. Nu kommer statsministeren så og lover flere penge til kernevelfærden, siger Jens Ringberg.

Venstres plan om at sætte markant mere af til kernevelfærd var Socialdemokratiets store valgløfte forud for seneste Folketingsvalg i 2015. I en stor anlagt velfærdsplan lød det, at udgifterne til velfærd skulle stige med 0,6 procent årligt frem mod 2025.

Statsministeren kom i talen også med et andet markant valgløfte. Det har indtil nu været regeringens plan, at man ville fjerne det såkaldte omprioriteringsbidrag på kultur, undervisning og uddannelse fra 2022.

Omprioriteringsbidraget betyder helt konkret, at områderne har skullet spare to procent om året. Men ifølge statsministeren vil man allerede fra næste år droppe sparekravet.

- Den gode økonomi og Venstres velfærdsløfte, som jeg afgiver her i dag, betyder også, at vi fra næste år kan sløjfe omprioriteringsbidraget og frigøre mange millioner til uddannelse og undervisning, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk