Lange køer til at brevstemme: 'Folk ender med at gå hjem'

Flere steder i landet måtte vælgere vente længe for at afgive brevstemmer i dag.

Hvis du er forhindret i at bevæge dig ned til valgurnerne, når der skal afholdes valg til Europa-Parlamentet og Folketinget - henholdsvis den 26. maj og 5. juni - så er der mulighed for at klare det på forhånd ved at brevstemme.

Det er der da også mange danske vælgere, der allerede har benyttet sig af.

I løbet af dagen har der været lange køer foran borgerservice-skranker og biblioteker flere steder i landet. Især i Aarhus og København måtte borgerne væbne sig med tålmodighed.

På Københavns Hovedbibliotek var ventetiden på omkring halvanden time, da DR Nyheder talte med vælgere på stedet.

- Jeg troede, at jeg skulle gøre det på et kvarter til 20 minutter på vej hjem. Men folk kommer her og bliver overrasket over det og ender med at gå hjem, fortæller Stine Idskov, der er blandt de mange danskere, der har valgt at brevstemme.

'Mindsker folks lyst til at stemme'

Hun kalder det "rigtig ærgerligt", at køen er så lang, at nogle vælgere giver op.

- Det er ret problematisk. Det bliver folk, der har tid, der kan stemme. Der var ældre, der gerne ville sidde ned, men det er ikke indrettet til det. Det sætter folk lidt på en prøve, og det mindsker også folks lyst til at stemme, siger Stine Idskov.

På Københavns Hovedbibliotek var ventetiden onsdag eftermiddag omkring halvanden time.

Thomas Jakobsen, der er direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, siger til DR Nyheder, at kommunen ikke har været forberedt på, at så mange har valgt at brevstemme.

- At det er så voldsomt, som det er nu, havde vi ikke forudset, siger Thomas Jakobsen, direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

Københavns Kommune: Lettere kaotiske tilstande

Han siger, at "flere har luret, at man kan stemme til begge valg på én gang".

- Byen vokser, og endnu flere har lyst til at brevstemme. Der er rigtig mange og lettere kaotiske tilstande flere steder, siger Thomas Jakobsen.

Han tilføjer dog, at Københavns Kommune nu vil øge kapaciteten og antallet af medarbejdere, så der gerne skulle blive bedre styr på situationen i de kommende dage.

Sidste frist for at brevstemme til europaparlamentsvalget er i morgen, torsdag den 23. maj. Sidste frist for at brevstemme til folketingsvalget er den 1. juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk