Lars Løkke har stemt: Jeg er helt rolig

Statsministeren lader sin invitation til rød blok stå åben.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har stemt på Nyboder Skole i København.

- Den eneste måling, der tæller, er den, der kan gøres op, når valget er afgjort i aften. Og jeg er helt rolig.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kort før han skulle ind for at afgive sin stemme til folketingsvalget..

Til at forklare sin ro i lyset af meningsmålinger, som har spået sejr til rød blok, lånte statsministeren en linje fra den danske digter Piet Hein.

- 'Der er én ro, og den beror på, at du er tro mod det, du tror på'. Og det er jeg. Mit parti har stået i spidsen for Danmark i 14 af de seneste 18 år og har sådan set gjort det godt, sagde han.

Valgstederne er åbne til klokken 20, men mange af partilederne har allerede stemt:

 • Statsministerkandidat Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) havde med egne ord maven fuld af sommerfugle, da hun stemte på sit eget parti i Hareskovhallen i Værløse. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
 • - Det er kulminationen på fire hårde uger, sagde politisk ordfører for Enhedslisten Pernille Skipper, da hun stemte i Korsgadehallen i København med partifællen Rosa Lund (Ø). (Foto: Philip Davali © Scanpix)
 • - Det er historisk, at Alternativet er med i sit andet valg, sagde partileder Uffe Elbæk (Alternativet), da han satte sit kryds i Grøndal Multicenter i København. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
 • - Det er jo en festdag, sagde Morten Østergaard (Radikale Venstre), som stemte i Sundby Idrætspark i København. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)
 • Partileder Kristian Thulesen Dahl (Dansk Folkeparti) stemte på Thyregod Skole i Thyregod. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
 • Klaus Riskær Pedersen (Partiet Klaus Riskær Pedersen) ankom på cykel og stemte ligesom statsministeren på Nyboder Skole i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
 • - Jeg stiller mig fuldstændig ydmyg over for vælgernes dom, men jeg håber selvfølgelig på et godt resultat, sagde Rasmus Paludan (Stram Kurs), da han stemte på Vesterbro Bibliotek i København. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • - Jeg håber selvfølgelig, at SF får den fremgang, som mange spår, sagde Socialistisk Folkepartis partileder Pia Olsen Dyhr, da hun mødte op for at stemme – og stemte på sig selv – på Kirkebjerg Skole i København. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
 • Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen stemte på Stensballe Skole i Horsens. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
 • Pernille Vermund fra Nye Borgerlige lander med helikopter og stemte i Snekkersten Idrætscenter. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)
 • Isabella Arendt fra Kristendemokraterne stemte i København. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
 • Søren Pape Poulsen fra Konservative stemte i Viborg. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)
1 / 12

- Vi fejrer det danske demokrati

Ligesom ved europaparlamentsvalget i sidste uge stemte Lars Løkke Rasmussen på Nyboder Skole på Østerbro i København, som han spadserede til sammen med sin familie.

- Først og fremmest glæder jeg mig over, at jeg har valgt en perfekt valgdato – grundlovsdag – det kan ikke blive smukkere, og vi fejrer det danske demokrati, sagde den 55-årige statsminister, da de fremmødte journalister spurgte til hans mavefornemmelse.

Lars Løkke Rasmussen erklærede i går, at han går til valg på at danne regering hen over midten, da det ikke ser ud til at blive muligt at samle et blåt flertal uden mandater fra partierne Stram Kurs og Nye Borgerlige, som statsministeren med egne ord ikke ønsker "at bøje sig nedefter".

Selvom Socialdemokratiet på forhånd har afvist den fremstrakte hånd, gælder tilbuddet fortsat, sagde Lars Løkke Rasmussen, før han gik ind for at stemme:

- Det vil være langt det bedste for Danmark, hvis nogle offensive kræfter i midten af dansk politik sætter sig sammen.

Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen tog også debatten om et samarbejde i den sidste partilederdebat hos TV2. Klik på play:

Valgdag er langt fra hviledag for Lars Løkke Rasmussen. Han har tidligere i dag holdt grundlovstale på Metalskolen Jørlunde i Slangerup.

Efter talen fortalte han, at han ikke forventer, at en anden kandidat kan indtage statsministerposten med det samme, uanset hvordan danskerne placerer deres krydser.

Lars Løkke Rasmussen vurderer nemlig, at regeringsdannelsen vil blive besværlig.

- For de to kandidater, der er realistiske til jobbet – mig selv og Mette Frederiksen (S) – vi bliver hver især på hver vores side af stregen mødt med nogle ret ultimative krav. Så det kan godt blive kompliceret, sagde han.

Senere i dag tager Lars Løkke Rasmussen turen til Nordjylland, hvor han i eftermiddag skal holde tale ved det traditionsrige grundlovsmøde i Terndruplund, der har holdt grundlovsarrangementer siden 1849.

Efterfølgende vender han retur til København, hvor Venstre holder sin valgfest i Landstingssalen på Christiansborg. Det er uvist, hvornår han ankommer til festen.

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 var klokken omkring 01.20 om natten, før Lars Løkke Rasmussen gik op ad hovedtrappen med sin hustru uden at sige et ord.

Ordene gemte han til Venstres valgfest, hvor han medgav, at partiet ikke havde haft et godt valg, men at et flertal af danskerne dog mente, at Danmark skulle have en ny regering i stedet for den daværende socialdemokratiske.

- Det giver os en mulighed – men kun en mulighed – for at få nøglerne tilbage, sagde han dengang.

Har du endnu ikke besluttet, hvor dit kryds skal sættes? Tag DR Nyheders kandidattest her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk