Lene har byttet sin stemme væk: 'Det er lidt ligesom at sætte sit kryds ved djævlen'

En anden vælger har sat sit kryds for Lene Revsbech i København.

Lene Revsbech ser stemmebytningen som sin eneste mulighed for at blive hørt.

Den 51-årige sygeplejerske Lene Revsbech fra Dalbyover ved Randers håber ikke, at den kandidat, hun har sat sit kryds ved i dag, kommer i Folketinget.

- Det er lidt ligesom at sætte sit kryds ved djævlen, siger hun om kandidaten fra Stram Kurs.

- Jeg er absolut ikke enig i den politik, vedkommende fører. Det er så inhumant og udemokratisk.

Alligevel er det der, hun har sat sit kryds.

Lene Revsbech har nemlig byttet sin stemme med en vælger fra København, da hendes egen foretrukne kandidat ikke stiller op i hendes kreds.

Hun håber på, at hendes københavnske byttepartner til gengæld vil holde sin del af aftalen og sætte et kryds ved den løsgængerkandidat fra partiet JFK21, som Lene Revsbech støtter.

- Jeg kan godt mærke, jeg har en lidt dårlig mavefornemmelse, men jeg var nødt til at gøre noget, siger hun.

Byttehandel på Facebook

Lene Revsbech har fundet en bekendt, som hun har indgået byttehandlen med for at fremme kandidaten fra JFK21, som blandt sine mærkesager har grundlæggende ændringer af pengesystemet og en høj grad af decentralisering.

Men oprindeligt faldt hun over muligheden for at bytte stemmer i en gruppe på Facebook, hvor flere brugere har tilbudt at stille deres kryds til rådighed til gengæld for et kryds i en anden valgkreds.

Grundlæggeren af Facebook-gruppen er den studerende Marie Nielsen fra Fyn, der ser det som en begrænsning af demokratiet, at ens valgmuligheder er afgrænset af bopæl.

Hun ville selv gerne stemme på Anders Stjernholm (Å) fra Alternativet, der stiller op i Københavns Omegns Storkreds, og hun har derfor også byttet sin stemme.

- Jeg vil bare gerne have den i Folketinget, som repræsenterer mine holdninger allerbedst, siger hun.

Marie Nielsen medgiver, at stemmebytningen er et forsøg på at pille ved demokratiet.

- Men jeg tror også, det er en mulighed for nogle af de kandidater, som står lidt længere nede på listen, for at få nogle flere stemmer. Nogle af dem, som repræsenterer nogle lidt mere unikke holdninger og er knap så populistiske, siger hun.

Marie Nielsen har byttet stemme med en anden vælger, der også stemmer på Alternativet. (© DR Nyheder)

Valgforsker: Stemmen er ens egen

Ifølge valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen spiller Lene Revsbech, Marie Nielsen og andre stemmebyttere højt spil med deres stemmer.

- Det er et kuriøst spil blandt nogle meget interesserede, som kan ende med at blive snydt ikke bare én, men to gange, ved at afgive deres stemme til nogle andre og ikke få den stemme igen, de havde håbet på, siger han.

Valgforskeren understreger desuden, at man faktisk slet ikke må bytte sin stemme med andre vælgere, ligesom det er ulovligt at vise sin udfyldte stemmeseddel til andre og at sælge sin stemme til højestbydende.

- Men spørgsmålet er, om man kan komme efter vedkommende, for det er svært at bevise, hvad der er sket, om det bare var snak, eller om der reelt var handling bag, siger han.

Gør ingen forskel

Derudover understreger Kasper Møller Hansen, at indretningen af det danske valgsystem sikrer en lokal forankring af kandidaterne.

- Og det tror jeg egentlig er vigtigt for at holde sammen på landet og for at få et folketing, som afspejler alle danskerne, ikke blot dem i byerne, siger han.

Endelig vurderer valgforskeren ikke, at stemmebytteriet gør en reel forskel for valgets udfald.

- Grundlæggende er det så uigennemskueligt, hvordan man kan stemme strategisk, at chancen, for at man kan gøre en forskel ved at bytte sin stemme, er nede i de meget små decimaler, siger han.

- Et eller andet er forkert

I Råby Forsamlingshus i Randers er Lene Revsbech ikke bekymret for at bryde loven.

Hun ser stemmebytningen som sin eneste mulighed for at blive hørt.

- Jeg kan godt mærke indeni, at der er et eller andet, der er forkert. Men når jeg ikke selv har muligheden for at stemme på et nytænkende parti, der vil lave nogle ting om i vores samfund, så er jeg nødt til at gøre det på denne måde, siger hun.

Har du endnu ikke besluttet, hvor dit kryds skal sættes? Tag DR Nyheders kandidattest her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk