Liberal Alliance vil af med den 'usynlige skat': Det freder prisen på cigaretter

Anders Samuelsen, der er aftenens gæst i 'Mød Partierne', går til valg på skattelettelser og færre afgifter.

Som det eneste parti i Folketinget vil Liberal Alliance ikke hæve prisen på cigaretter, fordi det vil betyde flere afgifter. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

'Ligesom skat, bare usynligt'.

Sådan betegner Liberal Alliance de afgifter, danskerne hver dag betaler. Partiet kritiserer på deres hjemmeside afgifter på biler, afgifter på strøm, på nødder, kaffe, sukker og på luften i softice.

- Afgifter er smarte, når staten gerne vil have penge i kassen, fordi de er sværere for borgerne at få øje på end skatter. Hvis du for eksempel køber en plade chokolade til 25 kroner, så får staten 11,50 kroner. Men det tænker du formentlig sjældent over, lyder det på partiets hjemmeside.

Ligesom partiet går til valg på at ville sikre skattelettelser, vil partiet heller ikke gå med til at hæve afgifter.

Det gavner ifølge det liberale parti ikke nogen. Hverken samfundet som helhed eller den enkelte.

Ifølge Skatteministeriet har den nuværende regering bestående af partierne Venstre, Liberal Alliance og Konservative siden 2015 ført en skattepolitik, der medfører, at skatter og afgifter sænkes med godt 27 milliarder kroner frem mod 2025.

De første 18 milliarder kroner af lempelserne er allerede trådt i kraft, mens de sidste ni milliarder bliver indfaset i de kommende år.

'Flere muligheder for den enkelte familie'

Men det betyder ikke, at Liberal Alliance vil se sig tilfredse med de resultater, partiet allerede har været med til at skabe i regeringen.

I marts fremlagde Liberal Alliance en 2030-plan, der blandt indebærer, at topskatten bliver afskaffet, så ingen danskere skal betale mere end 40 procent i skat.

Derudover vil partiet med planen blandt andet fjerne arveafgiften, fjerne fribeløbet på SU, sænke selskabsskatten og afskaffe registreringsafgiften.

- Vi har fremlagt en 2030-plan, der viser vejen. Vi skal sænke skatterne. Både for danskerne og for virksomhederne. Fjerne bureaukrati og snærende, tossede afgifter, skrev partileder Anders Samuelsen i en kronik i Dagbladet Information i sidste uge.

- Når vi vil sænke skatterne, fjerne bureaukrati, gøre bilerne billigere, så giver det flere muligheder for den enkelte familie og for virksomheder. Og det løfter fællesskabet. Både socialt og økonomisk, fortsætter han i kronikken.

Dagen inden havde partiet lanceret boligudspillet 'Mere frihed til boligejere', der skal sikre boligejerne skattelettelser for fem milliarder kroner.

Derudover vil Liberal Alliance have afskaffet særskatten på boliger over seks millioner kroner, som partiet mener er en misundelsesskat.

Tror på det frie valg

Partiets liberale politik betyder også, at den personlige frihed og friheden til at finde lykken på sin egen måde er et af Liberal Alliance grundprincipper.

Dét kombineret med at ville fjerne eller sænke afgifter på en lang række varer betyder, at partiet som det eneste i Folketinget ikke vil være med til at hæve prisen på cigaretter. For prisen bliver reguleret ved at hæve afgifterne - eller den usynlige skat, som partiet kalder dem.

Sidste år steg andelen af danskere, der med jævne mellemrum tænder en cigaret. Det er første gang i 20 år, at man med statistisk sikkerhed kan sige, at der er sket en stigning i andel af rygende danskere.

Og den udvikling vil størstedelen af Folketingets partier komme til livs ved at hæve priserne med alt fra seks kroner til en mere fordobling af prisen på en pakke med 20 cigaretter, der står til 40 kroner i butikkerne i dag.

For selv rygerne er klar over, at det ikke er sundt at ryge. Men om man vil ryge eller ej, er et personligt valg, som den enkelte bør træffe, lyder det fra partiet, der i 2013 foreslog at sænke afgifterne på cigaretter.

Derfor vil partiet stadig ikke være med til at gøre cigaretterne er dyrere, selvom rygestopkurven har lidt et knæk.

- Cirka 75 procent af prisen på cigaretter er allerede afgifter. Liberal Alliance har ingen planer om, at afgiften skal være endnu højere, uanset hvor stor indflydelse prisen måtte have på forbruget.

- For selv om prisen har betydning, spiller andre faktorer også ind, lød det i april fra partiets sundhedsordfører, May-Britt Kattrup.

Hvis du vil vide mere om Liberal Alliances holdning på området kan du se med i aften, når partiets formand, Anders Samuelsen, er gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne. Det er klokken 22.00 på DR1. Fra kl. 22.30 kan du selv stille spørgsmål til Anders Samuelsen, når han er i Tæt på på dr.dk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter