Løkke åbner døren på klem for SV-samarbejde af frygt for yderfløjene

Statsministeren vil ikke samarbejde med "Youtube-fænomenet" Stram Kurs. I stedet rækker han hånden ud til S.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forfatter Kirsten Jacobsen talte sammen til det, der skulle blive en samtalebog om Venstre-formandens tanker om et bredt samarbejde henover midten i dansk politik, voksede partiet Stram Kurs fra at være et "Youtube-fænomen" til at være et opstillingsberettiget parti med ultimative krav.

Ordene er Lars Løkke Rasmussens egne, og den udvikling er blandt årsagerne til, at han nu "åbner døren en lille smule på klem" for et samarbejde med Socialdemokratiet om regeringsmagten efter valget, siger han.

- Jeg siger meget klart, at jeg går til valg på et borgerligt-liberalt grundlag. Men jeg tillader mig at gøre nogle tanker om, hvad der kan ske. Jeg kan se, at der er tendenser i tiden, og de er kun blevet forstærket, siden vi snakkede til bogen. Siden da er Stram Kurs vokset fra et Youtube-fænomen til et parti opstillet til Folketinget, svarer Lars Løkke Rasmussen (V) på et spørgsmål til pressemødet i forbindelse med bog-lanceringen.

Døren en smule på klem

Et spørgsmål, der gik på, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen ikke burde gå af, nu hvor han åbner for et SV-samarbejde trods posten som statsminister i en borgerlig-liberal regeringskonstellation.

I den sidste meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder står både partiet Stram Kurs og Nye Borgerlige til at blive valgt ind i Folketinget. Begge partier har en række helt ultimative krav for at pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

En situation, som gør en regeringskonstellation blandt de borgerlige partier endnu sværere.

- Jeg er ikke noget naivt menneske. Men hvis ingen tør blotte sig blot en lille smule, så forbliver døren lukket. Men med denne bog åbner jeg døren en lille smule på klem. Jeg synes, det er mere reelt at melde disse synspunkter ud nu.

- Hvis jeg kun får mulighed for at være statsminister ved hjælp af den yderste højrefløj, så foretrækker jeg et samarbejde hen over midten frem for at lade yderfløjene rive vores fælles fundament ned, siger han.

Afstanden er kortere til S end Stram Kurs

Er hovedmålet at danne en regering med Socialdemokratiet?

- Jeg tror på den politiske dialog og argumentets styrke. Der er tre uger til valget. Jeg vil bruge al tiden og alle kræfter på at kæmpe for et godt resultat til Venstre.

- Det er åbenlyst, at afstanden fra mig til det yderste højre er større end fra mig til Radikale Venstre og Socialdemokratiet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Er du mere enig med Socialdemokratiet end Liberal Alliance?

- Det Socialdemokratiet, der fører valgkamp nu, er et helt andet end det, man oplever til daglig. De har tilsyneladende glemt, at velstand er grundlaget for velfærd. Man er endda bange for at pille ved cigaretpriserne, fordi man ikke vil støde vælgerne. Men deres sundhedsordfører har brokket sig over i årevis, at vi ikke gjorde noget. Det er det S, der fører valg nu.

Er du åben for at støtte en socialdemokratisk statsminister efter valget?

- Venstre vil altid være i arbejdstøjet. Men vi foretrækker, at det er vores eget blå Venstre-kanvastøj, og sådan vil det altid være.

Et hypotetisk scenarie

Er du klar til at gøre Mette Frederiksen (S) til statsminister?

- Vi kommer ikke det her nærmere. Jeg er i valgkamp med ambitionen for at styrke det borgerlige-liberale Danmark. Det er mit ønskescenarie. Alt andet bliver hypotetisk.

- Det, jeg udtrykker, er Venstres holdning. Jeg er Venstres leder.

Tre af dine ministre holdt et pressemøde om alt det forfærdelige, som Socialdemokratiet vil gøre. Kan du forstå, hvis nogen mener, at du er gået i panik på grund af meningsmålingerne?

- Så læser man den (bogen, red) forkert.

- Den politik, en regering fører, er jo ikke en-til-en statsministerens politik. Det kommer med en pris at være statsminister. Jeg er ikke på jagt efter topskattelettelser, selv om det står i regeringsgrundlaget. Ser man på kravene fra venstrefløjen vil det være til skade for Danmark, hvis Socialdemokratiet kommer til magten, siger Lars Løkke Rasmussen (V).