Løkke afviser beskyldninger om 'talforurening': 'Folk er ikke ret optagede af det'

Venstre pumper tal op og gør dem svære at forholde sig til, lyder kritik. Løkke afviser.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) førte torsdag morgen valgkamp på Nørreport Station i København.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser de hårde beskyldninger fra en række økonomer, der har kaldt hans velfærdsløfte på 69 milliarder kroner frem mod 2025 for "optisk bedrag" og "talforurening".

Kritikken går på, at Løkke i stedet for at se på det reelle løft af det offentlige forbrug over tid frem mod 2025, har lagt tallene fra hvert enkelt år oven på hinanden.

- Det er en ret almindelig måde at gøre det på. Socialdemokratiet har også gjort det. Og jeg var meget tydelig omkring det i går (på pressemøde, red.). Det er en pseudo-debat. Det politiske indhold i det her er, at vi siger, at vi har fået styr på dansk økonomi, siger statsministeren.

Ifølge flere økonomer, der udtaler sig i Berlingske, sikrer Venstres velfærdsløfte et økonomisk løft, der svarer til 20,5 milliarder kroner i 2025.

Alligevel holder statsministeren fast i, at det giver mening at bruge tallet 69 milliarder kroner.

- Tallene er, som tallene er. De er rigtige. Man kan tage dem år for år for år. Og så når man op på et velfærdsløft på 20,5 milliarder kroner i 2025, eller man kan akkumulere dem, siger han.

Adspurgt hvorfor Venstre ikke bare siger, at det er et løft på 20,5 milliarder kroner, svarer Løkke:

- Jeg tror ikke, at folk er ret optagede af det, udover nogle økonomer. Som privatperson må jeg sige: 69 milliarder eller 20,45 milliarder, det er mange penge begge dele. Helt ærligt.

- Jeg tror godt, at jeg kan forstå, at det politiske budskab her er, at når vi bliver flere ældre og flere børn, så kommer vi til at bruge nogle flere penge. Og det har vi råd til, siger statsministeren.

S har brugt samme regnemetode

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye erklærer sig enig med økonomerne i, at Venstre spreder "talforurening".

- Det ødelægger den politiske debat, når man lægger tallene sammen på den måde og skaber et indtryk af, at der er et større løft til velfærdsstaten, end der egentlig er. Derfor opfordrer jeg regeringen til at være mere ærlige, siger han.

Det til trods for, at Socialdemokratiet i efteråret præsenterede et større sundhedsudspil, hvori det samme akkumulerede regnestykke fremgår.

Her står, at Socialdemokratiet "vil løfte sundhedsvæsenet med 53 mia. kr. samlet i 2019-2025.

Ifølge Krakas økonom Niels Storm Knigge, er det "fundamentalt set fuldstændig det samme". Mattias Tesfaye mener dog, at der er en forskel.

- Jeg er godt klar over, at vi et enkelt sted har skrevet, at det samlede tilskud til sundhedsvæsenet over en periode er et antal milliarder. Men det, synes jeg, er ærligt og en anden måde at sige det på end at sige, at nu bliver velfærdsstaten løftet med 69 milliarder.

Men I skriver i jeres sundhedsudspil, at I vil løfte sundhedsvæsenet med samlet 53 mia. kr. frem mod 2025. Hvad er forskellen?

- Jeg synes, der er en forskel. For vi siger, at det er samlet. Og lige under den linje, du har læst op, er der en graf, der meget præcist viser, hvad det handler om. Det står i modsætning til det, Lars Løkke Rasmussen præsenterede i går.

- Det er meget tydeligt, at det løft, vi ønsker af sundhedsvæsenet, er fremstillet på en måde, som jeg synes er mere saglig, end det Lars Løkke fremlagde i går, siger Mattias Tesfaye.

Men der står i jeres udspil, at I samlet løfter sundhedsvæsenet med 53 mia. kr. frem mod 2025. Det er samme regnemetode, Lars Løkke bruger. Så du kritiserer Løkke for noget, I selv gør?

- Jeg kritiserer Lars Løkke for, at alle, der hørte hans budskab i går, efterlades med det indtryk, at velfærden bliver løftet med 69 milliarder kroner. Det, synes jeg ikke, er korrekt. Hvis man læser i vores sundhedsudspil, så bliver det underbygget med en graf, siger Mattias Tesfaye.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter