Løkke går imod Støjberg: Åbner for, at familier på Sjælsmark selv må lave mad

- Det kan man selvfølgelig sagtens tale om, sagde statsministeren i Aftenshowet.

Statsministeren blev spurgt til forholdene på Sjælsmark, da han gæstede Aftenshowet torsdag aften. (© DR - Aftenshowet)

Debatten om forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark er blusset op i valgkampen, hvor regeringspartiet Venstre er blevet udfordret af sine regeringspartnere fra De Konservative og Liberal Alliance.

Få dage inde i valgkampen luftede de to partier nemlig muligheden for, at afviste udvisningsdømte og afviste asylansøgere på Sjælsmark skal have lov til selv at lave mad i stedet for udelukkende at få udleveret mad i en kantine.

Men Venstre med udlændingeminister Inger Støjberg i spidsen stod klippefast:

- Vi bliver nødt til at skabe nogle rammer, der gør, at man også på egen krop kan mærke, at nu skal man altså forlade Danmark, sagde hun til DR Nyheder den 10. maj.

Seks dage senere var tonen dog noget anderledes, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var gæst i Aftenshowet.

Her ville skuespillerinden Natalie Madueño nemlig gerne vide, om Venstre vil gøre noget for at forbedre forholdene på udrejsecentret, hvis partiet beholder regeringsmagten:

Kan de få lov til at lave mad og få nogle forhold, der er lidt mere menneskelige?

- Det kan man selvfølgelig sagtens tale om, og det gør jeg også. Men det er ikke noget, som dramatisk vil ændre deres situation, lød Lars Løkke Rasmussens svar på skuespillerindens spørgsmål i Aftenshowet.

- Det, der dramatisk vil ændre deres situation, er en af to ting. Enten, at vi siger, at de får lov til at blive her som en rigtig del af vores samfund, eller at de rejser hjem, fortsatte statsministeren og pointerede, at diskussionen om Sjælsmark er et af de steder, 'hvor jeg menneskeligt set er nødt til at gøre mig lidt hårdere, end jeg egentlig har lyst til at være'.

DR Nyheder ville gerne have spurgt Inger Støjberg (V), hvad Venstres officielle linje er, men hun har ikke ønsket at stille op til et interview.

Over for Jyllands-Posten afviser Støjberg i et skriftligt svar at lempe på madreglerne på Sjælsmark. Presset skal nemlig fastholdes, så beboerne rejser hjem, understreger hun.

Mette Frederiksen: Der er noget zig-zag over Venstres linje

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, efterlyser klart svar på, om det er Inger Støjberg eller Lars Løkke Rasmussen, der tegner Venstres linje.

- Der er noget zig-zag over det her. Ministeren, der er ansvarlig for det her, siger, at det aldrig nogensinde kommer til at ske, og statsministeren siger noget helt andet. Det kan godt være, de lige skal have afklaret, hvad de mener i Venstre, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Socialdemokratiet står det samme sted, som vi har gjort hele tiden: Vi skal have Sjælsmark, fordi det er afviste asylansøgere, som skal rejse ud af Danmark. Vi har også hele tiden sagt, at vi synes, det er muligt at gøre det bedre for børnene, og det har vi også tænkt os at gøre.

Socialdemokratiet vil gerne diskutere, om familierne på Sjælsmark selv skal have mulighed for at lave mad. Og under et besøg på Sjælsmark oplevede Mette Frederiksen selv, at der er "plads til forbedringer for børnene" på flere områder:

- Der er er ikke en vuggestue, og det betyder, at de mindste børn ikke kommer afsted til en hverdag sammen med andre børn. Og jeg synes stadigvæk, det er et problem, at børn bliver brugt som tolke – og at der er børn, der ikke går i skole uden for Sjælsmark, altså i den almindelige folkeskole. Det synes jeg også, vi skal have gjort noget ved.

DF: Det er en meget uheldig udmelding

Udmeldingen giver dybe panderynker hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. Her frygter man, at Løkkes udmelding i sidste ende kan føre til en slappere udlændingepolitik.

- Det er en meget uheldig udmelding, og jeg vil opfordre statsministeren til at trække det tilbage. Han lægger afstand til nogle af de ting, som Dansk Folkeparti har forhandlet på plads med hans egen udlændingeminister, siger udlændingeordfører Martin Henriksen og fortsætter:

- Hvis man åbner nogle forhandlinger, så vil der også komme alle mulige andre ting på bordet, og så begynder man stille og roligt at pille udlændingepolitikken fra hinanden. Det vil vi meget gerne advare imod.

Børn lever med angst og stress

Forholdene på udrejsecentret kom også op til debat i begyndelsen af april, da en rapport fra Røde Kors dokumenterede, at mange børn på Sjælsmark lever med søvnproblemer, mareridt mange nætter og nedsat appetit.

Helt op imod 61 procent af de undersøgte børn kunne få en psykiatrisk diagnose og yderligere 19 procent ville givetvis opleve det samme, hvis de blev undersøgt af en læge, lød Red Barnets konklusion, efter at de havde undersøgt 56 af centrets børn.

Også Folketingets Ombudsmand rettede i slutningen af 2018 en hård kritik af forholdene.

- Forholdene for børn i Udrejsecenter Sjælsmark er egnede til væsentligt at vanskeliggøre børnenes opvækst og begrænse deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse, lød det fra ombudsmanden efter flere uanmeldte tilsynsbesøg.

Ombudsmanden kom dog også frem til, 'at forholdene generelt set ikke er i strid med internationale konventioner'.

I marts blev det opgjort, at der bor 125 børn på Sjælsmark.

DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører, Britt Bager. Hun har ikke ønsket at stille op til interview.