Løkke går til dronningen: Det skal du holde øje med i dag

Dagen derpå byder på dronningebesøg og finoptælling af stemmerne.

Lars Løkke Rasmussen tropper op hos dronningen klokken 11 for at skyde dronningerunden i gang og melde sin regerings afgang. Han har meddelt, at han vil pege på sig selv. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Nogle har nok festet til langt ude på natten, mens andre er gået i seng kort efter valgresultatet med en dårlig smag i munden.

Men uagtet, om det gik godt eller skidt for de respektive partier, er der en ny dag, der truer.

Og traditionen tro er der en række helt centrale begivenheder dagen efter et folketingsvalg, før regeringsdannelse og møder mellem partierne for alvor begynder, i jagten på afgøre ledelsen af landet de næste fire år.

1

Klokken 11: Dronningen

Den siddende statsminister svinger traditionen tro forbi dronningen klokken 11 i dag for at melde sin regerings afgang og for at påbegynde en dronningerunde.

I en dronningerunde besøger alle partierne dronningen for at udlægge, hvordan de ser den politiske situation. Det kan have to udfald:

Hvis der med det samme er flertal for, at én bestemt person skal være statsminister, vil dronningen udnævne personen til statsminister, hvorefter der skal dannes regering.

Hvis ikke der i første omgang tegner sig et klart flertal, udpeger dronningen i stedet en såkaldt kongelig undersøger, som står i spidsen for forhandlinger om, hvem den næste statsminister skal være.

Herefter kan der gå dage, uger eller sågar måneder med at danne regering. Ved sidste folketingsvalg tog det 10 dage, men til sammenligning brugte svenskerne over fire måneder sidst. Lars Løkke Rasmussens regering bliver teknisk set siddende ved magten imens, indtil en ny er på plads. Det kalder man et 'forretningsministerium'.

Læs politisk analytiker Jens Ringbergs vurdering af den kommende regeringsdannelse her:

2

Klokken 12: Møde i Publicistklubben

Partilederne samlet til en særudgave af Mads & Monopolet før valget. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Har man appetit på mere politisk debat og snak her efter valget, er der godt nyt. Traditionen tro afholder Publicistklubben nemlig en debat dagen efter valget, hvor alle partilederne for de partier, der er valgt til Folketinget, mødes og diskuterer valgkampens resultat.

Det er Martin Krasnik, der er ordstyrer, og det foregår i Industriens Hus i København, men du kan også se det på DR1 eller her på dr.dk.

3

Fintælling - hvem er inde, hvem er ude?

Det er et stort arbejde at fintælle alle 3.567.219 stemmer. Sådan så det for eksempel ud ved fintællingen efter valget til Europa-Parlamentet i 2014. (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

I løbet af dagen bliver alle stemmerne fintalt, og så begynder de personlige stemmetal at dukke op. Og som de ruller ind, begynder man at kunne sige med sikkerhed, hvem der har opnået valg til Folketinget, og hvem der ikke har.

Der er en lang række interessante personopgør at følge, og mange kendte og markante politikere er på vippen. Eksempelvis kæmper Martin Henriksen og Peter Skaarup begge om ét mandat i Københavns Storkreds, som det personlige stemmetal til hver af dem kommer til at afgøre. Og sådanne opgør er der overalt i landet i løbet af i dag.

Det store, forkromede billede af, hvem der er valgt, forventes at ligge klar i aften.

Du kan følge med i, hvem der kommer ind, her:

Kilder: Folketinget, DR

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter