Løkke har meldt regeringens afgang til dronningen

VLAK-regeringen er fortid, og nu venter forhandlinger om en ny regering.

Lars Løkke Rasmussen ankommer til Amalienborg klokken lidt i 11.

Allerede i aftes erkendte statsminister Lars Løkke Rasmussen sit valgnederlag, men først her til formiddag har han, traditionen tro, været en tur forbi dronningen for at meddele hende, at regeringen går af.

- Jeg har lige orienteret dronningen og kronprinsen om folketingsvalgets resultat i går, som jo fører til, at der ikke er flertal bag min regering. Derfor har jeg begæret regeringens afsked, lød det fra den fungerende statsminister foran Amalienborg efter mødet med dronningen.

Se hele interviewet med Lars Løkke Rasmussen fra Amalienborg herunder:

Samtidig har han anbefalet en såkaldt dronningerunde. Den begynder i eftermiddag, når dronningen vil indkalde partierne, et efter et med det største parti som det første, til møde på Amalienborg.

Hvert parti vil stille med to repræsentanter, der vil give dronningen besked om, hvem de vil pege på som kommende statsminister.

Den person, der får størst opbakning, får titlen som kongelig undersøger, og bliver altså den, der skal forsøge at få et flertal bag sig, eller sikre at der ikke er et flertal imod regeringen. Og indtil videre er der altså lagt op til, at den person bliver Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

- Nu starter en proces, som Mette Frederiksen selv har meget snor i. Hun skal i gang med forhandlingerne, og på et tidspunkt skal hun så tilbage til dronningen og aflægge beretning om, hvordan det er gået. Det er det, der kommer til at ske de næste par dage, måske også uger, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

Se hvordan dronningerunden fungerer her:

Flere partier har krav

Flere partier har allerede meldt ud, at de vil pege på Mette Frederiksen som kongelig undersøger, men også at de stiller krav, der skal indfries, hvis Mette Frederiksen skal blive statsminister.

Blandt andet Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, der understreger, at Mette Frederiksen ikke er statsminister endnu.

- Vi vil pege på hende som forhandlingsleder, men hvis hun skal kunne danne en regering, der skal sidde på Enhedslistens mandater, skal de forhandlinger nå frem til et resultat, der er positivt for os at se.

Også SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, har vedhæftet en note til partiets anbefaling af Mette Frederiksen.

- Vi går til dronningen og peger entydigt på Mette Frederiksen, men med krav om at danne en flerpartiregering. Det er vigtigt for at sikre en rød-grøn retning, siger Pia Olsen Dyhr.

Som ventet støtter også de Radikale Mette Frederiksen som kongelig undersøger.

- Radikale Venstre peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger med henblik på at lede forhandlingerne om en stabil ny regering, der som forudsætning for sin dannelse har forpligtet sig til at sætte en ny retning for Danmark, lyder det i parties brev til dronningen.

En konstruktion med indbyggede konflikter

Indtil der er fundet en ny statsminister har Lars Løkke Rasmussen titlen som fungerende statsminister. Og han drømmer stadig om at slå pjalterne sammen med Socialdemokratiet, lød det fra slotspladsen.

- Jeg synes, det vil være godt for Danmark at prøve at formulere et centrum-projekt, der kunne gribe mange af de udfordringer, vi står i på en ikke-konfliktfyldt måde.

Men Lars Løkke Rasmussen kan dog godt se, at det lige nu er et urealistisk scenarie.

- Lige nu og her ser jeg situationen sådan, at der vil være flertal i Folketinget, der ønsker at pege på Mette Frederiksen som kongelig undersøger. Og så kan jeg jo bare se, at det er en konstruktion med mange indbyggede konflikter – men bundlinjen her er, at der ikke er flertal bag den regering, jeg har været statsminister for.

Opdateret med interview med Lars Løkke Rasmussen.