Løkke lover skattestop - men boligejere er ikke fredet

Venstre nye skattestop forhindrer ikke boligskatter i at stige i takt med nye ejendomsvurderinger.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fortæller om skattestoppet.

valgkampens sjette dag gik statsminister Lars Løkke Rasmussen ud med endnu et stort valgløfte: Vælgerne kan regne med et skattestop, hvis de stemmer på Venstre.

Som statsministeren slog fast på et pressemøde søndag indebærer det, at at ingen skat eller afgift vil blive sat op, uden at andre skatter eller afgifter bliver sat tilsvarende ned.

Der er dog nogle undtagelser.

Skattestoppet gælder blandt andet ikke det, som allerede er fastsat - herunder de nye boligskatteregler, der træder i kraft i 2021.

Dermed skal boligejerne ikke forvente, at deres udgifter nødvendigvis vil holde sig helt i ro henover de kommende år.

Fra 1. januar 2021 vil boligskatterne (ejendomsværdiskatten og grundskylden) følge boligens og grundens offentlige vurdering, og dermed er det udviklingen i denne værdi, der afgør, om boligskatterne stiger eller falder, forklarer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

- Hvis ejendomspriserne begynder at stige ganske kraftigt efter 1. januar 2021, vil boligskatten selvfølgelig også stige, da det er en fast procentsats, siger Curt Liliegreen til DR Nyheder.

Som en del af den nye skattereform vil det dog blive muligt at få indefrosset stigningen i boligskatterne, så man først skal betale beløbet tilbage, når boligen skal sælges.

Grundskyld kan fortsat stige

Venstres skattestop påvirker heller ikke de nuværende boligskatte-regler, så frem til 2021 kan grundskylden fortsat stige med op til 7 procent om året. Denne stigning vil man også have mulighed for at få indefrosset.

Et nyt ejendomsvurderingssystem er undervejs, og det forventes, at boligejerne får nye ejendomsvurderinger i 2020. I den forbindelse kan mange boligejere se frem til, at deres boligværdi stiger. Men i de tilfælde får de berørte boligejere en skatterabat, som betyder, at de ikke vil få en højere bolig-skatteregning i 2021, end de fik i 2020, forklarer Curt Liliegreen.

- I forbindelse med at reformen træder i kraft er det garanteret, at der ikke er nogle stigninger i skatten for nogle boligejere, siger Curt Liliegreen.

Derefter kan boligskatterne dog frit udvikle sig i takt med de offentlige ejendomsvurderinger.

Løkke: Står ved beslutninger

pressemødet efter Venstres hovedbestyrelsesmøde sagde Lars Løkke Rasmussen, at Venstre "tager ansvar for de beslutninger, vi allerede har truffet":

- Vi vedstår os de beslutninger, vi har truffet. Der er masser af husejere, der i en årrække har betalt for meget i skat, fordi deres huse var forkert værdisat. Vi faser det (de nye boligskatte-regler, red.) ind på en måde, hvor dem, der har betalt for meget, får pengene tilbage, og dem der har betalt for lidt, ekstra-opkræver vi ikke, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Der er også nogle andre områder, hvor skatterne ikke nødvendigvis vil stå stille på trods af Venstres løfte om et skattestop.

Venstre oplyser på sin hjemmeside, at "kommunerne er omfattet af skattestoppet under ét."

- Skattestoppet respekterer det kommunale og lokale selvstyre. Kommuner kan med skattestoppet fortsat selv fastsætte deres skat under hensyntagen til de samlede kommunale skatter, skriver Venstre.

Derudover er tobaksafgifter ikke er omfattet af skattestoppet.

Venstre vil heller ikke udelukke, at der kan komme stigende afgifter, som skal tilgodese miljøet. Det kan eksempelvis være skatter, der skal øge salget af elbiler. I de tilfælde lover regeringspartiet dog, at de øgede skatteindtægter vil blive brugt på at sætte andre skatter ned:

- Skattestoppet udelukker ikke, at det af miljø- eller klimamæssige grunde kan være hensigtsmæssigt at ændre en skat eller afgift. I så fald betyder skattestoppet, at hver eneste krone, der kommer ind ved at sætte en skat eller afgift op, skal bruges til at sætte andre skatter eller afgifter ned, skriver Venstre.