Løkke med valg-opsang til befolkningen: 'Vi skal tage faresignalerne alvorligt'

Hvis vi fortsætter med at udvide ekkokamrene, vil det føre til splittelse, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) svarer på spørgsmål fra den fremmødte presse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En lang valgkamp skal være med til, at befolkningen og politikerne får en fornuftig samtale om, hvilken vej Danmark skal de kommende år.

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under en en tale på Mediernes Årsdag i København, hvor han kom ind på de problemer, han lige nu ser i samfundet.

Her forholdte han sig til partiet Stram Kurs uden dog at nævne det højreradikale parti ved navns nævnelse.

- Herhjemme er synspunkter, som de fleste af os betragter som ekstreme og fremmedfjendske, pludselig blevet en del af den politiske debat. Ja, faktisk noget man kan stille op til Folketinget på.

- Det er, som om at polariseringen vokser sig stadig større, nuancerne bliver færre – også i vores medier – og det er farligt, siger statsministeren.

- Hvis vi fortsætter med at udvide ekkokamrene, og isolere dem mere og mere, så vil vi også opleve den splittelse, man ser tendenser til andre steder i verden.

Stram Kurs er 'fjernt' fra Danmark

Efter Lars Løkke Rasmussen gik af talerstolen, var der mulighed for, at pressen kunne stille spørgsmål.

Netop Stram Kurs var da også omdrejningspunktet for flere af spørgsmålene. Et parti, hvor partiformand Rasmus Paludan har gjort sig til talsmand for tanker, som ifølge statsministeren "er så fjernt fra, hvem vi er, og imod vores grundlov og vores demokrati".

- Det er et synspunkt, som går ud på, at der ikke skal være religionsfrihed i Danmark, at man skal forbyde en bestemt religion. Og så det et synspunkt om, at folk, der er blevet danske statsborgere, skal deporteres, forklarer Lars Løkke Rasmussen.

- Sidst man hørte om sådan nogle tanker, hvor der var en bestemt religion, der skulle trykkes ud, og folk, der skulle deporteres, det var dengang i mellemkrigstiden og i 2. verdenskrig. Og det er vi nødt til at tale helt åbent om.

Håber danskere vil vende ryggen til Paludan

Selvom Stram Kurs' politik og retorik ligger langt fra statsministerens egen, så står Lars Løkke Rasmussen vagt ved ytringsfriheden.

- Vi er nødt til at forstå, at vi lever i et land, hvor man gerne må ytre sig på en måde, som du og jeg ikke kan lide. Vi skal ikke gå i gadekamp over det, men ryste på hovedet, vende ryggen til eller møde op med modargumenter, og det har jeg også tænkt mig at gøre i den her valgkamp, forklarede han.

Lars Løkke Rasmussen håber, at der med den lange valgkamp bliver mulighed for en grundig debat om de problemstillinger, Danmark står overfor.

Derfor har han også tillid til, at danskerne vil sætte deres kryds ved andre end Stram Kurs og Rasmus Paludan.

- Man må jo tage manden alvorligt, for det han gør og siger, og jeg håber og tror, at når dét står klart for danskerne, så vil de absolut fleste vende ryggen til dét politiske projekt, lød det fra statsministeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk