Løkke: Mette Frederiksen udpeget som kongelig undersøger

Alle kommer til at bøje sig i de kommende regeringsforhandlinger, siger Mette Frederiksen.

Ved et møde med dronning Margrethe har Lars Løkke Rasmussen (V) rådgivet hende om at udpege S-formand Mette Frederiksen som ny kongelig undersøger.

Det bekræfter Løkke Rasmussen på Amalienborg Slotsplads.

- Jeg har rådgivet dronningen til at udpege Mette Frederiksen som kongelig undersøger med henblik på at danne en regering. Det råd har dronningen fulgt. Derfor har dronningen nu indkaldt Mette Frederiksen, og hun ventes at ankomme om fem-seks minutter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Nu skal Mette Frederiksen til møde med dronningen, hvor hun officelt bliver valgt som kongelig undersøger.

Udpegningen af Mette Frederiksen som kongelig undersøger skyldes, at hun er den, som parlamentarisk har størst opbakning.

Mødes af en række krav

Hun skal nu forsøge at få et flertal bag sig og herefter danne en ny regering.

Tre partier i rød blok har vist opbakning til Mette Frederiksen som kongelig undersøger.

Blandt andet Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, der tidligere i dag understregede, at Mette Frederiksen ikke er statsminister endnu.

- Vi vil pege på hende som forhandlingsleder, men hvis hun skal kunne danne en regering, der skal sidde på Enhedslistens mandater, skal de forhandlinger nå frem til et resultat, der er positivt for os at se.

Også SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, har vedhæftet en note til partiets anbefaling af Mette Frederiksen.

- Vi går til dronningen og peger entydigt på Mette Frederiksen, men med krav om at danne en flerpartiregering. Det er vigtigt for at sikre en rød-grøn retning, siger Pia Olsen Dyhr.

Som ventet støtter også de Radikale Mette Frederiksen som kongelig undersøger.

- Radikale Venstre peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger med henblik på at lede forhandlingerne om en stabil ny regering, der som forudsætning for sin dannelse har forpligtet sig til at sætte en ny retning for Danmark, lyder det i partiets brev til dronningen.

Mette F: Jeg har ingen sommerferieplaner

Mette Frederiksen ser selv frem til de kommende forhandlinger, som hun indleder i morgen klokken 9.00.

Hun vil indkalde partierne, alt efter hvor mange stemmer, de fik ved folketingsvalget i går. Men hun understreger, at hun fortsat går efter at danne en socialdemokratisk étpartiregering.

- Det vil være den mest manøvredygtige regering, Danmark kan få, siger hun.

Hun er bevidst om, at der er blevet stillet en række krav til hende, og hun siger, at "alle kommer til at bøje sig" i forhandlingerne.

- Jeg tror ikke, at der er noget, der er let i politik. Især ikke, når man står over for at danne en regering, siger hun og tilføjer, at hun nu vil tage tingene "et skridt ad gangen".

Hun vil dog ikke sætte tid på, hvor lang tid forhandlingerne kommer til at tage.

- Jeg har ikke selv lagt nogle sommerferieplaner ud over at passe mit arbejde, siger Mette Frederiksen.