Løkke om SV-melding: Hvis nogen har været i tvivl om linjen, undskylder jeg

Statsministeren siger, at næstformand Kristian Jensen har alle evner til at blive formand.

Det vakte stor opsigt - både i og uden for Venstre - da statsminister Lars Løkke Rasmussen i en ny bog åbnede for muligheden for en SV-regering.

Men partiets linje har hele tiden været klar, lyder det nu fra statsministeren selv i et interview med DR Nyheder.

Der er nogen i Venstre, der virker lidt forvirret over, at først skal I angribe Socialdemokratiet, og så skal I snakke om at gå i regering med dem.

- Så må det være fordi, der er nogen, som forvirrer dem, siger Lars Løkke Rasmussen.

Og det er ikke dig?

- Nej, og hvis det er, så siger jeg undskyld, og så er det godt lige at kunne forklare det. For jeg aflyser ingen forskel mellem os og Socialdemokratiet, forklarer statsministeren.

- Skulle vi så ikke parkere yderfløjene

Lars Løkke Rasmussen så allerhelst, at han kunne blive statsminister i en borgerlig-liberal regering.

Men med både Nye Borgerlige og Stram Kurs - som begge stiller en række helt ultimative krav til ham - kan en regeringskonstellation blandt de borgerlige partier blive meget svær.

- Der findes ingen i Venstre, der synes, at vi skal piskes rundt af den yderste højrefløj, som – dengang jeg talte med forfatteren til bogen – var nogen, der ville have, at vi skulle vende ryggen til det internationale samfund og gå ud af internationale konventioner, og som siden er blevet spædet op med nogen, som har politiske synspunkter, vi ikke har set i den danske debat siden mellemkrigstiden, forklarer Lars Løkke Rasmussen.

- Så siger jeg, at i den situation skulle vi så ikke parkere yderfløjen og række ind over midten.

På den anden side af midten har Socialdemokratiet til gengæld brug for SF og Enhedslistens mandater for at kunne danne en regering.

- Mette Frederiksen er jo mødt af en række partier, som stiller en stribe ultimative krav, som gør, at det løfte, hun giver på udlændingeområdet, ikke kan holdes – skulle hun så lægge sig ned for det, eller skulle hun så tilsvarende række en hånd frem til os andre?, spørger Løkke.

Kristian Jensen har kompetencerne til at blive formand

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen besøgte sammen Feldborg Frie Børneunivers i Feldborg ved Herning tidligere i valgkampen. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

I bogen forklarer Lars Løkke Rasmussen også, at det ikke er nogen naturlov i Venstre, at næstformanden bare overtager stafetten fra formanden.

Det er blevet set som en kritik af Kristian Jensen - særligt fordi Lars Løkke Rasmussen også fortæller, at han ellers havde lovet sin kone, at valget i 2015 var det sidste, men siden har ændret holdning til det spørgsmål, fordi der er brug for "en sikker hånd på roret".

Er det sådan, du har det i dag - at Kristian Jensen ikke er den naturlige arvtager, hvis du træder tilbage?

- Nej, og det er heller ikke sådan, at det skal tages. Venstre har i Kristian Jensen en super kompetent næstformand, som også ville have alle kompetencer til at tage over for mig, den dag det måtte skulle ske.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen handler bemærkningen om "en sikker hånd på roret" om 2016, hvor både De Konservative og Liberal Alliance blev indlemmet i regeringen.

Det skete efter et længere forløb, hvor Liberal Alliance truede med at vælte Lars Løkke Rasmussen (V), hvis ikke han leverede markante topskattelettelser. Noget, som Dansk Folkeparti kategorisk afviste.

- Hvis det der projekt skulle blive i søen, så var det nødvendigvis mig, der var nødt til at holde det i søen på grund af kontakter og relationer til nogle centrale mennesker – Anders Samuelsen (LA), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape (K) – det stod og faldt med, at jeg holdt det der skib i søen, forklarer han.

- Så det har intet – som i intet – at gøre med at fradømme Kristian Jensen evnen til på et tidspunkt at være formand for Venstre eller statsminister for det her land. Som i overhovedet intet.

Vil ikke gå af som formand for Venstre

Spørgsmålet er så, om Kristian Jensen snart får den mulighed.

For i meningsmålingerne er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at Venstre kan beholde statsministerposten. Tværtimod ligger rød blok og Socialdemokratiet langt foran.

Skulle det ske, at Lars Løkke Rasmussen må aflevere nøglerne til Statsministeriet til Mette Frederiksen, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Kristian Jensen også får nøglerne til formandsposten i Venstre.

Vil du gå af som formand for Venstre, hvis du taber regeringsmagten?

- Nej, det har jeg ikke nogen planer om, siger Lars Løkke Rasmussen, men afviser samtidig at bidrage til spekulationerne om sin egen og partiets fremtid.

- Det er jo sådan nogle spørgsmål, som I bliver ved med at stille, og man kan ikke svare rigtigt på dem. Hvis jeg siger ja, så har vi forvandlet valgkampen til en folkeafstemning om, hvorvidt jeg skal være formand for Venstre. Hvis jeg siger nej, så har I forudsætningen for at drøne rundt i hele vores bagland og lave interviews om, hvad nu hvis og hvis og hvis.

- Jeg er fuldt fokuseret på – ligesom Kristian Jensen og andre i Venstre i øvrigt – at kæmpe for, at vi får det bedst tænkelige valg med den ambition om, at jeg som Venstres formand selvfølgelig også kan være landets statsminister, siger Lars Løkke Rasmussen.

Se et længere klip af interviewet med statsminister Lars Løkke Rasmussen i videoen her over. Klik på play.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk