Løkke siger nej: Alligevel står Pernille Vermund fast på sine tre ufravigelige krav

I Mød Partierne i aften udfordrer Kåre Quist Nye Borgerlige i forhold til de tre krav, partiet sætter til en statsminister.

Nye Borgerlige har tre ultimative krav til en statsminister, og de krav er ufravigelige. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Det skal ikke være muligt at søge asyl, når man står ved grænsen til Danmark. Udlændinge i Danmark skal forsørge sig selv. Og kriminelle udlændinge skal udvises fra Danmark, så snart de har fået deres første dom.

Sådan lyder de ufravigelige krav, som Nye Borgerlige stiller for at kunne støtte en statsminister.

Nok er kravene lette at forstå. Men de kan blive sværere at få ført ud i livet.

De kan nemlig betyde, at Danmark er nødt til at træde ud af internationale aftaler og samarbejder. Men det skal ifølge Nye Borgerlige ikke være en forhindring.

- Hvis de internationale konventioner står i vejen for, at vi kan indføre de her tre krav, så må vi træde ud af dem eller suspendere dem midlertidigt, siger Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil dog ikke bryde med konventionerne for at få Nye Borgerliges mandater bag sig i en eventuelt kommende blå regering:

- Så hvis du siger til mig, at du kun vil gøre mig til statsminister, hvis jeg melder mig ud af hele det internationale flygtningesamarbejde, så er jeg bare desværre nødt til at sige, at det er ærgerligt. Det er trist. Så må der komme en anden regering, sagde han i partilederdebatten på DR1 tirsdag aften.

Vermund holder fast

Statsministerens udtalelser om, at han ikke vil imødekomme Nye Borgerliges ufravigelige krav har dog ikke fået partiformand Pernille Vermund til at bløde op i kravene.

- Det er ufravigeligt for os, siger hun i P1 Morgen onsdag.

- Hvordan Lars Løkke Rasmussen får det igennem, er op til ham. Og hvis det er vigtigt for ham eller en anden borgerlig statsministerkandidat at holde fast i internationale konventioner, så er det deres sag, slog Pernille Vermund fast dagen efter valgkampens første partilederdebat.

De internationale konventioner, som kan stå i vejen for, at Nye Borgerliges krav bliver ført ud i livet, er FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder fra 1948, hvor det er beskrevet, at "enhver har ret til i andre lande at søge og få tilstået asyl mod forfølgelse".

Danmark har også underskrevet FN's flygtningekonvention fra 1951, hvilket betyder, at mennesker på flugt ikke må sendes tilbage til hjemlandet.

Til sidst beskytter FN's torturkonvention fra 1984 og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fra 1950 mennesker, der risikerer tortur eller andre alvorlige overgreb, mod at blive sendt tilbage til deres hjemland.

Betyder Lars Løkke Rasmussens afvisning af kravene, at Nye Borgerlige alligevel vil slække på dem, nu hvor valget står for døren?

Eller vil en stemme på Nye Borgerlige være spildt, eftersom statsministerkandidaterne ikke vil bruge deres eventuelle mandater, fordi kravene vil betyde, at Danmark skal træde ud af de internationale konventioner?

Det og meget andet spørger Kåre Quist ind til, når Pernille Vermund er med i Mød Partierne på DR1 i aften klokken 21.55.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter