Løkkes regeringspartnere begræder kursskifte: 'Et stort svigt af det borgerligt-liberale Danmark'

Statsministerens melding om at forhandle regering over midten vækker mildest talt ikke glæde hos K og LA.

Lars Løkke har svigtet, mener Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen.

Liberal Alliance og De Konservative giver landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen, en hård medfart, efter at han tidligere i dag meddelte, at han vil gå til valg på at lave en regering over midten efter valget.

Hvis udmeldingen står til troende, kommer Løkke altså ikke til at arbejde på at fortsætte det nuværende VLAK-samarbejde.

- Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier hen over midten, sagde statsministeren tidligere i dag til TV 2, hvor han afviste at pege på specifikke partier.

'Svigt af det borgerligt-liberale Danmark'

Og den melding får Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, til at sende noget af en bredside til Venstre og dets formand.

- Udmeldingen er grundlæggende et svigt at det borgerligt-liberale Danmark, siger partiformanden og lægger til:

- Han svigter kampen for, at der er et andet bud end et socialdemokratisk-socialistisk. Han vælger at kaste sig direkte i armene på Mette Frederiksen, inden danskerne har talt, lyder det fra Anders Samuelsen.

Og partiformanden giver ikke meget for, at Venstres formand ændrer kurs så sent i valgkampen.

- Jeg må sige, at der må være en kæmpe forvirring derude. Fordi hvad mon Venstre mener i morgen? Jeg ved det ikke, siger Anders Samuelsen.

Pape håber, at vælgerne overrasker

Hos den anden regeringspartner, De Konservative, afviser man blankt at skulle indgå i et regeringssamarbejde med for eksempel Socialdemokratiet og Venstre.

- Det kan jeg godt nok ikke forestille mig. For hvad er det politiske grundlag? Vi kommer ikke til at føre en slap rets- eller udlændingepolitik. Vi kommer ikke til at sætte skatterne op eller lade virksomheder betale noget mere. Så bliver vi et fattigere land, det kan jeg ikke se os i, siger partiets formand, Søren Pape Poulsen.

Hvad tænker du om det borgerlige projekt, når statsministeren kommer med denne udmelding?

- Det ser svært ud for det borgerlige projekt, når lederen af blå blok aktivt siger, at man vil danne en regering over midten. Men jeg siger bare: Det kan jo være, at vælgerne overrasker og giver et borgerligt flertal i morgen, så derfor synes jeg, at det er lidt ærgerligt, at det her kommer ud i dag, siger K-formanden.