Løkke om skattestop: Jeg lover ingen skattelettelser

Siden 2001 har Venstre haft et udgangspunkt om skattestop, hvilket partiet fortsætter med efter valget.

Regeringspartiet Venstre går til valg på dets princip om et skattestop.

Det fremgår i dag af partiets hjemmeside, hvor det er uddybet, at ingen skat eller afgift bliver sat op, uden at andre skatter eller afgifter bliver sat tilsvarende ned.

En udmelding som statsminister Lars Løkke Rasmussen understregede, da han gav en pep-talk til folketingskandidaterne under Venstres hovedbestyrelsesmøde.

- Vi vil ikke skabe utryghed i familiernes økonomi. Vi vil ikke gør det dyrere at være dansker. Derfor går Venstre til valg på et skattestop, siger Lars Løkke Rasmussen, men understreger:

- Jeg lover ingen skattelettelser.

Partiet vil ikke træffe nye beslutninger om at hæve hverken skatter eller afgifter, ud over det som allerede er fastsat.

Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen (til højre) går igen til valg på et skattestop. En ide, som Anders Fogh Rasmussen (i midten) opfandt i 2001. Her er i de tre til valgdebat i fredags arrangeret af Det Udenrigspolitiske Selskab i København. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Det var daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der stod bag idéen i 2001.

Politiske kommentatorer har set skattestoppet som en kommunikativ perle, der banede Foghs vej til statsministerposten.

Omvendt har de økonomiske vismænd gentagne gange kritiseret skattestoppet og dets konsekvenser for dansk økonomi.

Hvad med boligejerne?

Skattestoppet for ejendomme har været afgørende for princippet, men allerede næste år står boligskatten for nye boligejere til at stige som følge af et nyt ejendomsvurderingssystem.

Og lige præcis det var de fremmødte journalister til Venstres hovedbestyrelsesmøde interesserede i at høre mere om.

- Vi går til valg på et fremadrettet skattestop. Vi tager selvfølgeligt ansvar for de beslutninger, som vi allerede har truffet. Vi havde et ejendomsskattesystem, som i realiteten var brudt sammen, hvor nogle havde betalt for meget i en årrække, fordi værdien var sat forkert.

- Vi har lavet en meget bred aftale, som skaber ro og stabilitet omkring boligejernes økonomi. Det vedkender vi os, fortæller Lars Løkke Rasmussen.

Venstre gik også til valg på stoppet og på at sikre ro om boligejernes økonomi i 2015, men indgik aftalen om ejendomme i 2016.

Kristian Jensen og Lars Christian Lilleholt ankommer til Venstres kandidatsamling og hovedbestyrelsesmøde i Bella Center i København. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Sætter spørgsmålstegn ved Socialdemokratiet

Med Venstres udmelding om, at de går til valg på ikke at ville hæve skatterne, følger kampagnen "skattestop eller skattehop" med henvisning til Socialdemokratiet.

Her er der tre punkter ud for Venstre, mens der er langt flere ud for Socialdemokratiet - mange af dem efterfulgt af spørgsmålstegn.

- Licensen genindføres. Højere skat på arbejde? Højere registreringsafgift på biler? Højere skat på pensionsopsparing?, spørger Venstre.

Det er helt på sin plads, mener statsministeren.

- Hvis vi havde lavet udråbstegn ud for dem alle sammen, så havde de ikke været der (...) Der er en række lettelser, vi har givet som Socialdemokratiet har kæmpet imod med næb og klør. Derfor må man tro, hvis eller noget står til troende, at det kunne man finde på at pille ved. Og der sætter vi så spørgsmålstegn, siger han.

Skatter skal være fleksible

Selvom at et skattestop kan lyde rimelig rigidt, skal det ikke forstås sådan, understreger Lars Løkke Rasmussen.

Skattepolitik kræver nemlig fleksibilitet. Hvis der for eksempel opstår et skattehul et sted, så skal et valgløfte ikke stå i vejen for at løse det.

Derfor kan skatterne både sættes op og ned - men samlet set skal det ikke blive dyrere at være dansker.

- Jeg kan ikke stå og sige, og det kan ingen ansvarlig politiker, at nu har vi skåret verden ud i så firkantede dogmer, at medmindre at alle andre abonnerer på vores verdenssyn ned i detaljen, så sætter os hen i et hjørne og gør ingenting.

- Hvis man har den attitude, og det har vi jo set et par eksempler på i den her valgperiode, så fryser tingene til, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter