Lolland blev nævnt 224 gange fra Folketingets talerstol: 'Vi bruges som kastebold'

Det er ikke særlig flatterende at blive nævnt for noget negativt, mener borgmestre.

Positiv omtale i folketingssalen er vigtig for lokalområderne, vurderer professor i statskundskab. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det er ikke altid ren lykke for byerne i udkantsområderne, når lokalområdet bliver det centrale emne i debatten på Christiansborg.

Lollands borgmester, socialdemokraten Holger Schou Rasmussen, er ikke ubetinget glad for, at Lolland er blevet nævnt 224 gange fra Folketingets talerstol i løbet af de sidste fire år.

- Det kommer fuldstændig an på sammenhængen, man bliver nævnt i. I forhold til flygtningepolitikker og asylpolitikker, som i Folketinget kører i et negativt skær, er det ikke særlig flatterende, at vi skal bruges som kastebold i den debat, lyder det fra borgmesteren.

Flygtninge har taget fokus

Folketingsmedlemmet Marcus Knuth fra Venstre er selv vokset op på Lolland. Han er den politiker, der har omtalt Lolland flest gange i talerstolen den seneste regeringsperiode.

Området er især blevet berørt i forbindelse med den folkevandring af flygtninge, der kom på motorvejen fra Rødby i 2014.

- Det slog mig hårdt, hvad der foregik på Lolland dengang. Det har jeg ofte brugt som et eksempel på nødvendigheden af de stramninger (af udlændingepolitikken, red.), vi kom med, siger Marcus Knuth, der indtil sidste år var udlændingeordfører for partiet.

Du kan herunder søge på eksempelvis din by eller kommune for at se, om folketingspolitikerne har husket din hjemstavn i den seneste valgperiode.

Men borgmesteren på Lolland mener, at det er en ærgerlig sammenhæng, kommunen bliver kædet sammen med. I stedet ønsker han, at politikerne nævner øen for dens positive indsatser på socialområdet.

- Jeg så meget hellere, at vi blev brugt i den debat, der hedder 'Danmark i bedre balance', hvor vi er den kommune, der har flyttet flest borgere fra at være passive til selvforsørgende, siger Holger Schou Rasmussen.

Vigtigt at prioritere lokale områder

Det er vigtigt for lokalområder at tiltrække positivt omtalte i folketingssalen, vurderer professor i statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

Han opfordrer lokalområderne til tage fat i sin lokale folketingspolitiker.

- Det er et hul til at bringe erfaringer igennem og ind i folketingssalen. Hvert lokalområde har en interesse i at tiltrække investeringer, om det er trafikalt, miljømæssigt eller arbejdspladser, siger han.

Borgmesteren i Kalundborg, Martin Damm fra Venstre, nikker genkendende til at få fremhævet lokale mærkesager i Folketinget.

Byen er blevet nævnt 148 gange i talerstolen siden sidste valg, og her har det især været Kalundborgmotorvejen og byens ingeniøruddannelse, der blevet fremhævet.

- Man skal have en god sag, men så er det også vigtigt at have nogen til at hjælpe en med at fremme den, siger Martin Damm.

Ser skævt til lokale mærkesager

Socialdemokraten Kaare Dybvad Bek er netop en af de politikere, der har hjulpet med at nævne flere byer som Kalundborg, Slagelse og Holbæk i Folketingssalen.

Han mener, det er vigtigt, at de lokale forhold bliver diskuteret blandt politikerne.

- Jeg tager mit politiske udgangspunkt fra Vestsjælland, hvor jeg kommer fra, og i denne periode har vi fået lavet en sygeplejerskeuddannelse i Holbæk og en ingeniøruddannelse i Kalundborg, siger Kaare Dybvad Bek.

Alligevel oplever han, at andre politikere ser skævt til ham og kolleger, der omtaler deres lokalområde.

- Nogen rynker lidt på næsen af, at man tager lokale sager ind, hvor de synes, at man burde tage nogle mere principielle diskussioner, og de har sagt: ’Nå, er I ikke politikere for hele landet?’. Men vi synes, at det er vigtigt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk