Luftfartsbranche og regeringspartier advarer: Dansk flyafgift kan koste vækst og arbejdspladser

Danske lufthavne har profiteret af svensk og norsk flyskat, vurderer branchen.

Flyselskabet SAS har valgt Københavns Lufthavn som den base, hvor de fleste af selskabets lange ruter flyver fra. Det kan ændre sig i fremtiden, hvis politikerne vælger at pålægge flypassagerne en afgift. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

De klappede i hænderne på kontorerne i Københavns Lufthavn i sommer, da flyselskabet SAS annoncerede, at den attraktive skandinaviske flyrute til Hong Kong i fremtiden ikke skulle gå fra Stockholm. I stedet skulle den i fremtiden flyves fra København.

Omvendt var der ikke meget at fejre i Sveriges største lufthavn, Arlanda, der mistede godt en fjerdedel af lufthavnens interkontinentale trafik fra flyselskabet SAS.

Årsagerne til, at ruten nu skulle flyves fra Danmark og ikke Sverige, er flere, men 'en faktor' var ifølge SAS selv, at Sverige havde indført en flyskat på hver enkelt flybillet.

For rejser til Hongkong pålægger den svenske stat nu en afgift på 408 svenske kroner svarende til 287 danske kroner.

En afgift, der ifølge luftfartsanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, som følger både flyselskabet SAS og Københavns Lufthavn ganske tæt, var med til at gavne Københavns Lufthavn.

- En af de allervægtigste årsager til, at man flyttede ruten, var klimaafgiften, siger han i dag.

Flyselskaber vælger Danmark til

Beslutningen om at pålægge flyafgifter i dels Sverige, men også i Danmarks øvrige nabolande Norge og Tyskland, har direkte gavnet danske lufthavne i den interne konkurrence om at skabe arbejdspladser, sikre mobilitet og skabe vækst i luftfartsindustrien.

Det mener en række aktører i og omkring dansk luftfart, der frygter for at en dansk flyafgift - som den Klimarådet og en række røde partier foreslår for at mindske CO2-udledningen - i stedet vil bremse den positive udvikling.

Jacob Pedersen er enig i den betragtning.

- For mig at se er der slet ingen tvivl om, at de flyafgifter, der er i landene rundt omkring os, har en positiv effekt for Danmark. Flyselskaberne vælger Danmark til, siger han.

Alene i Københavns Lufthavn er der de seneste år kommet en række nye ruter til. Air China har åbnet en direkte rute til Beijing, Air India har genåbnet en gammel rute til den indiske hovedstad New Delhi og Norwegian har åbnet en rute til Jordan.

København er vækstmotor i luften

I Københavns Lufthavn, der ubestridt er størst både herhjemme og i Skandinavien, voksede antallet af afrejsende passagerer med fire procent fra 2017 til 2018 ifølge Danmarks Statistik.

Til sammenligning voksede Stockholm-Lufthavnen Arlanda, der er Sveriges største, med én procent i samme periode, mens Oslos lufthavn, Gardermoen, havde en vækst lig den i København på fire procent.

Malmøs lufthavn, der i nogen grad konkurrerer om de samme passagerer som Københavns Lufthavn, har, siden flyskatten blev indført, oplevet en passagertilbagegang på knap to procent.

I luftfartsindustrien er der en vilje til at reducere udledningen, siger Michael Svane, der er direktør Brancheforeningen Dansk Luftfart. Han vil dog hellere investere i klimavenlig biobrændsel.

- En rent dansk afgift vil være dårlig for dansk luftfart og vil påvirke indenrigsluftfarten i Danmark, siger han og uddyber:

- Vi har faktisk haft en flyafgift. Den blev afskaffet i begyndelsen af 2000-tallet. Det viste sig, at det havde en negativ effekt i forhold til særligt indenrigstrafikken, og derfor valgte man at fjerne den.

Vil ramme ferieflyene

Det er særligt de private ferierejsende, der vil fravælge flyvningerne, hvis de bliver afgiftsbelagt, siger Søren Svendsen, der er direktør i Aalborg Lufthavn.

Den gruppe af rejsende er nemlig de mest prisfølsomme, forklarer han.

Det er svært at sætte et nøjagtigt tal på, men det er helt klart de privatrejsende, der rejser på ferier, der i første omgang bliver ramt af dyrere flybilletter, siger han.

Også Jacob Pedersen er sikker på, at dansk luftfart vil tabe flyvehøjde, såfremt der indføres en afgift.

- Det er for mig hævet over enhver tvivl, at indfører vi en flyafgift, så vil det påvirke væksten og vores tilgængelighed negativt, siger Jacob Pedersen.

Betydningen af den svenske flyafgift kan ifølge Jacob Pedersen aflæses i væksttallene, om end han advarer mod at overfortolke dem.

Venstre: Dansk enegang vil skade erhvervet

Venstres næstformand, Kristian Jensen, advarer mod at gå dansk enegang i spørgsmålet om flyafgifter.

- En afgift på flyrejser giver kun mening, hvis alle lande pålægger den samtidig. Hvis det kun er enkelte lande, der indfører en afgift, så vil trafikken bare flytte, skriver han i en kommentar til DR Nyheder.

Han opfordrer i stedet til ”fælles internationale og europæiske løsninger”.

- Det vil skabe de bedste rammer for at nedbringe CO2-udledning fra luftfartssektoren. Vi skal ikke indføre danske nationale særregler, der vil skabe ulige konkurrencevilkår for dansk luftfart.

Også Anders Samuelsen er modstander af en flyafgift. Også han fremhæver erfaringerne med den svenske flyskat:

- Det har ført til, at man har flyttet ruterne til København. Så en ringere økonomisk situation for svenskerne og ikke noget aftryk på klimaet. Så er det bare et slag i luften. Vi skal have nogle ting, som virker i stedet. Som fx at sænke elafgiften, så folk flytter deres forbrug væk fra fossile brændsler og over på el, vand og vind.

FacebookTwitter