Mette Frederiksen åbner for at hæve cigaretprisen for unge – ældre skal fredes

Socialdemokratiets formand åbner nu for at hæve cigaretpriserne efter valget.

Mette Frederiksen på et besøg på et plejehjem i Holstebro tidligere i valgkampen. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Hvis du er en rygetrængende ung mand eller kvinde, så kan du i fremtiden risikere at betale mere for en pakke cigaretter end dine forældre.

I hvert fald åbner Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, nu for at lave differentierede priser, så de unge skal betale mere end de ældre for at få en dosis nikotin.

Det ”lufter” Mette Frederiksen nu som en idé for at bekæmpe, at de unge danskere begynder at ryge.

Sidste år viste en rapport over danskernes sundhed nemlig, at flere unge begynder at ryge.

- Måske vil der være en mulig vej i at sige, at vi sætter priserne op for de unge, så de ikke starter med at ryge, men at vi måske samtidig lige skærmer nogle af de pensionister, der ikke har så mange penge, siger hun.

’Svær problematik med cigaretpriserne’

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gav onsdag Mette Frederiksen drøje hug for ikke at melde rent og klart ud, om de vil hæve cigaretpriserne eller ej. Det skete, da han holdt pressemøde om sin nye debatbog 'Befrielsens Øjeblik'.

- Det er et parti, som optræder tøset, når det omhandler cigaretpriser. Man har haft en sundhedsordfører, der i halvandet år har punket regeringen for ikke at gøre noget for at få unge til at holde op med at ryge og hos alle medier har mere end antydet, at når de kom til, så skulle der ske noget, sagde han og fortsatte:

- Når vi så tager snakken, hvem er det så, der siger, at de ikke vil pille ved cigaretpriserne? Fordi man simpelthen er bange for vælgerne? Det er dét socialdemokrati, der fører valgkamp lige nu. Det har jeg ikke så meget respekt for.

Mette Frederiksen erkender da også, at hun er delt på spørgsmålet om prisen på cigaretter.

- Det er svært det her med cigaretpriser, det må jeg være helt ærlig at sige. På den ene side skal vi have hindret, at unge starter med at ryge, og vi skal gerne have antallet af rygere ned – ikke mindst på grund af risikoen for kræft, siger hun.

- Overfor det står så, at jeg jo også i høj grad risikerer mennesker, der ikke har ret mange penge, og nogle af dem er altså rygere. Det vil få en kæmpe social slagside, hvis man bare sætter priserne op.

Men nu åbner kommer Mette Frederiksen altså med en idé om de fremtidige cigaretpriser.

Hvordan skulle sådan et system se ud, og hvad skulle en pakke cigaretter koste for de unge?

- Jeg tør ikke sige, hvordan sådan et system skulle se ud, og jeg ved heller ikke, om det kan lade sig gøre. Jeg er bare ærlig her og siger, at jeg synes, at der er nogle dilemmaer, og for mig er svaret ikke bare at fyre prisen så meget op, at man slår bunden ud af pensionerne, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen giver stort flertal ret

I Folketinget er der et stort, bredt flertal for at hæve prisen på en pakke cigaretter – men den præcise pris er der stor uenighed om.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har varslet et udspil på området i indeværende valgkamp, men har endnu ikke sat en pris på, hvad 20 cigaretter skal koste.

Liberal Alliance, Nye Borgerlige og partiet Klaus Riskær Pedersen vil ikke hæve afgiften på en pakke cigaretter.

Hos de resterende partier mener man, at en pakke cigaretter skal koste alt mellem 50 og 80 kroner.

Og parterne, der foreslår prisstigninger, har fat i noget, erkender Mette Frederiksen.

- Alle de, der foreslår højere cigaretpriser, har jo ret i, at det sikkert vil være et effektivt middel til at få antallet af rygere ned. Så måske kunne en vej være, at vi sætter prisen op for de unge.

Statsministeren har jo kaldt det tøset, fordi du ikke har villet melde ud, om der skal ske noget ved priserne. Kommer der til at ske noget med prisen på cigaretter med dig ved magten efter det her valg?

- Det vil jeg ikke love, at der gør. For vi går ikke til valg på at sætte cigaretpriserne op, men vi har jo en kontinuerlig vigtig opgave i at sikre, at der er færre danskere, der dør af kræft. Der er jeg åben for alle diskussioner. Jeg prøver bare også at være den, der lige prøver at sikre, at der også er noget social balance i tingene.

Mette Frederiksen fortalte allerede onsdag om idéen hos Toft og co. på P3. Hør det her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk