Mette Frederiksen efter åbningstale: 'Mon ikke valget snart begynder at nærme sig'

DR's politiske korrespondent Christine Cordsen vurderer, at Mette Frederiksen udskriver valg i morgen.

I mere end 40 minutter holdt statsminister Mette Frederiksen (S) både Folketinget og befolkningen hen i spænding.

Ville hun bruge sin åbningstale til at udskrive valg?

Svaret på det spørgsmål blev nej.

I stedet holdt hun en tale, hvor hun blandt andet hyldede de garvede folketingstingpolitikere Bertel Haarder, Marianne Jelved og Henrik Dam Kristensen, der alle sammen har valgt ikke at stille op til det kommende valg.

I videoen herunder rejser Folketinget sig og hylder Bertel Haarder.

Talen indeholdt ikke de store konkrete forslag, men ridsede i stedet mange af de udfordringer op, som Danmark lige nu står overfor ifølge regeringen.

Men lige efter talen åbnede Mette Frederiksen for første gang op for, at et valg står for døren.

- Mon ikke valget snart begynder at nærme sig, svarede hun på det første spørgsmål om valg.

- Mon ikke det er nært, gentog hun, da hun blev spurgt om, hvornår valget kommer.

Din tale lyder som et langt valgoplæg. Hvorfor ikke bruge dagen til at udskrive valg?

- Fordi det er Folketingets åbning, og jeg synes, det har været vigtigt at holde en åbningstale, hvor jeg først og fremmest har understreget, hvilken alvorlig situation vi og Europa står i, men også anvist hvilke områder, hvor der er nogle store opgaver, der venter os, uanset hvem der får regeringsmagten efter et valg.

Er du skuffet over De Radikale, som udløser valget på et tidspunkt, hvor der hænger mørke skyer over Danmark?

- Hvis et flertal i Folketinget ønsker, der skal afholdes valg, så kan ingen regering sidde det overhørig.

Det er lidt usædvanligt, at det er ens støtteparti, der udløser det?

- Det er i det hele taget en usædvanlig tid, og det vil også være et usædvanligt tidspunkt at afholde valg med det, der sker i Østersøen og Europa.

Bliver det noget særligt at holde valg i sådan en krisesituation, som Danmark står i?

- Det er et bemærkelsesværdigt tidspunkt, men når et flertal ønsker det, så er det de vilkår, enhver regering skal arbejde under. Så må vi få det til at fungere, også hvad angår de kriser, vi befinder os i, sagde Mette Frederiksen.

Radikale holder fast i valgtrussel

Det er De Radikale, der presser Mette Frederiksen for at få hende til at udskrive valg.

Da Minkkommissionen lige før sommerferien kom med sin rapport indeholdt den en sønderlemmende kritik af regeringen, herunder Statsministeriet.

Det fik De Radikale til at sige, at Mette Frederiksen skulle udskrive valg inden Folketingets åbning, ellers ville De Radikale stille et mistillidsvotum den 6. oktober i forbindelse med åbningsdebatten.

Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen roste Mette Frederiksen for "en virkelig flot, faktisk en smuk tale", men holdt fast i, at det er brug for valg.

- Vi er ikke tilfredse med etpartiregeringens regeringsførsel, der også fik massiv kritik af Minkkommissionen. Der sagde vi i juli, at det kan ikke fortsætte. Det kommer vi ikke til fortsat at kunne støtte, når Folketinget skal i gang igen, og det er nu.

Men det ser ikke ud til, at vælgerne forstår jeres logik – i er i hvert fald gået tilbage i målingerne?

- Det er jo en opgave, jeg har ansvar for at forklare. At vi rent faktisk træffer en politisk konsekvens og tager vores parlamentariske pligt på os. Men selvfølgelig kan vi samarbejde med socialdemokraterne. Der er faktisk brug for mere samarbejde, ikke mindre, siger Sofie Carsten Nielsen.

Manglede svar på udfordringer

De to andre statsministerkandidater, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen synes, det er fint at tale om, hvilken udfordringer Danmark står overfor.

- Jeg synes talen - især første del var god. Det er vigtigt at få talt om, hvad det er for nogle udfordringer, vi har, siger Søren Pape Poulsen.

Men de savner svar på, hvad der skal gøres for at løse udfordringerne.

- Statsministeren taler om mange af de problemstillinger, der er relevante for vores land. Desværre uden nogle løsninger på de samme udfordringer, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han fremhæver inflationen, som en af de helt store problemer. Og her mener han, at regeringen har pustet til ilden.

- Bagtæppet til det her er, at regeringen har hævet skatterne 40 gange i løbet af de seneste tre år og gjort det dyrere at være dansker, siger han.