Mette Frederiksen lurepasser om højere cigaretpriser

DF-formand Kristian Thulesen Dahl langer ud efter S-formanden.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter længere tids tøven nu varsler højere cigaretpriser og lover at sætte antal kroner på før valget 5. juni, nøler S-formand Mette Frederiksen fortsat.

Hun vil hverken melde ud, om Socialdemokratiet går ind for højere afgifter på cigaretter, eller om partiet vil bevare status quo.

Alle andre partier i oppositionen ønsker, at en pakke cigaretter skal koste 60 kr. eller mere.

- Jeg vil gerne diskutere alt, også cigaretpriser. Men jeg er også bare socialdemokrat og står her med socialt udsatte mennesker med en dårlig økonomi.

- Jeg er bange for, at hvis man bare hæver prisen, som mange foreslår, så slår man bunden ud af pension og kontanthjælp, siger Mette Frederiksen under et besøg tirsdag på værestedet Bænkevarmere Folkekøkkenet i Kolding.

Vil du være med til at hæve prisen?

- Jeg er bekymret for de forslag, hvor man vil hæve cigaretprisen med mange, mange, mange kroner. Jeg er socialdemokrat og repræsenterer også de mennesker, der ikke har ret mange penge.

Frederiksen: Pris betyder noget

Så prisen skal ikke op?

- Jeg vil gerne være med til at diskutere, hvordan vi sikrer, at færre mennesker ryger, og ikke mindst, hvordan vi kan forhindre, at unge starter med at ryge, men det skal fungere på en socialt balanceret måde. Jeg er bange for, at hævede priser betyder, at socialt udsatte kommer i klemme.

- Jeg anerkender, at priser har en betydning for, hvor mange rygere der er. Der er bare også et hensyn at tage til mennesker, som har det dårligt og er omgivet af mange sociale problemer og samtidig er rygere, siger Mette Frederiksen.

Kan man være børnenes statsminister, som du har sagt, du vil være, når 40 unge starter med at ryge hver dag, men du ikke vil gøre noget ved prisen, som er den mest effektive måde at forhindre flere rygere på?

- Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre mere for at forhindre, at børn og unge starter med at ryge. Vi kan tage fat ved at sige, at der ikke bliver solgt cigaretter til børn og unge, som tilfældet er i dag. Jeg vil godt være med til at diskutere cigaretpriser. Jeg beder bare om, at det foregår på en ordentlig, socialt balanceret måde, siger S-formanden.

Dansk Folkeparti vil lade cigaretpriserne stige i takt med inflationen. Det vil betyde, at cigaretter i løbet af de næste fire år bliver otte kroner dyrere per pakke.

DF kritiserer S

Partiformand Kristian Thulesen langer ud efter Mette Frederiksen for at være ukonkret om cigaretpriserne.

- Vi ved jo, at efter valget vil Socialdemokratiet komme med et forslag til langt højere cigaretpriser. Det har de varmet op til længe. Jeg synes, det er godt, at danskerne inden valget 5. juni ved, hvad de får efter 5. juni, hvis de stemmer på bestemte partier.

- De burde lægge kortene på bordet og fortælle, hvad de mener, lyder opfordringen fra Kristian Thulesen Dahl.

I januar sagde Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, følgende til Politiken:

- Flere partier har meldt noget ud (om prisen på cigaretpriser, red.), men vi har ikke haft drøftelsen, så jeg kan bare sige, at det er er alt for billigt, det er min personlige holdning.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen hæfter sig i dag ved netop Flemming Møller Mortensens udtalelser om højere cigaretpriser.

- Nu siger Socialdemokratiet, at de ikke vil sætte priserne op. Det er meget sjovt, for de har haft en sundhedsordfører, der igennem de sidste to år har efterladt det fuldstændig modsatte indtryk, siger Lars Løkke Rasmussen.

Antallet af rygere i Danmark er steget for første gang i 20 år. I dag ryger 23 pct. af danskerne dagligt eller lejlighedsvist.