Mette Frederiksen om provins-løfter: 'Selvfølgelig sætter jeg ikke postnummer på'

Borgere får ikke svar på, hvor nærhospitaler og politistationer skal ligge.

S-fomand Mette Frederiksen vil ikke være mere konkret om, hvor de lovede nærhospitaler og nye politistationer skal ligge i landet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det forbliver uklart, hvor i landet borgerne får glæde af socialdemokratiske løfter om nye nærhospitaler, politistationer og tusinder af studiepladser.

S-formand Mette Frederiksen vil trods kritik ikke svare konkret og henviser til, at placeringen skal være fagligt funderet og foretages ud fra en geografisk afvejning.

- Selvfølgelig står jeg ikke og sætter postnummer på i en valgkamp. Det synes jeg ikke vil være substantielt seriøst, siger Mette Frederiksen på et pressemødeChristiansborg.

Socialdemokratiet lancerede for snart et år siden et løfte om at oprette mindst ti nye nærhospitaler, 20 politistationer, fire skattecentre, lokale erhvervsskoler og 1.000 studiepladser.

Alt sammen som led i et opgør med centraliseringen, som ifølge partiet er gået for vidt.

Det står blandt andet klart, at antallet af politistationer i Danmark er dykket fra 147 ved udgangen af 2015 til 108 sidste år.

Flere stemmer savner dog, at Socialdemokratiet, der rækker ud efter regeringsmagten, giver borgerne et klart svar om placeringen før folketingsvalget på onsdag.

- Det ville have været noget kønnere, hvis de havde været mere konkrete, så vi kunne få en debat på et oplyst grundlag. Lige nu er der mange ubesvarede spørgsmål, siger bestyrelsesformand i Balance Danmark Kim Ruberg, der repræsenterer 22 kommuner samt en række virksomheder fra provinsen, til Jyllands-Posten.

Den socialdemokratiske Hjørring-borgmester Arne Boelt forudser, at borgerne i Hirtshals, der mistede deres lokale politistation i 2016, bliver slemt skuffede, hvis de ikke får en af de nye stationer, som Socialdemokratiet har lovet.

- Det er klart, at borgerne vil blive skuffede, hvis de ikke får en. Borgerne i Hirtshals - og det er jo dem, Mette (Frederiksen, red.) skal have stemmer fra - vil helt klart sige, at vi skal have en nærpolitistation, for vi ligger så langt ude, siger Arne Boelt til Jyllands-Posten.

Mette F: Hvor er behovet størst?

Men det får ikke Mette Frederiksen til at give en garanti om en ny politistation i Hirtshals.

- Selvfølgelig står jeg ikke og lover en politistation til den ene eller anden by. Jeg tror mest, borgmesterens ord er et udtryk for, at mange mennesker, når du kommer lidt væk fra byerne, oplever en kraftig centralisering.

- Mange steder er vigtige ting taget ud af lokalsamfundet. Derfor vil vi sætte os ned og finde ud af, hvilke områder der har været hårdest ramt af centraliseringen. Hvor giver det god mening af placere politi og nærhospitaler og velfærdsuddannelser, siger Mette Frederiksen.

Men skylder du ikke vælgerne et svar på, hvor der præcist skal ligge et nærhospital eller en politistation?

- Danskerne skal stemme ud fra et politisk valg. Ønsker man flere hospitaler tæt på eller ej? Ønsker man en decentralisering af dansk politi eller ej? Ønsker man, at der udflyttes velfærdsuddannelser eller ej?

- Her vælger vi fuldstændig samme fremgangsmåde, som den nuværende regering gjorde, da man ville udflytte statslige arbejdspladser. Der sad man heller ikke i valgkampen og satte en konkret adresse på. For det kræver selvfølgelig en ordentlig faglig tilgang, hvor vi ser på, hvor behovet er størst.

Er der ikke bare ét tilsagn, du kan give om den geografiske placering?

- Det kunne man godt, hvis det er sådan, man synes, man skal drive dansk politik. Men det synes jeg ikke. Jeg sætter den politiske retning. Det håber jeg at få opbakning til. Og så skal arbejdet derfra foregå på en ordentlig og seriøs måde. Og gerne i tæt dialog med borgmestrene, siger Mette Frederiksen.

V: Det er taktik

De manglende svar fra Socialdemokratiet får beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at levere barsk kritik.

- For mig minder det her om et tomt slag i luften. Det er jo ikke noget, Socialdemokratiet mener, når det kommer til stykket. Man er nødt til at forlange, at de bliver konkrete. Der er ikke noget, der minder om økonomi bag forslaget eller ide om placering.

Men I var jo heller ikke konkrete i 2015, før I præsenterede en endelig plan for udflytning af statslige arbejdspladser. Så du kritiserer S for noget, I selv har gjort, altså været ukonkrete?

- Nej, det mener jeg bestemt ikke. Da vi holdt vores pressemøde og fremlagde vores politik, sagde vi helt præcist, hvor vi ville placere de statslige arbejdspladser, og vi satte også økonomi bag. Derfor er det en mærkelig sammenligning. Indtil videre er det tomme løfter fra Mette Frederiksen.

Kan det ikke give mening at placere de her steder ud fra faglighed, som Mette Frederiksen siger, hun vil?

- Nu er det jo ikke et nyt forslag, de er kommet med. Derfor burde de have konkretiseret her frem mod valget, hvad de vil. Det ønsker man ikke at gøre. Det må være, fordi de ikke vil fortælle, hvad indholdet egentlig er. Og højst sandsynligt også fordi det ikke kommer til at ske.

- Da Socialdemokratiet sidst havde magten, var de slet ikke optaget af et Danmark i balance. Der blev flyttet flere arbejdspladser til København, end der blev sendt ud i landet. Så jeg anser alt det her for taktik uden noget politisk indhold, siger Troels Lund Poulsen.

Han vil ikke afvise, at der kommer en ny runde med udflytninger af statslige arbejdspladser, hvis regeringen kan fortsætte efter valget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk