Mette Frederiksen: 'Plastik-øer eller kæmpe klaser af plastik i verdenshavene. Det betyder jo det samme'

Ifølge videnskaben findes der ikke øer af plast i verdenshavene, men S-formand holder fast i sprogbilledet.

Der flyder store øer af plast-affald rundt ude i verdenshavene.

Med blandt andet den begrundelse vil Socialdemokratiet som en del af partiets klimaudspil indføre afgifter på kildevandsflasker.

- Inden der er gået et år, vil vi også gerne have indført afgifter på plast. I har allesammen set de store øer med plastikaffald ude i verdenshavene. Det er noget forbandet svineri. Så nogle af landene skal gå foran. Så vi foreslår afgifter på drikkevand i plastikflasker, sagde Mette Frederiksen (S) under onsdagens pressemøde.

Detektor undersøgte sagen

Partiformanden taler dog mod fakta på området. Der eksisterer ikke deciderede øer af plast i verdenshavene. Det har DR-programmet Detektor slået fast tidligere i valgkampen.

– Det er nogle områder, hvor man finder flere plastpartikler end uden for området. Men det er på ingen måde en sammenhængende masse, hvor man kan gå i land, sagde Jakob Strand, seniorforsker på Aalborg Universitet, til Detektor i forrige uge.

- Det er decideret ukorrekt og løgn, hvis jeg skal sige det groft, lød det i samme ombæring fra Torkel Gissel Nielsen, professor på DTU Aqua.

I den forbindelse erkendte Socialdemokratiets energi- og klimaordfører, at der ikke er tale om øer, man kan gå i land på.

- Det skal vi så tage forbehold for, fordi man ikke kan gå i land på dem. Eller også skal vi diskutere plastiksupper og henvise til, at det er grødet eller måske endda usynligt, men ikke desto mindre et sted, hvor der er plastik i koncentrationer, som slet ikke er acceptabelt i vores verdenshave, sagde Jens Joel.

Holder fast i sprog-billedet af 'øer'

Men partiformand Mette Frederiksen fastholder overfor DR Nyheder, at hun vil fortsætte med at kalde forureningen i verdenshavene for 'plastik-øer'.

Detektor har undersøgt det og der findes ikke øer af plast i havene. Hvad siger du til det?

- Hvad er det så? Jeg har da selv set billederne ude fra verdenshavene, hvor der er kæmpe klaser af plastik. Om det er øer eller klaser, det kan vi da godt bruge valgkampen på at diskutere. Det er i hvert fald plastik, der ligger i verdenshavene og som vi ser, når man dissekerer døde delfiner og hvaler. Det skal vi have væk.

Man kan ikke gå i land på dem?

- Forhåbentlig da ikke. Men der er masser… der er alt for meget plastik i verdenshavene, det er i floderne, og det vil vi gerne bekæmpe. Der tror jeg, det bliver nødvendigt at lægge nogle afgifter på noget af det, vi bruger i dag.

Din egen klimaordfører har anerkendt, at der ikke findes øer af plastik?

- I al respekt for Danmarks Radio… hvis vi skal bruge en valgkamp på at diskutere, om det er plastik-øer eller kæmpe bunker af plastik i verdenshavene, det betyder jo det samme. Det betyder, at vi mennesker smider vores affald i verdenshavene i stedet for at få det genbrugt eller benytte mindre plastik og det er jo det, der er det afgørende her.

Så du vil fortsætte med at kalde det plastik-øer?

- Ja, det vil jeg da. For det er jo kæmpe plamager eller øer af plastik-affald og det hører altså ikke hjemme i verdenshavene. Affald skal i skraldespanden, og så skal det genbruges. Det skal ikke ud i verdenshavene for det ødelægger vores have og ødelægger for eksempel hvalers mulighed for at leve et ordentligt liv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter