Socialdemokratiet blev valgets store sejrherre: Vil danne bred regering

Socialdemokratiet får det bedste valg i mere end 20 år.

Det har været uhyre tæt.

Men Socialdemokratiet ender som den store sejrherre ved aftenens valg. Med alle stemmerne talt op står partiet til 27,5 procent af stemmerne og 50 mandater i Folketinget.

Det svarer til en fremgang på to mandater siden sidste valg.

Da Mette Frederiksen udskrev valget den 5. oktober, sagde hun, at partiet gik til valg på at danne en bred regering over midten.

Og Mette Frederiksen vil nu danne en ny regering.

Det siger hun i sin tale til partiets valgfest på Christiansborg.

- Det står også klart, at der ikke længere er et flertal bag regeringen i dens nuværende form. Derfor vil jeg i morgen indgive regeringens afskedsbegæring til dronningen, siger Mette Frederiksen.

- Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering. Hvis et flertal af partierne peger på mig som kongelig undersøger, vil jeg afsøge, om det kan lade sig gøre. For det er det, der vil være godt for Danmark, siger hun.

Regeringen går altså definitivt af i morgen, men det betyder ikke, at Mette Frederiksen ikke igen bliver statsminister. Det vil der skulle forhandles om i en dronningerunde.

Det var frem til det sidste usikkert, om nogle af blokkene kunne få et flertal uden om Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne.

Men 00.48 var alle stemmerne talt op, og det viste sig, at rød blok med 87 mandater kunne få et rødt flertal alene.

Til de 87 mandater skal der nemlig lægges et rødt mandat fra Færøerne. Og ender de to grønlandske mandater som ventet begge med at pege på Mette Frederiksen, ender rød blok med at nå de magiske 90 mandater.

Mette Frederiksen var tydeligt rørt, da hun til tonerne fra Aretha Franklins sang Respect krammede sig igennem partiets mange støtter til valgfesten på Christiansborg.

- Vi har fået det bedste valg i mere end 20 år, sagde Mette Frederiksen, da hun endelig nåede talerstolen. Det fik salen til at bryde ud i et glædesbrøl.

Mette Frederiksen hæftede sig også i sin tale ved, at Socialdemokratiet er det eneste parti, der kan mønstre en så massiv vælgeropbakning.

Det parti, der er tættest på, er Venstre, der ender med at få 13,3 procent af stemmerne. Altså langt under den stemmeandel, som Socialdemokratiet får.

- Vi er det eneste folkeparti. At være det forpligter. Og det ansvar, det vil vi, og det vil jeg gøre alt, hvad vi kan, for at leve op til, siger Mette Frederiksen.