Mette Frederiksen vil være børnenes statminister - kan børnene mærke forskel?

Mette Frederiksen er i aften gæst i Mød Partierne, hvor der blandt andet vil blive spurgt ind til hendes løfte om at ville ændre vilkårene for børn i Danmark.

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet har erklæret, at hun vil være 'børnenes statsminister'. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- En regering under min ledelse skal være den regering, der skriver det næste store kapitel i børnenes historie.

- Det er derfor, at jeg i dag siger til alle børn i Danmark: Jeg vil være børnenes statsminister.

- Danmark skal være verdens bedste sted at være barn. Vi nåede ikke langt nok sidst, vi selv havde regeringsansvaret.

Sådan sagde Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, blandt andet ved partiets kongres i efteråret 2018, hvor hun fastslog, at hun vil gøre hverdagen bedre for danske børn, især dem, der har det svært.

Men når det for eksempel gælder børnene, der bor på Udrejsecenter Sjælsmark, så er det usikkert, hvor meget deres forhold vil blive forbedret, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

I 2018 var der 56 underretninger til kommunen om børns forhold og trivsel på Sjælsmark, og en gruppe af danske og internationale forskere har kritiseret de forhold, som børnene bliver budt på Udrejsecenter Sjælsmark.

Senest har DR i en dokumentar fulgt en række af de børn, som bor på Sjælsmark, og som har boet der i mere end to år - uden udsigt til ændringer.

Børnene som gidsler

Så sent som tirsdag aften i Deadline fastslog Venstres udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, at det med regeringens øjne var forældrene og ikke de danske myndigheder, der holdt børnene som gidsler.

Mette Frederiksen har fastslået, at der ikke bliver lavet om på den nuværende regerings udlændingepolitik. Hun vil faktisk slet ikke være statsminister, hvis det er et krav fra støttepartierne.

- Den stramme udlændingepolitik, som er fastsat af et bredt flertal i Folketinget, står fast. Jeg fik anledning til det i spørgetimen, og jeg vil gerne gentage det nu: Der kommer ikke til at blive lempet i udlændingepolitikken, og der er ikke noget parti eller nogle partier, der kan stille ultimative krav om det her, sagde hun.

I forbindelse med fremlæggelse af partiets helhedsplan for udlændingepolitik, som blev fremlagt sidste fredag, nævnte Frederiksen fire områder, hvor børnene i Sjælsmark kan se frem til forbedrede vilkår:

Det gjaldt vuggestuetilbud, stop for brugen af børn som tolke, lige muligheder for skolegang for alle børn, samt mulighed for at spise på værelserne fremfor som nu kun i kantinen.

Socialdemokratiets udlændingeordfører- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, har også sagt, at man muligvis vil forbedre fritidsaktiviteterne for børnene og give familierne ret til at lave deres egen mad.

Rapport: 64.500 børn lever i fattigdom

Men hvad med de børn, der i danmark vokser op i fattigdom?

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har i rapport fra december 2018 vurderet, at der nu er 64.500 børn, der lever i fattigdom i Danmark, en stigning på 12.000 i løbet af 2017, og det er ifølge direktør Lars Andersen primært på grund af det kontanthjælpsloft, som den nuværende regering har indført.

De to børnehjælpsorganisationer Red Barnet og Mødrehjælpen har opfordret Mette Frederiksen til inden valget at love, at hun vil sørge for at halvere antallet af børn, der skal vokse op under den relative fattigdomsgrænse. Ellers mener organisationerne ikke, at hun kan leve op til titlen som 'børnenes statsminister'.

De Radikales partiformand, Morten Østergaard, mener også, at der er tale om et hult løfte, hvis ikke Mette Frederiksen gør noget for de fattigste børn.

- Man kan ikke udråbe sig selv til at være Børnenes Statsminister. Man kan vise i handling, at man vil tage hånd om de mest udsatte børnefamilier i Danmark.

Hidtil har Mette Frederiksen dog ikke villet give nogle løfter.

- Jeg tror, at det, der er vigtigst at vide for vælgerne, er, om man er optaget af den her problemstilling. Det er jeg, og der er vi, siger Mette Frederiksen.

Minimumsnormeringer i institutionerne

I dette forår har spørgsmålet om forholdene vores børn i vuggehaver og børnehaver været et varmt emne.

Under hashtagget #hvorerderenvoksen blev der tidligere i år arrangeret store demonstrationer rundt om i mange byer i Danmark med krav om minimumsnormeringer og mere personale i institutionerne.

Demonstrationerne kom som et spontant forældreinitiativ i kølvandet på DR-dokumentaren 'Hvem passer vores børn'.

Senest har der igen været fokus på forholdene i institutionerne i forbindelse med TV2s dokumentar 'Daginstitutioner bag facaden', der med skjulte optagelser viser børn, der ikke får den fornødne omsorg.

Socialdemokratiet har for to uger siden præsenteret et nyt velfærdsudspil, hvor man lover, at man vil ansætte flere pædagoger i de kommende år i takt med, at børnetallet stiger.

Men man sætter ikke tal på hverken hvor mange penge, der bliver afsat, eller hvor mange pædagoger, man vil ansætte.

Under tv-debatten 'Højlunds Forsamlingshus' i aftes på TV2 sagde Mette Frederiksen dog, at hun ikke var "afskrækket" af at tale om minimumsnormeringer.

Hvis du vil vide mere om Socialdemokratiets holdning på området kan du se med i aften, når partiets politiske leder, Mette Frederiksen, er gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne. Det er klokken 21.30 på DR1. Fra kl. 22.00 kan du selv stille spørgsmål til Mette Frederiksen, når hun er i Tæt På på dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk