På stemmesedlen til folketingsvalget er der færrest unge kvinder under 30 år.
40 af de 900 kandidater er yngre kvinder, mens flest midaldrende mænd kæmper om at komme på tinge.
160 mænd i alderen 40-49 år er kandidater, viser en analyse af kandidatlisten, som DR har foretaget.
DR har talt med de fire yngste kvinder, som kæmper for en plads i folketingssalen. De ærgrer sig alle over, at få unge kvinder stiller op.
- Det er sørgeligt, at jeg er en af de yngste kandidater. Vi har brug for langt flere yngre kandidater og flere yngre mennesker i Folketinget, siger Rikke-Marie Jørgensen, 19 år og kandidat for Radikale Venstre i Nordjyllands Storkreds.
De fire kvinder mener, det er vigtigt for demokratiet, at unge også stiller op til Folketinget. 19-årige Camille Hvillum fra Enhedslisten mener, det kan give politikerlede, hvis man som ung ikke kan spejle sig i dem, der sidder på Christiansborg.
- Det er vigtigt, at alle får en mulighed for at stemme på personer, der repræsenterer det sted, de selv er i livet og kan tage ens holdninger og synspunkter videre, mener kandidaten, der stiller op på Fyn.
Laura Emilie Hollænder Jensen fra Alternativet er med 18 år landets yngste kvindelige kandidat. Hun oplever, at folk synes, det er 'sejt' og 'vildt', at hun stiller op i Vestjylland.
- Mange har været overrasket over, at det overhovedet kan lade sig gøre at blive kandidat som 18-årig. Der er tit folk, der undrer sig over, om man overhovedet må det, fortæller hun.
Træk i cirklen og se, hvor mange kandidater der er lige så gammel som dig. Artiklen fortsætter under.
Kandidat: Ældre politikere har svært ved at forstå unge
De unge kvinder mener, at det er vigtigt med unge kandidater, som netop kan tale om de ting, som interesserer unge. Anna Ockelmann på 19 år fra SF har fokus på uddannelser. Her er det en fordel, at hun selv går på gymnasiet, mener hun.
- Man kan lettere forholde sig til uddannelse, hvis man lige har prøvet det.
Hvorfor kan mænd på 50-59 år ikke repræsentere yngre mennesker lige så godt, som I selv kan?
- Jeg tror ikke, at de i samme grad er inde i de problematikker, vi står over for som ungt menneske eller kvinde. Jeg er feminist og synes, at ligestillingskampen er vigtig. Når man kigger på sådan noget som præstationskultur, så tror jeg heller ikke, at de har oplevet det i samme grad, fortæller Anna Ockelmann. Hun mener, det er vigtigt at have unge i Folketinget, når der for eksempel skal laves samtykkelov i forhold til voldtægter.
Sådan er de unge kvindelige folketingskandidater fordelt
Unge kvinder holder sig fra konkurrence og kamp
Der er flere grunde til, at unge kvinder afholder sig fra at stille op til Folketinget, fortæller Karina Kosiara-Pedersen, lektor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
Kvinder er ikke så selvsikre på, at de kan magte at sidde i Folketinget, fortæller hun.
- Der skal flere kompetencer til, før kvinder føler sig kompetente til at påtage sig et politisk hverv, end der skal for mænd, siger hun.
Forskningen viser også, at kvinder ikke er så glade for at konkurrere som mænd, og det kan få dem til at fravælge en hård valgkamp, mener Karina Kosiara-Pedersen.
- Mange kvinder er ikke så begejstrede for den hårde tone, der kan være i politik. Dele af privatlivet bliver udstillet som politiker, og her har kvinderne et større beskyttergen over for familien, siger hun.
Sådan er folketingskandidaterne fordelt efter alder
Hvis partierne gerne vil have flere unge kvinder til at stille op, handler det om at prikke og skubbe til dem, mener valgforskeren. Forskningen viser, at det har betydning, om der er kvindelige rollemodeller i partiet. Er partiet totalt mandsdomineret, kan det betyde, at kvinderne ikke kan se sig selv i partiet, fortæller Karina Kosiara-Pedersen.
Hun mener dog ikke, at det nødvendigvis er et demokratisk problem at få unge kvinder stiller op til folketingsvalget. Det afgørende er ikke, hvem der er kandidater, men hvem der bliver valgt.
- Om det lige er en kvinde i 20´erne eller 30´erne, der bliver valgt, gør måske ikke den store forskel i forhold til den politik, der bliver ført, siger hun.
Vov at stille op
De fire yngste kvindelige kandidater til Folketinget ville ikke have fundet på at stille op, hvis ikke de var blevet opfordret til det af partierne.
- Var jeg ikke blevet opfordret, havde jeg ikke turdet gøre det, fordi man tænker altid, at der er andre, der er bedre. Man har altid en form for usikkerhed, siger Camille Hvillum fra Enhedslisten, som opfordrer kvinder til at være mindre tilbageholdende.