Mikkel har sultestrejket, siden valget blev udskrevet: 'Det har været det hele værd'

Tøjet sidder løsere på 19-årige Mikkel Brix efter 29 dages sultestrejke.

Mikkel Brix har løbende lagt billeder op på instagram, hvor han i forbindelse med sin protest tæller ned til valget. (© PRIVATFOTO)

Den lange valgkamp har i mere end én forstand været udmarvende for en ung mand fra Frederikshavn.

Da statsministeren udskrev valg for 30 dage siden, gik 19-årige Mikkel Brix i gang med en sultestrejke for at gøre opmærksom på det, han mener er tidens vigtigste tema: klimaet.

Sultestrejken varer indtil i dag, og er, selvom den har sat sine spor, ikke blev brudt, fortæller Mikkel Brix.

Han forsikrer, at han ikke har ladet sig forføre til selv små måltider, og forklarer, at hans krop har fundet andre måder at tage energi ind på ved at forbrænde fedt.

- Hvis jeg havde taget nogle små snyde-måltider, så var min krop ikke gået fuldt over i forbrændings-mode, og så kunne det have været rigtig, rigtig farligt for mit helbred, siger Mikkel Brix.

Ved ikke, hvor meget han har tabt

Tøjet hænger i dag løst på kroppen, men hvor meget han har tabt i løbet af de 29 dage, som strejken har varet indtil videre, ved han ikke.

- Jeg har ingen idé om, hvor meget jeg har tabt mig. Jeg har ikke vejet mig før, og jeg har heller ikke vejet mig løbende. Det her har ikke noget med min vægt at gøre overhovedet, og mit helbred var det, der kom i sidste ende i det her. Det er en sag, der skal frem, og det har jeg prøvet, så godt jeg har kunnet, siger Mikkel Brix.

Gennem valgkampen har han forsøgt at gøre opmærksom på sin sag ad flere omgange, både på sociale medier og med rejser til København.

Mikkel Brix kan ikke helt fylde sin skjorte ud længere. (Foto: Simon Brix Frederiksen © DR Nórdjylland)

Gået ud over eksaminer

Han har dog også skullet passe de skriftlige eksaminer på gymnasiet.

- Jeg har godt kunnet mærke, at min koncentration har været lidt lavere. De gange jeg har været færdig med de opgaver, jeg kunne løse, har jeg bare pakket mine ting og er gået, fordi jeg ikke har kunnet overskue at sidde i eksamenslokalet længere.

- Det har påvirket mine eksamener, og det kommer nok også til at kunne mærkes på mit samlede gennemsnit, når jeg bliver student. Men det har været det værd.

Har givet fokus

Mikkel Brix fortæller, at hans kampagner er blevet bemærket af flere politiske partier, og at kandidater fra fem partier enten direkte har nævnt ham eller skrevet til ham i løbet af strejkeperioden.

Set i det lys føler han, at han har gjort en forskel.

- Det har handlet om at lægge et pres på politikerne, så de ved, hvor seriøst vi unge tager det, siger han.

- Og det har påvirket politikerne. Det har det helt sikkert.

Gennem sultestrejken har en veninde holdt øje med Mikkel Brix's fysiske tilstand.

De fleste eksperter vurderer, at en rask voksen kan overleve på vand i en måned, men der har været eksempler på folk, der har klaret sig mere end dobbelt så længe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk