Et par dage inde i valgkampen svarede Moderaterne i Landbrugsavisen, at dansk landbrug ikke skal betale en klimaafgift på de udledninger, der kommer fra "biologiske processer".
Det samme svarede partiet i en rundspørge til DR Nyheder.
Spørger man eksperter svarer det til at sige nej til en klimaafgift på landbruget, som blandt andet de økonomiske vismænd og Klimarådet anbefaler som den billigste og mest effektive måde at gøre landbruget grønnere på.
For de biologiske processer - som dækker over udledningen fra dyr, gylle og marker - udgør 90 procent af udledningerne. De resterende ti procent - som blandt andet er diesel til traktoren - er allerede omfattet af en CO2-afgift.
Uden de biologiske processer giver en afgift på landbruget altså ikke meget mening, siger Ulrik Beck, cheføkonom i Kraka.
- Det er klart, at hvis man fritager over 90 procent af landbrugets udledninger fra en afgift, så batter det ikke overhovedet i samme grad, som hvis man havde dem med.
En fejltagelse
Da DR Nyheder i dag ringer til spidskandidat i Nordsjælland for Moderaterne Jakob Engel-Schmidt for at få uddybet holdningen til CO2-afgiften, har partiet dog en anden holdning.
- Landbruget skal selvfølgelig betale CO2-afgift ligesom alle andre dele af samfundet, siger han.
Ligesom Venstre og Socialdemokraterne vil man dog først melde ud, hvor høj den skal være, når et ekspertudvalg efter valget er kommet med deres anbefalinger.
Men I har sagt, at I ikke vil have en afgift på de biologiske processer?
- Det lader til at være en fejltagelse, og det kommer vi også til at rette på DR efterfølgende. For man kan slet ikke forestille sig, at landbruget - som det eneste erhverv i Danmark - ikke også skal være med til at bidrage, siger Jakob Engel-Schmidt.
- Så hvis vi ikke har udtrykt os klart omkring det, så håber jeg at vi kan rette det nu.
Det er jo lidt et holdningsskifte. Har debatten om CO2-afgiften i valgkampen rykket jer?
- Jeg tror egentlig ikke, det er et holdningsskifte, så meget som det er et udtryk for, at vi tilsyneladende skal kontrollere vores svar bedre, før vi sender dem ind til dr.dk. Vi er et lille parti. Da valgkampen gik i gang havde vi tre en halv medarbejder, men den fejl tager jeg på min kappe, siger han.
Prisen på forurening
Landbruget står i dag for en tredjedel af de drivhusgasser, som Danmark sender ud i atmosfæren, hvor de er med til at varme kloden op.
Udledningerne er ikke gået ned de sidste 12 år, og eksperter har længe efterspurgt en afgift på forureningen, der kan tvinge landmændene til at nedbringe deres klimabelastning, sætte skub i udviklingen af nye teknologier og tvinge forbrugerne til at vælge mere klimavenlige fødevarer.
Som det står nu er alle partier undtagen Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne for en afgift.
Flere af venstrefløjspartierne mener, at afgiften gerne må få priserne på klimabelastende fødevarer til at stige og flytte arbejdspladser væk fra den animalske produktion. Mens de store partier Venstre og Socialdemokratiet vil have en afgift, der hverken flytter arbejdspladser eller giver højere priser på fødevarer.
Men hvad mener Moderaterne, der i seneste måling fra Epinion stod til at få hver tiende stemme?
Når I så går ind for en CO2-afgift, må den så betyde højere priser på klimabelastende fødevarer som kød, ost og mælk?
- Ja, jeg kan sagtens forestille mig, at vi ender et sted, hvor man ude i forbrugerleddet kan se, at prisen også er en afspejling af, i hvor høj grad denne her fødevare i dens produktion og i dens tilblivelse belaster klimaet. Det synes jeg kun er fornuftigt, siger Jakob Engel-Schmidt.
Må den også betyde tab af arbejdspladser?
- Det vil jeg være meget ked af, at den gør, siger Jakob Engel-Schmidt.
- Det er ikke sikkert, at det er de samme arbejdspladser, vi har om ti år, som vi har i dag. Men ambitionen er at have flere arbejdspladser i landbruget i fremtiden. For det er en vigtig del af det danske samfund og en vigtig del af vores økonomi, siger han.
Moderaterne har foreslået at lave en grøn trepartsaftale, hvor landbrug- og fødevaresektoren, natur- og forbrugerorganisationerne og staten skal "formulere en langsigtet plan for, hvordan vi kan få omstillet dansk fødevareproduktion til også at være mere plantebaseret i fremtiden".
Går Moderaterne ind for at gennemføre en CO2-afgift, inden de trepartsaftaler, I foreslår, er på plads?
- Selvfølgelig gør vi det. I det øjeblik den ekspertgruppe, der i øjeblikket sidder og arbejder med at formulere præmisserne for en CO2-afgift i landbruget, der rent faktisk kan implementeres i virkeligheden, er klar, så er vi selvfølgelig villige til at kigge på det.