Ny LA-ballade om Henrik Dahl: 'Han har pisset os allesammen op og ned ad ryggen'

Byrådsmedlem for LA er klar til at blive løsgænger, hvis ikke kritik af Anders Samuelsen får konsekvenser for Henrik Dahl.

Henrik Dahl under valgfesten hos Liberal Alliance. Morgenen efter tog han bladet fra munden og kritiserede i skarpe vendinger partiets daværende politiske leder Anders Samuelsen. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det var en særdeles hård kritik, der mødte Anders Samuelsen om morgenen efter Liberal Alliances katastrofevalg, hvor antallet af mandater blev barberet ned fra 13 til blot fire.

Partiets udlændingeordfører Henrik Dahl gik til angreb og krævede både en ny ledelse og fik omtalt den daværende som gennemsyret af nepotisme og for at have gjort partiet til grin ved at gå i regering.

En voldsom kritik, der er faldet flere i hans bagland så meget for brystet, at de kræver konsekvenser for deres partifælle, der blev genvalgt til Folketinget.

En af dem er Pernille Schwaner, der var nummer syv på listen i Sydjylland, men endte med tredjeflest personlige stemmer blandt Liberal Alliances medlemmer i storkredsen.

For hende kom det som et chok, at Henrik Dahl valgte at gå så voldsomt ud og kritisere Anders Samuelsen.

- Jeg er rigtig stolt af, at vi har fået nogle rigtig fine stemmer her i Sydjylland, men stemmerne er gået til Henrik Dahl, og så vælger han så at pisse os alle sammen op og ned ad ryggen for at sige det rent ud, og det synes jeg ikke er i orden, forklarer hun.

Hør mere af Henrik Dahls kritik af ledelsen i Liberal Alliance i artiklen her, eller i videoen herover. Klik på play.

'Jeg skal også kunne se mine vælgere i øjnene'

Det har hun også gjort klart for partiformand Leif Mikkelsen, og det er op til hovedbestyrelsen at finde ud af, hvad der eventuelt skal være af konsekvenser.

Netop hovedbestyrelsen mødes her til aften for at vende den situation, som partiet står i efter valgnederlaget. Og flere kilder fortæller til DR Nyheder, at sagen om Henrik Dahl også vil blive diskuteret på mødet, der begynder klokken 19.

For Pernille Schwaner vil det som minimum kræve en undskyldning fra Henrik Dahl - ellers er hun klar til at vinke farvel til partiet.

- Mange af de vælgere, jeg har mødt på gaden, har spurgt; Hvad nu, hvis du ikke kommer ind? Der har jeg sagt, at så kan jeg stå inde for det menneske, som får mine stemmer. Men efter de udtalelser, kan jeg ikke stå inde for at bidrage med stemmer til en mand som ham, hvis han ikke ændrer adfærd, siger hun.

- Jeg skal også kunne se mine vælgere i øjnene, og det kan jeg ikke, hvis mine stemmer går til Henrik Dahl.

Kan miste byrådsmedlem

Heller ikke spidskandidaten i den kreds, hvor Henrik Dahl stillede op som nummer fire på listen, kan se sig selv fortsætte i partiet, hvis der ikke slås ned på sagen.

- Hvis man lader det her gå upåagtet hen. Hvis der ikke kommer nogen form for sanktion og man bliver ved med at have Henrik Dahl siddende i inderkredsen, så vil det i mine øjne tegne det her projekt og parti, som Alex Vanopslagh nu forsøger at skabe, forklarer han.

- Det er et udtryk for nogle værdier, som jeg i hvert fald ikke kan se mig selv i.

Steen Holm Iversen sidder til daglig i byrådet for Liberal Alliance og forklarer, at han er klar til at blive løsgænger, hvis ikke sagen får konsekvenser for Henrik Dahl.

Dermed vil Liberal Alliance blot være repræsenteret i 23 kommuner med i alt 26 byrødder.

Steen Holm Iversen er Liberal Alliances spidskandidat i Sydjylland. (Foto: Bo Bork Bechsgaard © dr)

Handler ikke om bitterhed

Henrik Dahl fik i alt 1.737 personlige stemmer mod Steen Holm Iversens 837 og blev dermed valgt til til Folketinget på trods af en plads som nummer fire på Liberal Alliances liste i Sydjyllands Storkreds.

Steen Holm Iversen afviser, at hans kritik er et resultat af bitterhed over valgresultatet.

- Det er ingenlunde det, som det her handler om. Jeg vidste godt, at mine chancer for at blive valgt var ualmindeligt små.

Og den udlægning får opbakning fra Martin Boye, der var nummer to på listen i Sydjylland og sidder i Vejen byråd for Liberal Alliance.

- Steen Holm Iversen er en udpræget holdspiller, major i Forsvaret og en samlende figur, og han er rigtig god til at få folk til at bakke op. Så kort sagt er han en holdspiller, og det er det, som har været et aktivt tilvalg af ham som spidskandidat, forklarer han.

Martin Boye beskriver, at Henrik Dahls heftige kritik er kommet bag på ham. Også fordi Henrik Dahl ifølge ham internt har forsvaret beslutningen om at gå i regering.

Selv tager han afstand fra udtalelserne, men har ikke nogen holdning til, hvordan reaktionen bør være fra partitoppen.

- Men jeg forventer, at partiet officielt tager kraftig afstand til de personangreb. Et eller andet sted er det også nødvendigt for, at vi kan bevare historien om Liberal Alliance som et ordentligt parti, siger han.

Hovedbestyrelse mødes i aften

DR Nyheder har hele eftermiddag forsøgt at få fat i Henrik Dahl for at få en kommentar til den kritik, der er rejst mod ham, men det er ikke lykkedes.

Dagen efter, han havde været ude med riven efter Anders Samuelsen, forklarede han dog, at han stod ved sin kritik, selvom erhvervsmanden Lars Seier Christensen, der har bakket op om LA i mange år, langede ud efter ham.

- For hver kritisk henvendelse har jeg fået ti positive henvendelser. Og så vidt jeg forstår, meldte en del mennesker sig ind i partiet i går. Så det kunne tyde på, at når regnebrættet er gjort op, så var det godt, at jeg lige fik lukket vinduet op og luftet lidt ud. Nu kan vi komme videre, forklarede Henrik Dahl dengang til DR Nyheder.

Liberal Alliances hovedbestyrelse mødes her til aften. Formand Leif Mikkelsen bekræfter, at mødet finder sted, men vil ikke kommentere på dagsordenen.

Heller ikke partiets nyudnævnte politiske leder Alex Vanopslagh ønsker at kommentere på kritikken fra kandidaterne i Sydjylland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk