Ny måling: DF står til vælgerlussing - næsten hver anden vil sige farvel

Men der er pil opad lige nu, mener formand Kristian Thulesen Dahl trods endnu et fald i vælgertilslutningen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hæfter sig ved, at der er lang tid til at hente nogle af de tabte stemmer tilbage. (© (c) DR)

Var der folketingsvalg i dag, ville Dansk Folkepartis folketingsgruppe næsten blive halveret.

En meningsmåling, Epinion har foretaget for DR Nyheder, viser nemlig, at partiet vil få 20 pladser i Folketinget, hvis der var valg i dag.

Det betyder, at de vil miste hele 17 pladser i Folketinget og går tilbage fra 21,1 procent ved valget i 2015 til blot 11,6 procent i dag.

Hermed fortsætter meningsmålings-nedturen for Folketingets næststørste parti, som støt er faldet i Epinions målinger i 2019.

Ved årets første måling i januar stod partiet til 17,4 procent af stemmerne, og med enkelte små udsving er opbakningen faldet støt de seneste måneder frem til i dag.

Ved valgudskrivelsen 7. maj havde de opbakning fra 13,9 procent af vælgerne, men yderligere godt to procentpoint af vælgerne vil lige nu ikke stemme på partiet.

Målingen er samtidigt den næstlaveste i de næsten 11 år, Epinion har foretaget målinger for DR Nyheder. Kun i december 2011 var opbakningen en anelse lavere.

Thulesen Dahl: Det går den rigtige vej

Selv om tilslutningen altså er nærmest historisk lav, er der stadig en tro på, at vælgeropbakningen bliver en smule højere, når først danskerne står med stemmesedlerne 5. juni, siger DF's formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg kan mærke, at det bevæger sig den rigtige vej for Dansk Folkeparti. Vi har haft en uge, hvor vi er kommet ud med en række gode politiske budskaber, og det virker som om, at der en lille pil opad lige nu, siger han og pointerer, at valgkampen er lang, hvilket giver mulighed for at hente noget af det tabte tilbage.

Epinions måling ved valgudskrivelsen gav jer to procentpoint mere end i dag. Så der er vel reelt tale om en nedgang?

- Nej, jeg synes, at jeg kan mærke på stemningen, når vi kommer rundt i landet, at der er mange, som har opdaget, at vi er her. Så må vi se de kommende uger, hvordan målingerne ter sig, siger han.

Folketingsgruppen bakker op om formanden

Selv om Dansk Folkeparti står til en markant vælgerlussing, er der stadig opbakning til Kristian Thulesen Dahl og projektet Dansk Folkeparti blandt partiets folketingsmedlemmer.

DR Nyheder har foretaget en rundringning til størstedelen af gruppen og her lyder det, at de selv mener, at Dansk Folkeparti har skabt gode resultater de seneste år.

Her er forventningen også, at markant flere vil sætte deres kryds ved partiet på valgdagen, end målingerne viser lige nu.

Der er dog en enkelt kritisk røst i folketingsgruppen.

Fiskeriordfører Ib Poulsen fortalte i forgårs til DR Nyheder, at han savner en klar politisk linje fra partiet, og at de blandt andet burde have væltet fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) i den såkaldte østerssag. En kritik, han også har rejst i Politiken.

Han understreger dog over for DR Nyheder, at han stadig har fuld opbakning til sin formand.

Oppositionen har flertal uden Alternativet

Det er dog ikke kun Dansk Folkeparti, som måske tager sig til hovedet over den seneste måling.

For hvis der var valg i dag, vil blå blok tabe magten. Rent faktisk har oppositionen et flertal, der er så solidt, at de kan tælle til de nødvendige 90 mandater uden Alternativets hjælp.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF står nemlig til 92 mandater, hvis der var valg i dag.

Dermed kan Alternativet - der peger på deres egen formand, Uffe Elbæk, som statsminister - ikke blive tungen på vægtskålen.

Over en bred kam står oppositionen til et bedre valgresultat end ved valget i 2015. Kun Alternativet står til en tilbagegang blandt oppostionspartierne.

Værd at bemærke er det også, at det lige nu ser ud til, at der efter valget vil være to nye partier i Folketinget.

Både Nye Borgerlige og Stram Kurs står nemlig til fem mandater i Epinions seneste måling.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk