Ny meningsmåling: Konservativ nedtur fortsætter - næsten halveret siden august

Rød blok er markant større end blå i den seneste måling.

Søren Pape Poulsen hænger valgplakater op under valgkampen. En valgkamp, hans parti ikke er kommet godt fra start i. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

For bare få måneder siden så det rigtig lyst ud for Søren Pape Poulsen og De Konservative.

Det var sidst i august, han havde lige meldt sig som statsministerkandidat, meningsmålingerne så lovende ud for blå blok, og De Konservative stod endda til - med en enorm fremgang - at blive det største borgerlige parti med hele 16,7 procent af stemmerne, svarende til 31 mandater.

Mere kunne han næsten ikke ønske sig.

Men siden er det gået støt ned ad bakke med opbakningen til De Konservative.

I en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, står partiet til 8,6 procent af stemmerne - altså næsten en halvering i forhold til målingen i august. 15 mandater ville det give, hvis der var valg i dag.

Og bare siden valgkampen officielt blev skudt i gang i sidste uge, er De Konservative gået fra 11,2 procent af stemmerne til 8,6 procent.

'Skydeskive for Socialdemokratiet'

De er da også ærgerlige over ikke ligefrem at have fået den ønskede start på valgkampen hos De Konservative, siger politisk ordfører Mette Abildgaard.

Hun vil ikke tolke på tallene i meningsmålingen, men har alligevel et bud på, hvad der kan være sket.

- Vi har været igennem en tid, hvor vi har været skydeskive for Socialdemokratiet, og hvor der har været personsager, som har fyldt, hvor vi gerne har villet tale politik.

- Vi har masser af politik på hylderne, som vi gerne vil ud og tale om, og det er selvfølgelig ærgerligt, når man ikke altid kan få lov at levere de budskaber, siger Mette Abildgaard.

Hvilke personsager hun tænker på, kommer hun ikke nærmere ind på. Men Søren Pape Poulsen har de seneste måneder haft flere sager i medierne, blandt andet om private ministermøder i Den Dominikanske Republik og en række usandheder om hans nu tidligere mand.

- Om det er det, der spiller ind på meningsmålingerne, det kan jeg ikke konkludere på nogen måde, men jeg kan bare sige, at det er vores partiformand, som har æren for, at vi står til en fremgang i Det Konservative Folkeparti.

- Som et af de få borgerlige partier står vi jo stadig til at blive et større parti ved det kommende valg, siger Mette Abildgaard.

Rød føring

Resten af meningsmålingen kridter også banen op til et par spændende ugers valgkamp frem mod valget 1. november.

Du kan se, hvordan partierne står i målingen i grafikken her:

I målingen står de røde partier - Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet - nemlig til at få 87 mandater i Folketinget eller cirka 48,7 procent af stemmerne.

Klart flere end de blå partier - Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige - der står til 76 mandater eller cirka 43,8 procent af stemmerne.

Man skal dog huske på, at der er en statistisk usikkerhed forbundet med resultaterne på op til 2,3 procentpoint.

De røde partiers forspring skyldes blandt andet, at Alternativet nu står til at komme over spærregrænsen med 2,4 procent af stemmerne.

Men der skal som bekendt 90 mandater til at skabe et flertal i Folketinget, og derfor er de røde partiers 87 af slagsen ikke helt nok. Det kan det dog potentielt blive, hvis de fire nordatlantiske mandater, to grønlandske og to færøske, falder ud som ved det seneste valg.

Her gik tre af de fire mandater nemlig til rød blok.

Får Løkke de afgørende mandater?

Der er altså en statistisk usikkerhed forbundet med tallene, men skulle det lande, som målingen spår, og de nordatlantiske mandater falder ud som sidst, kan de røde partier danne et flertal uden at skulle ind over den berygtede politiske midte.

Mette Frederiksen (S) har dog sagt, at hun går til valg på en bred regering med partier fra begge sider af den politiske midte.

Lars Løkke Rasmussens Moderaterne, der længe har stået til at kunne blive tungen på vægtskålen, står i denne måling ikke nødvendigvis til at være afgørende.

Partiet står ellers til fremgang og 6,9 procent af stemmerne, hvilket ville kaste 12 mandater af sig.

Men de røde partier kan altså, såfremt de nordatlantiske mandater falder som ved sidste valg, mønstre et flertal uden ham.

Moderaterne er kommet godt ind i valgkampen og er steget i opbakning siden valgudskrivelsen. Den del af målingen glæder partiets politiske chef, Jakob Engel-Schmidt.

- Jeg tror, det er fordi, Moderaterne insisterer på altid at tale om substansen og ikke personspørgsmål, lyder hans forklaring på de stigende målinger.

Men det vil ærgre ham, hvis de røde partier i Folketinget ender med at kunne danne et flertal alene.

- Jeg tror, det vil være bedst for Danmark at få en regering over midten, og det vil et absolut rødt flertal selvfølgelig forhindre. Så det håber jeg ikke bliver en realitet, siger han.

Hvad kan man bruge jer til, hvis I ikke er tungen på vægtskålen?

- Man kan altid bruge mandater i Folketinget og omsætte dem til indflydelse. Ligegyldig hvilken konstellation der kommer efter valget, så vil Moderaterne arbejde hårdt for at nå det mål.

DR sender debat mellem de tre statsministerkandidater Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) i aften på DR TV og DR1 klokken 21-22:30. Der er optakt på DRTV kl. 20.

Se DR's partiportræt af Konservative: