Nye folketingsmedlemmer havde første arbejdsdag: 'Det er helt uvirkeligt'

Flere af partierne i Folketinget afholdt i dag deres allerførste gruppemøde.

Det er ikke mere end et døgn siden, at det nye folketing endelig fandt sine nye medlemmer, men allerede i dag havde flere af partierne gruppemøde.

Og mens partier som SF og Radikale skal til at se sig om efter større gruppelokaler takket være deres gode valg, kan partier som Liberal Alliance, Alternativet og Dansk Folkeparti pludselig klemme sig ind i mindre kontorer end de nuværende.

Mød tre af de nye folketingsmedlemmer her:

Marie Bjerre, Venstre

Marie Bjerre (t.v.) blev valgt ind i Folketinget ved valget i onsdags. Hun er opstillet i Nordjyllands Storkreds. (© dr)

Med 8.627 stemmer fik Marie Bjerre et af de fem mandater, som Venstre snuppede i Nordjyllands Storkreds.

Derfor skifter hun nu tilværelsen som advokat ud med et liv som politiker på Christiansborg.

- Det er helt vanvittigt overvældende. Jeg tror stadigvæk ikke helt, at det er gået op for mig endnu.

Hvor mange sommerfugle har du i maven nu?

- Rigtig, rigtig mange. Jeg er meget spændt. Jeg har faktisk arbejdet på Christiansborg under studietiden, da jeg læste jura, så jeg kender lidt til gangene og miljøet, men det er jo stadig en helt ny verden for mig.

Marie Bjerre bor til daglig i Aalborg med sin mand og datter, og selvom arbejdspladsen nu ligger i København, så har hun tænkt sig at blive boende i det nordjyske.

- Vi købte hus i Aalborg for et år siden, og der har vi tænkt os at blive boende, og så vil jeg pendle over tirsdag morgen og hjem torsdag aften, hvis det kan lade sig gøre, og så arbejde hjemmefra mandag og fredag.

Venstre blev det parti med størst mandatmæssig fremgang ved valget og måtte altså presse ni medlemmer flere ind i gruppeværelset i dag.

Mette Thiesen, Nye Borgerlige

Nye Borgerlige kom lige netop over spærregrænsen ved valget med 2,4 procent af stemmerne.

Det blev vekslet til i alt fire mandater.

Med 4.354 stemmer fik Mette Thiesen næstflest stemmer i sit parti. Hun er opstillet i Nordsjællands Storkreds, hvor partiet fik ét mandat.

- Det har jo været fantastisk. Det er stadig sådan lidt overvældende, og man har ikke helt forstået det endnu. Så fantastisk at mødes med gode mennesker, og vi er så klar til at få arbejdstøjet på.

Nye Borgerlige var det eneste af de fire partier uden for Folketinget, som rent faktisk kom ind. Som debuterende parti var der da også en del at vende på det første gruppemøde. Men ordførerskaber og så videre kom ikke på tale.

- Vi har talt om rigtig mange forskellige ting, men der er ikke noget, der er lagt fast endnu, så det har været dejligt at mødes her første gang efter folketingsvalget.

Nye Borgerlige mødtes i Grundlovsværelset på Christiansborg, da der endnu ikke er fordelt gruppeværelser til partierne.

Halime Oguz, SF

Halime Oguz er opstillet for SF i Københavns Storkreds. Hun fik 1.278 stemmer og snuppede et af de tre mandater, som partiet fik i kredsen.

Hun er desuden en af de mange kvindelige SF'ere, der fik en plads på tinge - faktisk er kvinderne i overtal i SF. Mens hele 11 af SF's 14 mandater blev kvinder, så kom altså kun tre mænd ind.

- Det er så uvirkeligt. Jeg prøver at finde ud af, om det er en drøm eller virkelighed og må sådan knibe mig selv. Det er virkelig stort, og det er så ultimativt et kæmpe ansvar, men det er altså også angstprovokerende i forhold til ens vælgere og deres forventninger og deres tillid til en.

Og Halime Oguz er ikke i tvivl om, hvad hun ser allermest frem til som medlem af Folketinget.

- Jeg glæder mig virkelig til at stå på Folketingets talerstol. Det glæder jeg mig virkelig rigtig, rigtig meget til.

Tror du, at du får sommerfugle i maven der?

- Ja, det tror jeg.

SF fordoblede sit antal af mandater fra syv i 2015 til 14 i år. Derfor skal partiet nu også på udkig efter et nyt gruppeværelse, da det gamle simpelthen er blevet for småt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk