Nye tal: Indbrudstyve slipper godt fra 95 ud af 100 indbrud

I 50 danske byer bliver bare to ud af 100 indbrud opklaret.

Fra 2011 til 2018 har der været cirka 555.000 indbrud i Danmark. Kun 29.000 har ført til dom eller bøde.

Indbrudsramte danskere må i langt de fleste tilfælde affinde sig med, at politiet aldrig fanger den indbrudstyv, der er brudt ind i deres hjem og har stjålet deres ting.

95 ud af 100 indbrud bliver aldrig opklaret.

Det viser en omfattende aktindsigt hos Rigspolitiet over samtlige indbrud i Danmark begået i perioden fra 2011-2018, som DR Nyheder har gennemgået.

I perioden er der begået cirka 555.000 indbrud, men kun 29.000 af politianmeldelserne har ført til dom eller bøde. Det giver en gennemsnitlig opklaringsprocent på 5,2 af indbrud i private hjem, ubeboede bebyggelser og virksomheder.

- Fem procent er efter min mening ikke godt nok. Man kunne forvente, at politiet var i stand til at opklare lidt flere af den type sager, siger forsker i indbrud Peter Kruize, der er lektor ved det juridiske fakultet ved Københavns Universitet.

Rigspolitiet: Gerne 100 procent

Rigspolitiet erkender, at en opklaringsprocent på fem procent ikke er tilstrækkeligt.

- Vi så gerne, at det var 100 procent, der blev fanget. Men det er også klart, at hvis vi har de her indbrudssager, hvor der ikke er spor, der er måske ikke vidner, og der kan være gået lang tid, før der er kommet en anmeldelse.

- I sådan et tilfælde kan vi godt have svært ved at opklare den her type af sager, siger vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

Han fremhæver i stedet, at antallet af indbrud de senere år er faldet markant.

- Vores fokus de sidste 10 år har primært været at nedbringe antallet af indbrud. Det er faktisk lykkes at få det tal halveret. Men vi så gerne, at endnu flere blev straffet for deres forbrydelse i forhold til indbrud, fastslår Lars Mortensen.

Men burde det ikke være muligt at opklare en større andel indbrud, når nu antallet af indbrud falder så kraftigt?

- Vi så gerne, at der blev opklaret flere indbrud, men det allervigtigste for os er, at der er færre indbrud i Danmark. Og derfor har vi også flyttet vores organisation fra at være hændelsesstyret og reaktiv til i langt højere grad at være forebyggende og proaktiv, så vi kan undgå, at der kommer indbrud, siger han.

Stor geografisk forskel

Tallene fra Rigspolitiet viser også, at der er store geografiske forskelle på, hvor mange indbrud politiet opklarer rundt om i landet.

I omkring 50 danske byer er det kun to ud af 100 indbrud, der fører til at indbrudstyvene bliver dømt. Det drejer sig blandt andet om den lille by Jystrup på Midtsjælland, hvor kun ét ud af 124 indbrud siden 2011 er blevet opklaret.

Og i Knebel i Syddjurs Kommune er det kun lykkes politiet at opklare seks ud af de 556 indbrud, som er blevet begået de seneste otte år.

- I byer, hvor opklaringsprocenten kun er et-to procent, kan man sige, at det næsten er risikofrit at begå indbrud, siger lektor Peter Kruize fra Københavns Universitet.

- Jeg ved ikke om indbrudstyvene er klar over, at risikoen er så lav, men det har i hvert fald ikke en forbyggende effekt, at den er så lav. Og for borgernes retsfølelse må det være ret krænkende, at risikoen for at indbrudstyven bliver fanget er så lille, fortsætter han.

At der er områder i Danmark med, hvor det fremstår som en gratis omgang at begå indbrud, er ikke godt nok, lyder det fra vicepolitiinspektør ved Rigspolitiet, Lars Mortensen:

- Det, synes jeg, simpelthen er for lavt. Jeg kan kun ønske, at det bliver bedre, siger Lars Mortensen.

Han afviser dog, at det er uden risiko at begå indbrud i Danmark:

- Nej, det er ikke risikofrit at begå kriminalitet i Danmark. Og politiet har det her som prioriteret indsatsområde, det skal der ikke herske tvivl om, siger Lars Mortensen.

Opklaringsprocent

  • Ved at beregne, hvor mange indbrud der fører til en dom eller bøde til indbrudstyven, er DR Nyheder i stand til at påvise opklaringsprocenten, altså hvor mange indbrud der bliver opklaret.

  • Rigspolitiet fremhæver, at deres tal for ”sigtelsesprocenten” sidste år var 13,8 procent. når de skulle måle opklaringen af indbrud. Men ”sigtelsesprocent” viser ikke, hvor mange indbrud, der bliver opklaret, men tæller alene personer som bliver sigtet. I Rigspolitiets tal er medregnet personer, som hverken får en dom eller en bøde, fordi politiet frafalder sigtelsen.

  • Derudover er forskellen, at Rigspolitiets tal ikke dækker antallet af indbrud, men antallet af personer. Så hvis to personer bliver sigtet for ét indbrud, vil Rigspolitiets tal vise det som om, at to indbrud er opklaret.

  • DR Nyheders beregninger viser i stedet, hvor mange indbrud politiet formår at finde gerningsmanden i, altså hvor mange indbrud, der bliver opklaret.

  • Opklaringsprocenten har ligget stabilt på omkring fem procent fra 2011 til 2018.