Økonomien bliver dagens hovedbrud for Mette Frederiksen

Partierne, der peger på hende som statsminister har vidt forskellige tilgange til økonomien.

Det bliver ikke en af de letteste dage på kontoret, når Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen møder op til dagens regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg.

Her skal hun nemlig forhandle om den overordnede økonomi med Radikale, Enhedslisten og SF.

Mette Frederiksen var dog fortrøstningsfuld på vej ind til forhandlingerne.

- Det er i mine øjne noget med at finde de rette balancer. Vi skal selvfølgelig føre en ansvarlig økonomisk politik og også gerne gøre dansk økonomi stærkere samtidig med, at vi ønsker at bekæmpe den stigende ulighed og sørge for at løfte vores velfærdssamfund, forklarede hun.

Enhedslisten truer med at trække stikket

Det helt store hovedbrud skal findes mellem De Radikale og Enhedslisten.

For Morten Østergaard har gjort det klart, at Mette Frederiksen skal levere en række reformer for at øge arbejdsudbuddet og sikre et større råderum.

Helt konkret har han peget på, at beløbsgrænsen for hvor meget udenlandske medarbejdere fra lande uden for EU skal tjene for at få ophold skal sænkes fra 417.800 kroner til 325.000 kroner. Derudover skal en højere pensionsalder indfases hurtigere, mener partiet.

Krav, som Socialdemokratiet selv er imod.

Morten Østergaard forlader regeringsforhandlinger på Christiansborg i går. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Enhedslisten står dog i en helt anden lejr end De Radikale. Derfor har de gjort det klart for Mette Frederiksen, at hvis hun bøjer sig for De Radikales krav til en stram økonomisk politik, så ryger Enhedslistens støtte.

Derudover ønsker Enhedslisten at øge det offentlige forbrug udover en vækst, der svarer til det såkaldte demografiske træk - altså det forhold, at udgifterne i det offentlige stiger efterhånden som antallet af pensionister stiger.

Pengene skal blandt andet findes ved at hæve afgiften på biler, beskatte kapitalindkomster og hæve skatten på selskaber.

Velfærd skal ikke finansieres af dem, som har mindst

Forud for dagens forhandlinger har Enhedslisten gentaget budskabet om, at der skal udstikkes en ny retning for den økonomiske politik.

- Vi går til forhandlinger i dag med en gentagelse af vores centrale budskab om, at den økonomiske ulighed skal mindskes, og at finansieringen af velfærden i fremtiden ikke skal findes hos dem, der har mindst, udtaler Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

- Samtidig har vi forslag med, der skal hjælpe ledige og syge ud af fattigdom og gøre systemet mere menneskeligt.

Partiet vil blandt andet sikre en bedre behandling af mennesker i beskæftigelsessystemet og afskaffe kontanthjælpsloftet og de øvrige fattigdomsydelser.

SF har også tidligere i valgkampen formuleret et ultimativt krav til Mette Frederiksen om, at hun skal afskaffe kontanthjælpsloftet.

Dagens forhandlinger er den fjerde runde - tidligere har Enhedslisten, SF og De Radikale været forbi Mette Frederiksen ved Landstingssalen for at forhandle klima, miljø og natur samt velfærd og udlændinge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk