Østergaard står fast på aftale, som blokerer Mette Frederiksens pensionsplan

Der er stadig et flertal bag en aftale om seniorpension.

- Vi synes ikke, at vi kan se perspektiverne i det, Socialdemokratiet har lagt frem med deres pensionsudspil, som vi sådan set stadig ikke helt ved, hvad er. Men prøv og hør: Vi går også til forhandlinger i dag (fredag, red.), og det starter der.

Sådan sagde Radikale Venstres næstformand Sofie Carsten Nielsen i går til Politiken.

Og da Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard i dag forlod regeringsforhandlingerne med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, gentog han den parole.

- Vi gik til valg på en seniorpensionsaftale, som blandt andet nedsatte et udvalg, der skal se på fremtidens pensionssystem, når folk rammer 70 år, sagde Morten Østergaard, der også pointerede, at de ikke havde talt pension under dagens forhandlinger.

- Det har ikke været en del af forhandlingerne i dag, og det er nok fordi, at den seniorpensionsordning, vi er en del af, består.

Flertal bag seniorpension

Morten Østergaard henviser til den aftale om en seniorpension, som partiet indgik med regeringen og Dansk Folkeparti før valget.

Aftalen giver nedslidte mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet seks år før andre, og de får forbedret deres muligheder for at arbejde på nedsat tid i et fleksjob.

For at få udbetalt seniorpensionen skal man have en individuel vurdering af ens arbejdsevne, hvor det kræves, at man har seks år eller færre til folkepensionsalderen, at man har arbejdet i 20-25 år, og at man har en arbejdsevne på 15 timer eller mindre.

Denne aftale er der stadig et flertal for efter valget, da den nu forhenværende regering og Dansk Folkeparti også stadig står bag den.

Socialdemokratiets store slagnummer

Hermed ser det særdeles svært ud for Socialdemokratiet at få flertal for et af deres helt store slagnumre før og under valgkampen.

Partiet gik nemlig til valg på at en differentieret pensionsalder. De vil hvert år afsætte tre milliarder kroner til, at de mest nedslidte på arbejdsmarkedet skal kunne trække sig tilbage før tid, uden at deres arbejdsevne forinden skal vurderes.

Socialdemokratiet har endnu ikke lagt sig fast på, hvilke faggrupper der skal have denne lovfæstede ret, da det er noget, som først skal forhandles med arbejdsmarkedets parter.

Deres udgangspunkt er dog, at man skal have været på arbejdsmarkedet i mindst 40 år, og at man har haft et hårdt fysisk arbejde.

- Det er klart, at det her forslag retter sig primært mod de, der har flest år på arbejdsmarkedet og det hårdeste arbejdsmiljø: Sosuassistenter, hjælpere, folk, der arbejder på slagterier, og bygningsarbejdere. Men der vil også være nogle sygeplejersker og pædagoger, der kan blive omfattet af det her, sagde S-formand Mette Frederiksen til DR Nyheder, da de præsenterede udspillet 'De mest nedslidte fortjener også en værdig pension'.

Hør også, hvad Pernille Skipper (EL) sagde, da hun gik ind til forhandlingerne:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk