Otte dage inde i valgkampen: Blå blok og Lars Løkke sakker yderligere bagud

Lars Løkke Rasmussen har meget lang vej, hvis han skal beholde nøglerne til Statsministeriet, viser ny måling.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i gang med noget af et comeback, hvis han stadig skal have et flertal bag sig efter valget. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis Lars Løkke Rasmussen (V) skal gøre sig nogen forhåbning om at være statsminister efter valget 5. juni, skal der flyttes rigtig mange stemmer fra oppositionen til blå blok.

For var der valg i dag, ville statsministeren og partierne i blå blok blot kunne mønstre 72 mandater.

Oppositionen, der består af den såkaldte røde blok og partiet Alternativet, står derimod til at få 98 mandater. Og selv uden mandatterne fra Alternativet - der peger på formand Uffe Elbæk som statsminister - kan Mette Frederiksen (S) tælle til 90 og stå med et flertal bag sig.

Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Lars Løkke Rasmussen kan derfor se, at hans parlamentariske flertal taber terræn sammenlignet med valgudskrivelsen 7. maj. Her stod blå blok til 76 mandater, ligesom oppositionen havde brug for Alternativets mandater for at samle et flertal.

Men Venstres politiske ordfører Britt Bager er endnu ikke klar til at kaste håndklædet i ringen.

- Løbet er absolut ikke kørt. Men vi tager heller ikke vælgernes opbakning for givet. Vi vil fortsætte med at fortælle vælgerne om de gode resultater, vi har lavet de sidste fire år i blå blok, siger hun.

Lille fremgang for Venstre

Samtidig med at blå blok er presset, er der dog isoleret set også lidt godt nyt for Venstre, der har rykket sig godt et procentpoint i målingen, siden valget blev udskrevet 7. maj.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at vi ser en tendens, hvor Venstre går frem, siger Britt Bager.

- Nu har vi en lang valgkamp foran os, hvor vi har mulighed for at diskutere politik med vælgerne, og så har jeg faktisk en tiltro til, at vi står med et godt resultat for Venstre på valgdagen.

DF bløder vælgere

Det tabte terræn i blå blok kan først og fremmest tilskrives Dansk Folkeparti. I forhold til valgudskrivelsen taber de mere end to procentpoint, og målingen er hermed den værste for partiet i over syv år.

Hermed står de ifølge Epinions måling til 20 mandater og vil miste 17 pladser i Folketinget, hvis der var valg i dag.

DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, er dog trods de dystre meningsmålinger fortrøstningsfuld i forhold til at indhente noget af det tabte under valgkampen.

- Jeg kan mærke, at det bevæger sig den rigtige vej for Dansk Folkeparti. Vi har haft en uge, hvor vi er kommet ud med en række gode politiske budskaber, og det virker som om, at der en lille pil opad lige nu, sagde han tidligere i dag.

Radikale og SF går markant frem

Anderledes godt humør bør der være hos oppositionen.

Her er det særligt Radikale Venstre og SF, som skal tilskrives, at rød blok i denne måling står endnu stærkere end for blot otte dage siden.

Radikale Venstre går nemlig frem med næsten to procentpoint, og hvis valget blev afholdt i dag, så ville de komme i Folketinget med 13 mandater, viser målingen.

Der bør også være glæde i SF, som går et procentpoint frem, så de lige nu står til 14 pladser i Folketinget. Hvis det står til troende, vil de fordoble antallet af medlemmer i Folketinget efter valget 5. juni.

Også Enhedslisten går en smule frem, mens både Alternativet og Socialdemokratiet står til at tabe et procentpoint sammenlignet med sidste måling.

Socialdemokratiet kan dog bryste sig af, at de stadig ser ud til at få et bedre valg end for fire år siden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk