OVERBLIK Det vil partierne gøre for politiets kamp mod selskabssvindlere

Der er bred politisk enighed om, at politiet skal bruge flere kræfter på at efterforske økonomisk kriminalitet.

(Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen © dr)

Politiet rejser færre sager mod selskaber, der er blevet anmeldt for at svindle med skat, moms eller afgifter, der ellers skulle være landet i statskassen.

Fra 2016 til 2018 er antallet af sigtelser for selskabssvindel faldet fra 385 til 54. Det viser tal, DR har fået fra Rigspolitiet.

Faldet er sket, selvom der i aftalen for politiets økonomi for 2016 til 2019 står, at økonomisk kriminalitet skal være en "højt prioriteret indsats". Politiet begrunder faldet med prioritering af ressourcer.

DR har spurgt samtlige partier, der stiller op til Folketinget, hvad de vil stille op med indsatsen mod selskabssvindel efter folketingsvalget 5. juni. Hvad partierne mener, kan du læse herunder. Partierne står listet i alfabetisk rækkefølge.

Alternativet

Carolina Magdelene Maier er politisk ordfører for Alternativet. (Foto: JEANNE kORNUM © STR)

Partiet finder det "dybt foruroligende", at politiet sigter færre virksomheder for selskabssvindel.

Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, ser gerne, at der bliver øremærket flere penge til politiets efterforskning af økonomisk kriminalitet. Pengene kan eksempelvis skaffes ved at skære ned på de timer, som politiet bruger på grænsekontrol.

- Der er i den grad brug for en politisk debat om prioritering af politiets ressourcer – med respekt for og inddragelse af politiets egne perspektiver, siger hun.

Dansk Folkeparti

Hans Kristian Skibby er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Står det til Dansk Folkeparti skal den kommende justitsminister svare på, hvorfor der er sket et fald i politiets sigtelser for selskabsskabsvindel, når nu der er afsat flere midler til området i økonomiaftalen med politiet.

- Det er jo vores kontrolfunktioner, der ikke virker. Det betyder også, at staten mister ganske betragtelige midler, som vi ikke får afgifter på slik og chokoladeafgiften ind for eksempel, siger erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, Hans Kristian Skibby.

Partiet vil ikke afvise, at politiet efter et valg skal have endnu flere ressorucer til at efterforske økonomisk kriminalitet. I så fald skal justitsministeren sikre, at pengene bliver brugt på netop det område.

Det Konservative Folkeparti

Søren Pape Poulsen er formand for Det Konservative Folkeparti. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Vil efter valget undersøge, hvad der ligger til grund for faldende antal sigtelser indenfor selskabssvindel.

Søren Pape Poulsen gør opmærksompå, at der er blevet uddannet mere politi, imens han har været justitsminister.

- Jeg håber,at resten af Folketinget vil være med til at uddanne mere politi. Men det må jeg høre dem om, siger han.

Adspugt om han vil tilføje flere resurser til efterforskning af selskabssvindel siger han:

- Jeg har lovet mig selv, at jeg ikke vil være det parti, der lover penge til højre og venstre. Jeg vil kigge på det, når valgkampen er ovre.

Enhedslisten

Søren Søndergaard er retsordfører for Enhedslisten. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Enhedslisten kalder det en "kæmpe skandale", at politiet sigter færre virksomheder for selskabssvindel.

Partiet vil gerne give politiet flere penge til at løfte området for økonomisk kriminalitet.

- Det er ikke en udgift. Når man efterforsker den her type af svindel og får folk dømt, er det en indtægt. Pengene skal tilbage til statskassen, siger retsordfører for Enhedslisten, Søren Søndergaard.

Han mener dog ikke, at de ekstra penge skal øremærkes.

- Jeg vil ikke gå ind og prioritere politiets ressourcer, men jeg vil have, at politiet lægger en politifaglig vurdering frem om, hvor de mener, at man kan efterforske kriminalitet på den bedste både.

Klaus Riskær Pedersen

Klaus Riskær Pedersen er formand og stifter af partiet af samme navn. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det har ikke været muligt at få et interview med partiet om politiets indsats over for selskabssvindlere.

Kristendemokraterne

Isabella Arendt er fungerende formand for Kristendemokraterne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kristendemokraterne mener, at politiet i dag har for få ressourcer til at kontrollere virksomheder, og at politet efter et valg skal have flere penge til kontrol og efterforskning af økonomisk kriminalitet.

Partiet peger på, at der kan flyttes ressourcer fra politiets indsats med grænsekontrol til de afdelinger, der bekæmper økonomisk kriminalitet.

Liberal Alliance

Anders Samuelsen er formand for Liberal Alliance. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det har ikke været muligt at få et interview med partiet om politiets indsats over for selskabssvindlere.

Nye Borgerlige

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, sammen med partiets retsordfører, Peter Seier Christensen. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Partiets retsordfører Peter Seier Christensen mener, at det er bekymrende, at der er alvorlig kriminalitet, som politiet ikke har ressourcer til at efterforske.

På spørgsmålet om politiet skal have flere ressourcer til at efterforske selskabssvindel, svarer ordføreren:

- Vi mener ikke, at politikerne skal detailstyre politiet arbejde ned på dette niveau.

Radikale Venstre

Lotte Rod er retsordfører for Radikale Venstre. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Radikale Venstre er fortørnet over, at politiet sigter færre for selskabssvindel.

- Det gør mig vred, fordi det er endnu et eksempel på, at politiet ikke har tid til at sætte ind, fordi regeringen sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har besluttet, at betjentene skal stå på grænsen og vinke til lovlydige borgere, siger partiets retsordfører, Lotte Rod.

Radikale Venstre mener, at politiet skal bruge flere ressourcer på at efterforske selskabssvindel. Ressourcerne skal frigives ved, at paskontrollen ved grænsen afskaffes.

Socialdemokratiet

Morten Bødskov er socialdemokrat, tidligere justitsminister og formand for Folketingets Erhvervsudvalg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Socialdemokratiet vil bede den kommende erhvervsminister følge op på, hvorfor politiet sigter færre virksomheder for selskabssvindel, og hvordan man fremover sikrer, at området bliver prioriteret hos politiet.

Bagefter vil partiet se på, om bagmandspolitiet, SØIK, skal have flere penge til at bekæmpe økonomisk kriminalitet.

- Den økonomiske kriminalitet finder nye veje hele tiden som følge af digitaliseringen. Derfor skal politiet have bedre muligheder for at gå op imod det her og forfølge de kriminelle, siger socialdemokraten Morten Bødskov, der er formand for Folketingets Erhvervsudvalg.

Socialistisk Folkeparti

Karsten Hønge er retsordfører for SF. (Foto: Katrine Becher Damkjær © Scanpix)

SFs retsordfører Karsten Hønge synes "helt klart", at efterforskning af selskabssvindel skal prioriteres langt højere.

- Her har vi jo virkelig at gøre med nogen, der i den grad bruger fællesskabet til at berige sig selv. Derfor er det jo simpelthen dummere, end politiet tillader, at vi bare sidder og ser på, at den udvikling øjensynligt fortsætter, siger han.

SF er klar til at afsætte flere penge til efterforskning af økonomisk kriminalitet. Det kan blive en løsning at øremærke pengene til området, men først vil partiet gerne se en model fra partiet selv, der sikrer, at ekstra midler ikke kommer til at gå til andre områder hos politiet.

Stram Kurs

Rasmus Paludan er stifter og formand for Stram Kurs.

Partiet mener, at der skal være 30.000 flere politifolk i Danmark. Nogle af dem skal efterforske selskabssvindel - et område, der ikke er blevet prioriteret højt nok ifølge partistifter Rasmus Paludan.

Står det til Stram Kurs skal en kommende justitsminister en gang hvert halve år give en udtalelse til Foketingets Retsudvalg om, hvad status er, så man sikrer sig, at de afsatte ressourcer til efterforskning af økonomisk kriminalitet også bliver brugt på det område.

Venstre

Preben Bang Henriksen er Venstres retsordfører. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Venstres Preben Bang Henriksen kalder udviklingen ”dybt betænkelig”.

- Mig bekendt er kriminaliteten ikke faldet på det her område. Så det tyder på, at myndighederne ikke kan følge med de kriminelle, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre.

Han er åben for, at der skal afsættes flere midler til politiets indsats mod økonomisk kriminalitet.

- Vi skal sikre, at politiet er på omgangshøjde med de kriminelle. Både at de har ressourcerne til at følge med og har rette viden. Det koster en skilling, men det kan så betales af dem, der bliver dømt, siger Preben Bang Henriksen.

- Der skal flere betjente til, mere optag på politiskolen. Det skal både gå til den borgernære kirminalitet og så den økonomiske kriminalitet, mener han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk