Papes undskyldning til Grønland får lunken modtagelse: 'Det var nok lidt mere et valgtrick'

Søren Pape brugte undskyldning til at fremme sin egen sag, lyder kritikken.

Søren Pape Poulsens undskyldning er ikke god nok, lyder det fra grønlandsk folketingsmedlem. (Foto: © Michael Drost-Hansen, Ritzau Scanpix)

Søren Pape Poulsen (K) kom søndag i statsministerduellen på TV2 med en uforbeholden undskyldning til grønlænderne efter tidligere at have kaldt Grønland et udviklingsland i forbindelse med et møde på den amerikanske ambassade.

Her skulle den konservative formand også have kaldt Grønland for 'Afrika på is', mens han senere over for Ekstra Bladet har forklaret, at Grønland "på visse stræk" er at sammenligne med et udviklingsland på grund af de høje tal for selvmord og incest.

Men i debatten besluttede statsministerkandidaten så at undskylde for kommentarerne.

- Undskyld til Grønland og grønlænderne, fordi jeg sagde noget meget firkantet. Det burde jeg ikke havde gjort, sagde han.

Han brugte derefter sin undskyldning som løftestang til at efterspørge, at statsminister Mette Frederiksen (S) også gav en undskyldning til landets minkavlere.

- Mette Frederiksen, kameraet er der, værsgo at sige undskyld til de minkavlere, der har mistet hele deres erhverv og hele deres liv... Og til skatteyderne, der har tabt 19 milliarder kroner.

Og blandt andet den manøvre får folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit Aaja Chemnitz til at dumpe Papes undskyldning.

Det var hende, der under åbningsdebatten i Folketinget spurgte Søren Pape Poulsen, om han havde brugt formulering "Afrika på is".

- Han brugte det jo faktisk til at fremme sin egen sag. Det var nok lidt mere et valgtrick – også fordi det kom meget sent i forløbet, siger Aaja Chemnitz, der også udtaler, at hun ikke er alene med den holdning.

- Det er i hvert fald ikke blevet taget særligt godt imod her i Grønland. Det kan jeg se på sociale medier og høre, når jeg snakker med grønlændere, siger hun.

Undskyldning har 'ikke gjort noget bedre for ham'

Aaja Chemnitz deler parti med Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede (IA), der i forbindelse med Papes kommentarer udtalte:

- Hvis Pape bliver statsminister, vil et frugtbart og godt samarbejde være meget begrænset.

Aaja Chemnitz Larsen under åbningsdebatten i Folketinget i København, torsdag den 6. oktober 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Og ifølge Aaja Chemnitz har undskyldningen i gårsdagens duel ikke ændret det.

- Muligheden for et samarbejde er fortsat yderst vanskeligt at se, selvom man i politik jo aldrig skal sige aldrig, siger hun.

Så undskyldningen har hverken gjort til eller fra?

- Det har ikke gjort noget bedre for ham, når det kommer på den måde.

Hvordan skulle han så have gjort det, hvis I skulle have godtaget undskyldningen?

- Han skulle have gjort det på en mere sensitiv måde. Det var malplaceret. Det her har været skadeligt for relationen mellem Grønland og Danmark og for vores muligheder for at kunne se et samarbejde med ham som statsministerkandidat.

Problemet i sammenligning

Hvorfor er det egentligt så slemt at blive sammenlignet med Afrika?

- Det er ikke slemt at blive sammenlignet som sådan, men det at kalde Grønland for et udviklingsland, det er ærgerligt. Man reducerer Grønland til dets sociale problemer.

Men du spurgte specifikt til formuleringen om ”Afrika på is”. Mener du, at der ligger noget nedladende i denne her Afrika-betegnelse?

- Grønland er ikke et udviklingsland. Det bekymrer mig, at det er den holdning, man har, siger Aaja Chemnitz.

DR Nyheder har efterspurgt et interview med Søren Pape Poulsen, han har sendt et skriftligt svar. Her lyder det:

- Jeg kan forsikre om, at min undskyldning er oprigtig. Så er det op til andre, om de vil acceptere den.

Søren Pape Poulsen har også tidligere undskyldt til Aaja Chemnitz på en sms.

Dengang efterspurgte hun, at den konservative formand undskyldte til 'Grønland og grønlænderne generelt', som han altså har gjort nu.