Partier er enige: Politiet skal bruge flere kræfter på at fælde selskabssvindlere

Otte partier vil have politiet til at prioritere sager om selskabssvindel højere.

Karsten Hønge fra SF, Carolina Magdalene Maier fra Alternativet og Morten Bødskov fra Socialdemokratiret er blandt de politikere, der mener, at politiet skal have bedre muligheder for at bekæmpe økonomisk kriminalitet. (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen © dr)

Når virksomheder snyder med moms, skat eller andre afgifter, skal politiet bruge flere kræfter på at komme efter dem og flere partier vil også tilføre flere ressourcer til det.

Det svarer Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Venstre, Kristendemokraterne og Stram Kurs i en DR-rundspørge til partierne om politiets indsats over for selskabssvindel.

- Det her skal prioriteres langt højere. Her har vi jo virkelig at gøre med nogen, der i den grad bruger fællesskabet til at berige sig selv. Derfor er det jo simpelthen dummere, end politiet tillader, at vi bare sidder og ser på, at den udvikling øjensynligt fortsætter, siger SF's retsordfører, Karsten Hønge.

Politiet sigter færre for selskabssvindel

Reaktionerne fra partierne kommer, efter DR har fortalt, at politiet rejser færre sager mod direktører mistænkt for selskabssvindel.

Fra 2016 til 2018 er der sket et fald på 86 procent fra 385 sigtelser til 54 sigtelser.

Faldet er sket, selvom der i aftalen for politiets økonomi for 2016 til 2019 står, at økonomisk kriminalitet skal være en "højt prioriteret indsats".

Politiet siger selv, at det er et spørgsmål om prioritering af ressourcer, men vil ellers ikke uddybe, fordi folketingsvalget står for døren.

Ramt på retfærdighedssansen

Det vækker opsigt blandt partierne, at der er sket et fald i antallet af sigtelser.

- Det rammer mig på min retfærdighedssans, at politiet ikke fanger flere, der snyder, siger Lotte Rod, retsordfører hos Radikale Venstre.

- Et så markant fald i antallet af sigtelser er ikke godt. Vi vil sikre, at der bliver taget fat på det her efter folketingsvalget, siger Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets erhvervsudvalg.

Hos Dansk Folkeparti er erhvervsordfører Hans Kristian Skibby bekymret over udviklingen i antallet af sigtelser.

- Det betyder, at staten mister ganske betragtelige midler, som vi ikke får ind i afgifter på slik og chokoladeafgiften for eksempel, siger han.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil have den kommende regering til at redegøre for, hvorfor der er rejst færre sigtelser, når politiet med politiaftalen fra 2016 fik flere midler til at prioritere økonomisk kriminalitet højt.

Færre penge til grænsekontrol

Stram Kurs, Enhedslisten, SF mener, at politiet skal tilføres ekstra ressourcer for at løfte efterforskningen af økonomisk kriminalitet bedre.

Enhedslistens retsordfører, Søren Søndergaard, peger på, at det er en god investering at give politiet flere midler til at efterforske økonomisk kriminalitet.

- Det er ikke en udgift. Når man efterforsker den her type af svindel og får folk dømt, er det en indtægt. Pengene skal tilbage til statskassen, siger han.

Radikale Venstre, Kristendemokraterne og Alternativet peger på, at midlerne til efterforskning af økonomisk kriminalitet kan tages fra de politiressourcer, der i dag bliver brugt til grænsekontrol.

- Der er i den grad brug for en politisk debat om prioritering af politiets ressourcer med respekt for og inddragelse af politiets egne perspektiver, siger Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier.

Socialdemokraterne vil ikke på forhånd love flere resurser til politiet. De vil i første omgang have afklaret, hvad forklaringen er på, at politiet ikke sigter så mange direktører for selskabssvindel som tidligere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter