Partier smækker døren i for Paludan: 'Kan overhovedet ikke basere et flertal på ham'

Partiledere på begge de politiske fløje afviser at forhandle med Stram Kurs.

Hverken De Konservative, Socialdemokratiet eller Venstre ønsker at give Stram Kurs nogen som helst indflydelse, hvis partiet kommer over spærregrænsen. (Foto: Scanpix (Foto: SCANPIX)

Lederen af det stærkt indvandringskritiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan, har erklæret sig klar til at forhandle med andre partier for at få sin politik igennem, hvis partiet skulle klare spærregrænsen på to procent til det kommende folketingsvalg.

Men partiledere på begge fløje i Folketinget møder den kontroversielle politiker, som blandt andet vil forbyde islam, med en kold skulder på valgkampens første dag. Det gælder blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jeg kommer ikke til at kunne bygge en regering på en politisk dialog eller en politisk indrømmelse til det parti. Det kommer ikke til at ske, siger han.

Statsministeren er bekymret for det opbrud, som de nye politiske strømninger ifølge ham kan medføre.

- Det er, som om polariseringen vokser, og nuancerne forsvinder. Det er farligt, for folkestyret bygger på samtale. Måske særligt med dem, man er uenig med, siger Løkke.

Pape siger også nej

Lars Løkke Rasmussens kollega, justitsminister og partileder Søren Pape Poulsen (K), er endnu mere kategorisk i sin afvisning af Stram Kurs og dets leder.

- Jeg kan ikke se, hvordan jeg skal kunne basere en regering på ham overhovedet, siger Søren Pape Poulsen.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg har tidligere vurderet, at Stram Kurs kan blive til størst ulempe for partierne i blå blok. Det skyldes, at mange indvandringskritiske vælgere, som kan tænkes at være tiltrukket af Paludans parti, tidligere må formodes at have stemt på andre partier til højre for midten.

Også afvist af Socialdemokratiet

Afvisningen af samarbejde med Rasmus Paludan har da også være massiv i den røde lejr., Socialdemokratiets partileder, Mette Frederiksen, kommenterede så sent som i dag muligheden for at samarbejde med Stram Kurs i en Facebook-video.

- Der er et parti, jeg allerede nu kan sige, vi ikke kan samarbejde med, fordi uenighederne ganske enkelt er for store både i ord og handling - nemlig Paludans parti.

Mette Frederiksen gør det i stedet klart, at hun ønsker at danne en regering efter valget, der godt nok kun består hendes eget parti, men som kan samarbejde bredt.

En række andre partier i oppositionen har også tidligere taget skarpt afstand fra Stram Kurs.

DR's meningsmålingsinstitut, Epinion, har endu ikke foretaget en måling, der giver et billede af opbakningen til Stram Kurs. Men DR Nyheder offentliggør en meningsmåling, der også måler opbakningen til Paludans parti senere i aften.

Folketingsvalget skal afholdes om 29 dage - grundlovsdag onsdag den 5. juni.