Pia Kjærsgaard: En S-V-DF-regering er 'det eneste rigtige'

Hendes egen partiformand, Kristian Thulesen Dahl, er ikke helt enig.

EN V-S-DF-regering ville efter Pia Kjærsgaards udsagn give "en enorm stabilitet". Hun så gerne, at partierne arbejder på scenariet som deres førsteprioritet. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

V-LA-K, V-DF-K, S, eller S-V?

Forskellige bogstavkombinationer flyver rundt i luften i disse valgkampsdage.

Alle dækker de over forskellige scenarier for, hvordan regeringen vil være sammensat på den anden side af folketingsvalget den 5. juni.

I torsdags smed Lars Løkke (V) en mindre bombe, da han luftede muligheden for en regering bestående af Socialdemokratiet og Venstre - en mulighed som S-formand Mette Frederiksen hurtigt takkede nej til.

Hvor enige er de her tre? For uenige, mener Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF), mens Lars Løkke (V) er mere fortrøstningsfuld. (Foto: søRen Bidstrup © Soeren Bidstrup)

Men nu melder endnu en stemme sig i koret, der taler for en regering, der går hen over midten, nemlig Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. Hun præsenterer tilmed en ny bogstavkombination: S-V-DF.

- Det eneste rigtige er, at vi tre partier finder sammen i en flertalsregering, siger hun i dag til Berlingske og fortsætter med henvisning til partierne Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti:

- Vi kan udrette enormt meget sammen.

Ikke så forskellige endda

Ifølge Pia Kjærsgaard er en S-V-DF-regering den eneste løsning på den usikkerhed, som hun tror, at mange danskere oplever i hverdagen.

- Jeg ved, at utrolig mange mennesker sukker efter tryghed, ordentlighed og sikkerhed. Jeg kan også mærke det i mig selv. Det er en følelse af, at det bare ville være fuldstændigt fantastisk, hvis vi kan få det her til at lykkes, siger hun.

Lars Løkke opfordrede i går endnu engang Mette Frederiksen til at overveje et arbejde over midten, men indtil videre holder S-formanden fast i sit nej tak. Hun synes, at forskellene på de to partier er for store.

Pia Kjærsgaard krammer sin partiformand, Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Men det er Pia Kjærsgaard slet ikke enig i.

- Helt ærligt: Det er dumt og ren parade, så lad os nu holde op med det. De uenigheder, der er, er ikke uoverkommelige.

Thulesen Dahl: Kan ikke se det for sig

Pia Kjærsgaard går så langt som til at sige, at hun synes, at hendes forslag til en treparti-regering bør være de tre partiers førsteprioritet.

Men hendes egen partiformand, Kristian Thulesen Dahl, er ikke klar til at samarbejde med Socialdemokratiet, siger han til Berlingske.

- Jeg siger klart og tydeligt, at jeg ikke kan se for mig, at der vil kunne komme en situation efter et valg, hvor S og DF indgår noget regeringssamarbejde.

I stedet arbejder han for en regering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti og de Konservative, hvis de vil være med.

Meningsmålingerne tyder dog ikke på, at den konstellation kan opnå flertal:

Og det ved Kristian Thulesen Dahl. Måske derfor holder han en lille dør åben over for Pia Kjærsgaards idé:

- Bliver en S-V-regering pludselig en realistisk mulighed, vil en betingelse for vores støtte være, at vi indgår.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter