Plakat-krigen er brudt ud: Partisoldater og klovne kæmper om lygtepælene

Cirkus Arena kæmper en kamp mod politikerne om de attraktive pladser.

Lygtepælene i Aalborg var allerede fyldte, inden folketingskandidaterne fik lov til at hænge deres valgplakater op. (Foto: (C) DR Nyheder © DR Nyheder)

Fra i dag må folketingskandidater hænge deres valgplakater op.

Og dermed er plakat-krigen for alvor skudt i gang.

Kampen om de gode pladser i lygtepælene er hård. Det mærker cirkusdirektør i Cirkus Arena Benno Berdino. Derfor vil han helst ikke give politikerne gode råd.

- Det er næsten lige som et godt tryllenummer. Jeg fortæller ikke hemmeligheden, siger han.

Cirkusdirektør i Cirkus Arena, Benno Berdino, giver ikke op. (Foto: (C) DR Nyheder © DR Nyheder)

Først var det kandidaterne til Europa-Parlamentet, der kravlede op i lygtepælene og hængte valgplakater op. I dag er det så folketingskandidaterne og deres partisoldater, der er i gang.

Der er en god grund til, at cirkusfolkene helst vil have lygtepælene for sig selv.

- Det er den bedste og den billigste reklameform, som cirkus kan bruge til at fortælle og proklamere, at nu kommer vi til byen, fortæller Benno Berdino.

Cirkus Arena har rejst rundt i landet og hængt plakater op i snart 65 år, og det virker stadig i år 2019.

- Det giver publikum til os, men jeg ved ikke, om det giver publikum til det andet cirkus, siger han med henvisning til politikerne.

Politikerne gør, hvad der passer dem

Cirkus Arena er lige nu i Aalborg, og her har man nået af hænge plakater op før politikerne. Cirkusset har et professionelt hold af rumænske plakatopsættere, der rejser 14 dage foran klovne, akrobater og dyr.

Holdet er nået til Randers, men fra i dag bliver det sværere at hænge plakater op. I forvejen er cirkusbranchen presset, og det gør det ikke lettere, når man skal konkurrere med politikere, som ikke altid kan finde ud af at overholde reglerne.

- Når vi skal plakatere i byerne, har vi et regelsæt fra kommunernes side, og det overskrider politikerne fuldstændig. De gør, hvad der passer dem, siger Benno Berdino.

Cirkus Arena skal lave forestillinger i 110 byer. Typisk får cirkusset lov til at hænge plakater op 14 dage i forvejen. I byerne skal de følge strikse regler.

- Politikerne får ikke pålæg om at tage plakaterne ned, eller at plakaterne bliver pillet ned på deres regning. Det er sådan nogle trusler, vi bliver konfronteret med, hvis vi kommer til at sætte en plakat forkert.

I videoen herunder kan du se, hvordan frivillige balancerer på høje stiger for at få de bedste pladser til valgplakater.

Vi giver ikke op

Allerede før folketingskandidaterne fik lov til at hænge deres plakater op, mødte cirkussets folk ofte lygtepæle med mange plakater på.

De overfyldte lygtepæle betyder, at plakatfolkene er nødt til at kravle op på taget af deres bil for at kunne nå de ledige centimeter.

Det tager meget længere tid end normalt og giver masser af ekstra arbejde.

- Normalt tager det et eller to minutter at hænge en plakat op. Nu kan det tage op til ti minutter. Og når man skal hænge 300, 400 eller 500 plakater op, giver det meget overarbejde, fortæller Ionut Anghel, der hænger plakaterne op.

I går var Cirkus Arenas plakatfolk i fuld gang i Randers. (Foto: (C) DR Nyheder © DR Nyheder)

Selvom der i år er en ekstra hård konkurrence, giver Benno Berdino ikke op.

- Problemer har cirkusfolk altid kunnet komme igennem. Vi er jo på vejen endnu, og Cirkus Arena er nordens største cirkus, så vi giver ikke sådan op, siger han.

Cirkusset turnerer rundt i landet indtil august. Når de rejser videre til næste by, bliver plakaterne pillet ned.

Og hvis politikerne vil have de bedste pladser, skal de bare holde øje med, hvor cirkus hænger deres plakater, og hvor der bliver efterladt en eftertragtet plads, når cirkusteltet bliver pakket sammen igen.

- Vi har jo øje for, hvor de rigtige pladser er, og hvor plakaterne skal placeres, så det vil nok være et fif for dem, afslutter Benno Berdino.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk