Politiformænd med bøn i valgkamp: Vi har brug for flere betjente

Færdsel og indbrud nævnes som områder, der kan blive påvirket af kæmpe politiindsats i valgkampen og andre krævende opgaver.

Superligakampe, bevogtning, grænsekontrol, Folkemødet, folketingsvalget, fodbold-EM-kampe i 2020 og Tour de France-start i 2021. Politibetjentenes lokale fagforeningsformænd råber vagt i gevær.

Politikerne bør indse, at der er brug for flere politibetjente i Danmark.

Sådan lyder bønnen samstemmende fra en række af politiets lokale fagformænd, som DR Nyheder har talt med.

En af dem, der efterlyser flere betjente, er Jørgen Jensen fra Københavns Vestegns Politi.

- Hvis man forventer, at politiet skal levere på den brede palette med lokalt politi, efterforskning og beskyttelse, så er man nødt til at sætte antallet af betjente yderligere op, siger han.

Reaktionen kommer efter, at DR Nyheder har fortalt, at cirka 500 af landets 11.000 betjente helt ekstraordinært er afsat til at passe på politikerne og særligt den truede partileder fra Stram Kurs, Rasmus Paludan, ved dette folketingsvalg.

Mange krævende opgaver

Men det er ikke kun folketingsvalget, der trækker på politiets ressourcer. Listen over andre krævende opgaver er lang.

Senest har DR Nyheder kunnet fortælle, at politiet kun opklarer et fåtal af landets indbrud.

Politiet skal snart stille med betjente til fodboldens pokalfinale og de afsluttende superligakampe. Der er brug for betjente til at sikre ro og orden ved det årlige Folkemødet, der afholdes ugen efter folketingsvalget.

Og længere ude i horisonten venter EM-fodboldkampe i Danmark til næste år og en dansk Tour de France-start i 2021.

Dertil kommer den øgede terrortrussel, som har hængt over landet siden 2015, øget kontrol ved de danske grænser og mere kompleks it-kriminalitet.

- Spørgsmålet er, hvor lang tid man kan sige, at vi står i en usædvanlig situation. Det er nærmere ved at være normalen, lyder det fra Lars Jensen, formand Nordsjællands Politiforening.

Taler om 1.000 til 2.000 flere betjente

Spørger man Ole Mikkel Stenshøj, formand Syd- og Sønderjyllands Politiforening, om politistyrken er stor nok, lyder svaret:

- Nej, er du tosset. Den er ikke stor nok. Den kriminalitet, vi ser i dag, er helt anderledes end tidligere. Den er mere kompleks, det gælder for eksempel den økonomiske it-kriminalitet, siger han.

Han ser gerne, at politikerne sætter flere penge af til politiet, så antallet af betjente kan vokse med i hvert fald 1.000 betjente.

Samme melding Henrik Skriver Jensen, formand Midt- og Vestjyllands Politiforening. Han taler om helt op til 2.000 ekstra betjente.

Færdsel og sagsbehandling ramt

DR Nyheder har fået svar fra otte af landets 12 politikredsformænd samt Politilederforeningen.

Samstemmende lyder det, at den store politiindsats under valget betyder, at politiet udskyder og sætter andre opgaver på standby.

- Vi kan kun være et sted, så noget bliver udskudt, lyder det for eksempel fra Heino Kegel, der er fagforeningsformand i Østjyllands Politiforening.

Flere steder bliver der taget betjente væk fra færdselsindsatsen, lyder det fra flere af formændene i kredsene.

Sagsbehandlingstiden vil formentlig også stige. En af formændene kan ikke afvise, at indbrudssagerne kommer til at ligge længere i hans kreds.

Derudover vil politiets efteruddannelse og seminarer i enkelte kredse også blive rykket.

De valgafsatte betjente bliver dog taget fra mange forskellige steder i kredsene.

Derfor er det svært for de lokale politifagforeningsfolk at sige konkret, hvilke opgaver politiet ikke løser de næste fire uger.

Trækker et spor efter sig

Selvom valgkampen kun varer i fire uger, kommer den ekstra politiindsats til at trække et spor efter sig helt hen til efteråret.

- Der kommer en pris bagefter – afspadsering, lyder det blandt andet fra Henrik Skriver Jensen, formanden for Midt- og Vestjyllands Politiforening.

For i nogle kredse har flere betjente fået 12-timers-vagter. Nogle oplever også at få inddraget fridagene.

Og når betjente skal afspadsere efter valgkampen, så vil der også i perioden bagefter været opgaver, som ikke bliver løst.

- Det giver en form for metaltræthed. Man skal passe på, man ikke udnytter folk, lyder det fra Henrik Skriver Jensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter