Radikale kræver lempelser i udlændingepolitikken: Vil give statsborgerskab i 18 års-fødselsdagsgave

Morten Østergaard er i aften gæst i Mød Partierne, hvor der blandt andet vil blive spurgt ind til partiets krav til Mette Frederiksen.

Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, afviser, at han kommer med ultimative krav til Mette Frederiksen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der skal andre boller på Socialdemokratiets politik på udlændingeområdet, hvis partiet vil have støtte fra Radikale Venstre efter valget.

Det har Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, slået fast adskillige gange.

Det har han ikke mindst gjort, efter at Socialdemokratiet tidligere på året sammen med regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet stemte for det såkaldte paradigmeskifte med en række stramninger i udlændingepolitikken.

En af de mest omdiskuterede stramninger er, at opholdstilladelser til flygtninge fremover kun skal være midlertidige.

Men hvis Radikale Venstre skal pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister efter valget, skal Socialdemokratiet gøre op med centrale dele af stramningerne, slog Morten Østergaard fast i april:

- Der er ikke den mulighed, at jeg bare vender ryggen til og tillader en ny regering med en socialdemokratisk statsminister, som fører den samme politik, lød det fra Morten Østergaard.

Ingen ultimative krav

I januar sagde de radikales politiske leder, at han ikke kom med en række ultimative krav til Mette Frederiksen.

Men spørgsmål om kvoteflygtninge, integrationsydelsen og børnenes forhold på udrejsecenter Sjælsmark vil blive centrale, hvis Mette Frederiksen vil have de radikales opbakning.

- Vi er ikke uenige om målene, eller at der er uløste problemer. Vi er uenige, når Socialdemokraterne bare er løbet med, når Dansk Folkeparti har trukket regeringen til truget på forskellige mere eller mindre symbolpolitiske ting, sagde Morten Østergaard til Altinget i starten af året.

Morten Østergaard mener nemlig ikke, at stramningerne på udlændingeområdet er udslagsgivende for, at færre søger asyl i Danmark.

- Selvom Lars Løkke vil kunne tælle 112 gange, hvor loven er ændret med smykkelove og integrationsstop og flygtningeøer, kan vi ikke sige, at vi er bedre rustet, hvis der i morgen går hul på Europa, som der gjorde sidst. Det kan vi ikke, fordi EU ikke i fællesskab har fundet ud af at løse den her udfordring.

- Stramningerne spiller en marginal rolle i forhold til den aftale, som EU har lavet med Tyrkiet, som er årsagen til, at der kommer en brøkdel af flygtninge til Europa, sagde Morten Østergaard i valgkampens første partilederdebat.

Radikale Venstre går blandt andet til valg på at sikre integration af dem, der nu engang får ophold i Danmark.

Blandt andet vil partiet pålægge kommunerne at sikre en sammensætning af børn i daginstitutioner og skoler, så de afspejler befolkningen. Regionerne skal have mulighed for at blande sig i elevsammensætningen på gymnasierne.

Partiet vil også give et dansk statsborgerskab i fødselsdagsgave til unge, der er født og opvokset i Danmark, når de fylder 18 år - hvis vedkommende altså har afsluttet folkeskolens afgangsprøve og ikke har begået kriminalitet.

Vil ikke være statsminister, hvis det kræver lempelser

Partiets første krav til Mette Frederiksens udlændingepolitik blev fremsat i november 2015 - allerede fem måneder efter regeringsskiftet, der sendte Lars Løkke Rasmussen (V) i Statsministeriet.

På det tidspunkt havde Socialdemokratiet netop stemt for V-regeringen asylpakke, der indeholdt en række stramninger.

Og Socialdemokratiets formand holder fast i strammere regler for udlændinge, der kommer til Danmark. Derfor kan Radikale Venstre, SF og Alternativet godt glemme alt om lempelser, hvis blå blok ikke længere har magten efter valget.

- Der kommer ikke til at blive lempet i udlændingepolitikken, og der er ikke noget parti eller nogle partier, der kan stille ultimative krav om det her, sagde Mette Frederiksen i sidste måned.

- De Radikale må gøre op med sig selv, om de ønsker en situation som i Sverige, i Tyskland og i Italien, hvor man ikke kunne danne en regering. For jeg kommer ikke til at danne en regering, der lemper på udlændingepolitikken, lød det fortsat fra S-formanden.

Hvis du vil vide mere om Radikale Venstres holdning på området kan du se med i aften, når partiets politiske leder, Morten Østergaard, er gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne. Det er klokken 21.30 på DR1. Fra kl. 22.00 kan du selv stille spørgsmål til Morten Østergaard, når han er i Tæt På på dr.dk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter