Radikale Venstre: 'Prognosen for, at Mette Frederiksen kan blive statsminister, er god'

Socialdemokratiets formand har de seneste tre dage forhandlet med Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

Radikale Venstres leder, Morten Østergaard,var optimistisk efter dagens forhandlinger om velfærd og finansiering. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

For tredje gang i denne uge var Enhedslisten, SF og Radikale Venstre i dag mødt op ved Landstingssalen på Christiansborg for at forhandle om regeringsdannelsen med Mette Frederiksen (S), der er udpeget som kongelig undersøger.

Og optimismen var stor hos Radikale Venstres formand, da han trådte ud fra dagens forhandlinger. Ifølge Morten Østergaard er der meget, partierne er enige om:

- Det lader til, at det er muligt, at der bliver sat et fælles skib i søen, og at vi bliver enige om, hvor det skal sejle hen. Prognosen for at Mette Frederiksen kan blive statsminister, er god, sagde partiformanden.

Temaet for forhandlingerne var søndag velfærd og finansiering.

Strid om finansiering

De tre partier, der har peget på Mette Frederiksen som kommende statsminister, kræver alle minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver, et stop for nedskæringerne på uddannelser og et løft af velfærden, men partierne er uenige om finansieringen.

Mens De Radikale vil finansiere et løft på velfærdsområdet med reformer, der skal få ledige, flygtninge og indvandrere i job, ønsker Enhedslisten, at penge til blandt andet minimumsnormeringer skal sikres ved at ændre beskatningen.

Forud for dagens forhandlinger lagde politisk leder, Pernille Skipper, ikke skjul på, at Enhedslisten ikke vil lægge mandater til Radikale Venstres finansieringsmodel:

- Det er vigtigt for Enhedslisten, at vi ikke stikker vores lange klamme fingre ned i lommerne på folkepensionister eller arbejdsløse, lød det.

Mette F. tror på kompromiser

Til trods for at finansieringen ligner en knast i forhandlingerne, var det en opløftet Mette Frederiksen, der forlod Landstingssalen.

Ligesom Morten Østergaard mener den socialdemokratiske formand, at enigheden er stor.

- Vi har haft tre gode dage, og når vi taler velfærd, er der utrolig meget, vi er enige om. Vi skal så også vise danskerne, at vi kan finansiere det, vi har lovet, sagde Mette Frederiksen, inden hun tilføjede:

- Der er stadig masser af skillelinjer på kryds og tværs i forhold til økonomien, og der skal laves nogle kompromiser. Men det tyder godt.

Tirsdag fortsætter regeringsforhandlingerne med nye temaer.

Læs her, hvad partierne lagde vægt på, da de gik til forhandlingerne.

  • De Radikale De Radikale fremhævede minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer, flere pædagoger og sygeplejersker, et stop for nedskæringer på uddannelser og ekstra penge til uddannelsesområdet efter flere års besparelser. Partiet vil finansiere løftet i velfærden ved at lave flere reformer, der skal få ledige, flygtninge og indvandrere i job. Samtidig ønsker partiet at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft. De Radikale ønsker ikke skattestigninger.

  • Enhedslisten Enhedslisten ønsker minimumsnormering og en række lovfæstede rettigheder til ældre, der skal have krav på pleje. Samtidigt ønsker Enhedslisten et generelt løft af velfærden. Ikke bare så udgifterne følger udgifterne i alder og befolkningsantal, men så der bliver et løft fra det nuværende niveau. Enhedslisten vil skaffe pengene ved at ændre beskatningen. Partiet ønsker højere skat på indkomster, der ikke kommer fra arbejde, men fra eksempelvis aktier eller salg af andre finansielle aktiver. Partiet ønsker også højere skat på de 10 procent højeste indkomster i Danmark samt højere selskabsskat.

  • SF SF's absolutte kernekrav er minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver. Derudover fokuserer partiet på uddannelsessektoren, hvor man vil gøre op med det meget skarpe fokus på fremdrift. SF har ikke i samme grad konkrete forslag til finansiering, som de to andre partier. SF har et forslag om en formueskat på 0,5 procent af nettoformuer over fem millioner kroner. Ellers erklærer partiet sig klar til at lytte til finansieringsforslag.

  • Kilde: Ritzau