Regionerne er bekymret for flere store flytteudgifter til supersygehusene

Supersygehuset i Aarhus skal spare 325 millioner kroner. Blandt andet fordi omkostningerne til udflytningen er blevet dyrere end forventet.

  • (© dr)
  • Flytteregningen til det nye Aarhus Universitetshospital er blevet dyrere end forventet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
1 / 2

Udgifterne på én milliard kroner, som udflytningen af Aarhus Universitetshospital har vist sig at koste, bekymrer Danske Regioner, som er i gang med at bygge lignende sygehuse flere steder i landet.

- Generelt er vi bekymrede for, hvor mange udgifter der er i forbindelse med at flytte til et sygehus. Det er ikke ligesom at flytte en kontorarbejdsplads. Det kræver dobbeltdrift og en helt masse særlige foranstaltninger, så det er en kæmpe opgave, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

Udgifterne i Skejby tvinger nu Aarhus Universitetshospital til store besparelser.

- Det er mange penge, man skal finde i en presset sundhedsøkonomi, og derfor er det noget, som kræver meget opmærksomhed i de enkelte regioner. Så man skal være bekymret, ellers er der fare for, at man ikke får det håndteret, siger Stephanie Lose.

I sidste uge opgjorde Region Midtjylland udgifterne til udflytningen til supersygehuset i Skejby til én milliard kroner. Og det er væsentligt mere, end hvad der oprindeligt var budgetteret med, fortæller regionsrådsformand Anders Kühnau (S):

- Jeg mener, det er en fejl, som er blevet begået af både staten og regionerne, at man i sin tid ikke tog højde for de udgifter, der er ved at flytte og tage et nyt supersygehus i brug. Fra statens side skulle man ikke bare have sat penge af til at bygge sygehusene, men også til at flytte ind i dem.

Skal finde besparelser for 325 millioner kroner

Region Midtjylland har allerede betalt mere end 700 millioner kroner af omkostningerne på en milliard til udflytningen til Skejby.

Men sammenholdt med statens krav om, at supersygehuset fra dag ét har skullet effektivisere med otte procent, løber supersygehusets underskud for 2019 op i 425 millioner kroner.

Region Midtjylland har på forhånd accepteret, at hospitalet ikke kan nå at finde 100 af de 425 millioner kroner i dette regnskabsår, og derfor er det 325 millioner kroner, som supersygehuset skal finde besparelser for.

Mød nogle af dem, der mærker besparelserne i indslaget her. Artiklen fortsætter under videoen.

Ifølge regionsrådsformanden i Midtjylland, Anders Kühnau (S), risikerer de store besparelser at komme til at gå ud over patienternes behandling.

- Vi bliver nødt til at kigge på, om der er noget, vi ikke længere kan foretage på Aarhus Universitetshospital. Samt om vi kan fastholde og give patienterne de garantier for ventetider, som de har krav på, siger han.

En udmelding, der ikke bliver taget godt imod af Venstres folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen, der er den seneste i rækken af Venstre-politikere, som tordner mod den manglende økonomiske styring i regionerne.

- Det er ene og alene regionernes ansvar. Derfor er det også sørgeligt, at vi nu står i den her situation, men det må aldrig gå ud over patienterne, siger han og tilføjer:

- Jeg går op i det her af hensyn til patienterne. Når man siger, at det kommer til at gå ud over kræftpatienter, så er man gået langt over stregen for, hvad sådan et budgetsjusk må risikere at betyde. Derfor skal vi finde en løsning med regionerne på den ene side og staten på den anden.

Hos både Enhedslisten, SF og Radikale Venstre er man klar til at finde penge til det nødlidende supersygehus.

Michael Aastrup Jensen foreslår en økonomisk model, hvor regionerne låner penge af staten, som skal betales tilbage. Han er dog ikke afvisende over for, at staten i yderste konsekvens kan stille med et bidrag, der ikke skal betales tilbage:

- Jeg kan se en løsning, hvor staten bliver nødsaget til at spæde til.

I Socialdemokratiet er man også bekymret over det økonomiske efterslæb, der har vist sig efter flytningen til supersygehuset i Skejby.

Partiet vil dog ikke øremærke penge til underskuddet på Aarhus Universitetshospital. I stedet mener partiet, at regionerne selv bør kunne betale for udflytningerne til supersygehusene i hele landet via det generelle tilskud til sundhedsvæsenet, som Socialdemokratiet har foreslået at pumpe to milliarder kroner i hvert år frem til år 2025.

- Det er i den store pulje, pengene skal findes, for at driften går op ude i regionerne. Nærmere kan vi ikke komme det, for når vi sidder som oppositionsparti uden for de store regnemaskiner, kan vi ikke se detaljerne i det, men vi kan høre alvoren i det, har sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen tidligere udtalt til DR.

Regionerne vil have dækket nogle af udgifterne

Regionsrådsformand i Midtjylland Anders Kühnau foreslog i sidste uge, at staten betalte 600 millioner kroner af udgifterne til udflytningen til Skejby, som indtil videre udelukkende har været afholdt af Region Midtjylland.

Men efter at alle fem regionsrådsformand torsdag i sidste uge var samlet, er Anders Kühnaus (S) enkeltstående krav blevet ændret. Regionerne vil i stedet samlet forsøge at forhandle sig til en større bevilling til udflytningerne af de kommende supersygehuse i økonomiforhandlingerne med staten.

- Vi har ikke tradition for at dele penge særskilt ud til den enkelte region. Det er vigtigt, at vi finder en løsning, der dækker udflytningen til de store sygehuse i hele Danmark, siger Stephanie Lose.

Økonomiforhandlingerne mellem regionerne og staten, der normalt ligger tidligt på sommeren, er blevet rykket til et endnu ikke fastlagt tidspunkt senere på året.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk